У Євросоюзі схвалили новий пакет санкцій проти Білорусі

У Євросоюзі схвалили новий пакет санкцій проти Білорусі
У Євросоюзі схвалили новий пакет санкцій проти Білорусі

Посли країн ЄС досягли принципової згоди щодо нових санкцій проти Білорусі. Зокрема, буде посилено заходи щодо обходу обмежень Росією.

Про це повідомило бельгійське представництво у Раді ЄС. "Цей пакет посилить заходи, вжиті у відповідь на вторгнення Росії в Україну, включаючи боротьбу з обходом санкцій", – йдеться у повідомленні.

Посли країн ЄС досягли принципової згоди щодо нових санкцій проти Білорусі eiqrtihhidrkroz

Зі свого боку, в Reuters нагадали: Білорусь є однією з найбільших "лазівок" для обходу санкцій Росією. Самі ж обмеження проти неї, зазначили там, стосуються товарів подвійного призначення – "зокрема чипів, які використовуються у побутових приладах, а також передових технологій та військової продукції".

Водночас у Deutsche Welle зазначили: "протягом останніх місяців стало очевидним, що основний обхід санкцій проти Росії відбувається через Білорусь". Що, ймовірно, і спричинило посилення обмежень проти цієї країни.

Читайте по темі: Зеленський показав зворушливі кадри з українцями, яких вдалося повернути з полону

"Введення нових санкцій проти Білорусі активно просуває Бельгія. Штрафні заходи, вжиті на рівні послів, можуть затвердити вже 27-28 червня на саміті ЄС у Брюсселі", – йдеться у повідомленні.

Нові санкції боляче вдарять по гаманцях росіян

Водночас у Росії визнали: через санкції щодо "російського SWIFT" – Системи передачі фінансових повідомлень Центробанку, – які ввів Європейський Союз (ЄС), ціни на техніку та електроніку в Росії можуть зрости на 15-20%. Здорожчання очікується до кінця літа.

Річ у тім, що європейським компаніям заборонили підключатися до розробленої агресором платіжної системи та здійснювати транзакції з тими, хто проводить платежі через неї за межами РФ. Що фактично відрізало порушників від європейської фінансової системи.

Таким чином, попри те, що, як стверджують експерти, досі порушити фінансові операції РФ міжнародній спільноті не вдалося – адже для цього та використовувала дочірні банки в європейських країнах – тепер у Росії можуть початися проблеми. Оскільки якщо іноземні банки, підключені до Системи, почнуть блокувати платежі з РФ, це може призвести до:

  • падіння імпорту з Китаю на 25%;
  • подорожчанням усіх імпортних товарів на 10-20%.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus