В Одесі скандальний експрокурор Білий хоче стягнути з держави 2,75 мільйона гривень

В Одесі скандальний експрокурор Білий хоче стягнути з держави 2,75 мільйона гривень
В Одесі скандальний експрокурор Білий хоче стягнути з держави 2,75 мільйона гривень

Колишній заступник керівника Одеської місцевої прокуратури №4 Валерій Білий, якого звільнили після затримання на хабарі, через суди намагається стягнути з держбюджету. 2,75 млн гривень за «втрачену роботу, репутацію, хворобу та душевні страждання».

Про це стало відомо з його позовів до Суворовського райсуду.

У 2016 році Білого затримали, коли він просив в приватної компанії знижку на оренду офісних приміщень. Натомість обіцяв допомогати вирішувати різні питання. Розкішний стиль життя прокурора обурив навіть тодішнього генпрокурора Юрія Луценка. З вересня 2016 по 9 січня 2023 року експрокурор перебував під слідством та судом за ч.3 ст.368 КК у справі №42016160000000527.

Прокурора помістили до СІЗО під заставу у 2 млн гривень. Апеляція скасувала запобіжний захід, але 7 діб Білий провів за ґратами. Вироком судді Суворовського райсуду Дмитра Шкорупеєва аж у грудні 2022 року експрокурора вже визнали невинуватим у зв’язку з недоведеністю, що в його діянні є склад кримінального правопорушення. Вирок не оскаржувався органами прокуратури та набув законної сили.

Далі експрокурор подав позови до судів щодо відновлення на посаді та виплати компенсацій. У грудні 2023 року  колегія суддів визнала протиправним і скасувала наказ Одеської обласної прокуратури №2078к «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності» від 2 вересня 2016 року, на підставі якого Білого звільнили.

Читайте по темі: Суд Панами виправдав 28 осіб обвинувачених у справі про "панамські документи", - ЗМІ

У лютому 2024 року суддя Суворовського райсуду Вадим Кисельов вирішив призначити експрокурору компенсацію в 1,07 млн гривень та виплату його адвокату 180 тис. гривень. Нібито 7 діб в СІЗО та весь час слідства та суду у 76 місяців та 10 днів призвели до глибинних душевних страждань та сформували почуття невизначеності майбутнього.

Протягом 2016-2022 років позивач неодноразово звертався до закладів охорони здоров’я з приводу погіршення самопочуття і постійними болями, слабкістю. За результатам обстеження  встановлено діагноз: хронічна церебро-васкулярна недостатність II ступені. За свої «страждання» Білий хотів 2,75 млн гривень, але суд призначив меншу суму. Наразі прокуратура оскаржує її в апеляції.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Угорський прем’єр-міністр, експрем’єр Чехії та ультраправі Австрії створюють власну групу в Європарламенті
Мешканка Тернопільщини, яка сокирою погрожувала слідчій, отримала вирок
Байден втрачає підтримку спонсорів, - FT
На Херсонщині за проведення референдуму жінку увʼязнили на 6 років: не повірили у катування її чоловіка-атовця
Редколегія NYT закликала Байдена зняти свою кандидатуру з виборів
У Польщі внаслідок негоди розмило колії: перекинувся кран верфі
Прокурор Одеської області поскаржився на суддю Кічмаренка, котрий виправдав фігурантів справи «Глибоководного випуску»
Трамп: Якщо у США буде "розумний президент", тоді Росія, Китай та КНДР перестануть бути ворогами
Кротевич отримав відповідь від ДБР щодо заяви на Содоля: не задоволений нею
За два дні поблизу Монблану загинули четверо альпіністів

Коментарі:

comments powered by Disqus