Визнаних обмежено придатними чоловіків до 25 років тепер можуть мобілізувати

Визнаних обмежено придатними чоловіків до 25 років тепер можуть мобілізувати
Визнаних обмежено придатними чоловіків до 25 років тепер можуть мобілізувати

Через зміни до законодавства про мобілізацію виникла проблема, що можуть бути мобілізованими чоловіки до 25 років, які раніше мали статус обмежено придатних до військової служби.

Про це сказав член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський на брифінгу, відповідаючи на запитання з приводу того, чи дійсно чоловіки до 25 років, які раніше були визнані обмежено придатними, зараз можуть бути мобілізовані, якщо будуть визнані придатними до служби у війську.

"Так. Така проблема існує", - наголосив він. За його словами, обмежено придатні до військової служби в довоєнний період підлягали призову на строкову військову службу, яку було скасовано в цьому році. "Вони не мали законних підстав для відстрочки від призову, але за станом здоров’я не могли виконувати відповідні обов’язки під час несення строкової військової служби, і вони визнавалися обмежено придатними. Але як тільки громадянин України призовного віку визнавався обмежено придатним, то він отримував військово-обліковий документ, в якому було зазначено військово-облікову спеціальність", - зазначає Веніславський.

За його словами, після зміни законодавства і ліквідації терміну обмежено придатні, люди цієї категорії перейшли з категорії призовників в категорію військовозобов’язаних. "Відповідно, коли ми змінили законодавство і скасували термін обмежено придатні, бо це потенційна небезпека корупційних різних правопорушень, і визначили, що є придатні або не придатні до військової служби, то частина з тих, що були обмежено придатні у випадку визнання придатними до військової служби, можуть бути мобілізовані", - наголосив депутат.

Веніславський розповів, що в парламенті вже зареєстровані відповідні законопроєкти, щоб усунути цю колізію. "Тут є певний елемент соціальної несправедливості, оскільки однолітки, які є призовниками, не підлягають призову до 25 років на військову службу, а ті, які є військовозобов’язаними, оскільки були обмежено придатними, підлягають призову", - зазначив він. За його словами, парламент розгляне ці законопроєкти, і буде ухвалено рішення, яке буде забезпечувати цю соціальну справедливість.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Уряд вніс зміни до правил надсилання повісток поштою
Допомагав уникати мобілізації: на Закарпатті СБУ викрила адміністратора Viber-каналу
У Києві чоловік допомагав військовозобов’язаним стати «студентами» задля уникнення мобілізації
В Івано-Франківську силою заштовхали в поліцейське авто чоловіка: У ТЦК заявили, що він не мав із собою документів
Від початку року на кордоні виявили використання понад 700 фальшивих документів
На Львівщині судили солдата, який на кілька годин відлучився з військового містечка
Працівники ДПСУ затримали 24 чоловіків при спробі перетину кордону
Дані про чоловіків від 17 років будуть передаватися до реєстру "Оберіг"
Щоб уникнути мобілізації під час бронювання, слід оформити "бронь" онлайн, - "слуга народу" Веніславський
Лазуткін пояснив, чому в Міноборони не підтримують продовження терміну оновлення даних

Коментарі:

comments powered by Disqus