На Запоріжжі колаборантам оголосили підозри за примушування цивільних заручників до будівництва фортифікацій окупантів

На Запоріжжі колаборантам оголосили підозри за примушування цивільних заручників до будівництва фортифікацій окупантів
На Запоріжжі колаборантам оголосили підозри за примушування цивільних заручників до будівництва фортифікацій окупантів

Головне управління національної поліції у Запорізькій області підозрює у порушенні законів і звичаїв війни співробітникам незаконного правохоронного органу, створеного на окупованій території.

Тексти підозр опубліковані на сайті Офісу генпрокурора.

Йдеться про співробітників створеного окупантами «Управління внутрішніх справ по місту Токмаку і Токмаському району ГУМВС у Запорізькій області». Микола Дереза, 1971 р.н., був старшим поліцейським конвою, Михайло Вадиш, 1991 р.н.,  начальником ізолятра тимчасового тримання, Андрій Кошель, 1991 р.н.,  черговим чергової частини ІТТ.

1 квітня 2022 року невстановлені представники збройних сил РФ і окупаційної адміністрації затримали жителя міста Молочанська Пологівського району і незаконно позбавили його волі. Цивільного доставили до будівлі, яку займала окупаційна полція, і утримували в ізоляторі тимчасового тримання  у неналежних санітарних умовах, без спальних місць і доступу свіжого повітря і медичної допомоги. 8 листопада 2022 року Видиш у змові з Кошелем били затриманого по спині гумовими кийками.

У жовтні-листопаді 2022 року вищезгадані колаборанти, погрожуючи вогнепальною зброєю, неодноразово виганяли 9 цивільних заручників на примусові роботи. Людей примушували будувати фортифікаційні інженерні споруди за межами міста Токмака, що використовувалися російськими військами у збройному конфлікті проти Збройних сил України.

Читайте по темі: Родичі столичних посадовців використовують дітей-сиріт, щоб уникнути мобілізації і втекти за кордон, - Лубінець

Такі дії кваліфікуються за ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України як жорстоке поводження з цивільним населенням, а саме залучення до примусових робіт.

На початку 2024-го Дереза і Кошель вироками першої інстанції вже були заочно засуджені  до 14 років позбавлення волі за колабораціонізм (ч.7 ст.111-1 ККУ) і пособництво державі агресору  (ч.1 ст.111-2 ККУ). 

Аналогічний обвинувальний акт стосовно Видиша перебуває на розгляді Хортицького районного суду міста Запоріжжя. 

За матеріалами справи, Видиш раніше працював в українській поліції, а Дереза  в Службі судової охорони у Запорізькій області. Свідки пригадували, що Дереза постійно ходив по ізолятору і принизливо жартував про заручників. Він розносив їжу і передачі, виводив увʼязнених на прогулянку, супроводжував на допит, здійснював обхід по камерах і проводив перекличку тощо.

Видиша, Кошеля і Дерезу упізнали люди, яких окупаційна влада із залученням колоборантів наприкінці січня 2023-го примусово видворила за межі окупованої території.

За даними слідства, 31 січня люди були переміщені з Токмака до лінії ведення бойових дій на околиці села Камʼянське та з небезпекою для життя і здоровʼя примусово та публічно, з фіксуванням на відео видворенні на територію, контрольовану українською владою. У Telegram-каналі окупанти виклали відеозапис, на якому звучить принизливий наказ: «Біжіть!». Відео супрововоджувалося текстом «Десять «ждунов» выдворены из запорожской области на подконтрольную Киеву территорию».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus