"Наслідки будуть катастрофічними": що буде, якщо Росія переможе, - Foreign Policy

"Наслідки будуть катастрофічними": що буде, якщо Росія переможе, - Foreign Policy
"Наслідки будуть катастрофічними": що буде, якщо Росія переможе, - Foreign Policy

Якщо Україна та її західні прихильники втратять рішучість, Європа може зіткнутися зі сценарієм, за яким Росія підкорить решту території України, встановить маріонетковий режим і поступово інтегрує більшу частину чи всю країну в нову Російську імперію.

Про це йдетья у матеріалі Foreign Policy.

Автори зазначають, що у перспективі це була б "піррова перемога Москви", адже "репресивна імперія намагатиметься перетравити окуповані землі, приборкати неспокійне населення та нести тягар дуже високих військових витрат у нову еру протистояння".

"Москва обміняла б своє середньовічне монгольське ярмо на китайське ярмо 21-го століття — і серйозно залишилася б позаду, коли решта світу вступає в нову зелену та цифрову епоху. Рано чи пізно Росія зіткнеться з розпадом третьої держави за трохи більше ніж століття", - прогнозують автори.

При цьому, на їхню думку, перемога Росії та крах української держави мали б надзвичайно тяжкі наслідки і для Європи. Зокрема, можна очікувати десятки мільйонів нових біженців, адже на українських територіях, які окупувала Росія — спочатку в 2014 році, а потім з 2022 року — населення тепер становить "незначну частину того, що було раніше".

Читайте по темі: Родичі столичних посадовців використовують дітей-сиріт, щоб уникнути мобілізації і втекти за кордон, - Лубінець

"Якщо подібне співвідношення застосовуватиметься до подальших російських завоювань, було б реально розраховувати на 10-15 мільйонів біженців, на додаток до трохи більше ніж 4 мільйона, які вже приймає Європа, які стікають до сусідніх європейських держав", - йдеться у матеріалі.

Також зазначається, що перемога Росії змінила б європейську політику в кількох аспектах. Зокрема, український уряд у вигнанні діяв би з Варшави чи деінде в Центральній Європі.

"Витрати на оборону, які мають сягнути 4 відсотків ВВП у Польщі цього року та принаймні 2 відсотки в більшій частині країн НАТО, мають подвоїтися знову, щоб надійно стримувати загрози з боку дедалі відчайдушнішого російського режиму", - прогнозують журналісти.

На їхню думку, Путін веде свою війну як для того, щоб підпорядкувати собі Україну, так і для того, щоб відновити "баланс світового порядку".

"Наслідки дозволу Росії перемогти в Україні були б катастрофічними для українців, надзвичайно серйозними для безпеки Європи та глибоко дестабілізуючими для решти світу. Зрештою, це, ймовірно, призвело б до краху самої Росії, що поставило б Європу перед цілим рядом інших наслідків, до яких слід готуватися", - резюмує видання.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus