В Україні може прискоритись зростання цін, – Міністерство економіки України

В Україні може прискоритись зростання цін, – Міністерство економіки України
В Україні може прискоритись зростання цін, – Міністерство економіки України

У січні-травні цього року продовжився тренд на сповільнення інфляційних процесів – споживча інфляція виявилась найнижчою за останні роки і склала лише 2%. Втім, є фактори, які можуть призвести до прискорення зростання цін.

Про це повідомляє Мінекономіки у своєму огляді.

Поточну цінову "млявість" експерти вважають відображенням змін, які мали місце в економіці воєнного часу. "Пригнічений споживчий попит не покривав поступове відновлення внутрішньої пропозиції", – йдеться у висновку Міністерства економіки.

Через це спостерігалась насиченість ринку при збереженні обмежених експортних можливостей. У той же час, профіцит пропозиції вважають тимчасовим і, на думку експертів, він лише частково стримує інфляційні тенденції.

Головними ризиками прискорення зростання цін у Мінекономіки вважають:

Читайте по темі: В Україні помітили дуже рідкісну модель Mercedes за $500 000

  • витрати бізнесу на роботу в умовах обмеженого електропостачання;
  • подорожчання логістики;
  • підвищення закупівельних цін на сировину;
  • більш високі витрати на утримання персоналу (це стосується, зокрема, забезпечення безпеки праці).

Спеціалісти очікують, що в найближчій перспективі буде переважати вплив чинників, які мають інфляційний характер. Свою роль також будуть відігравати руйнація інфраструктури (і супутні з цим витрати) та дефіцит кадрів.

Ціни на продукти в Україні – динаміка

Раніше повідомлялось, що пропозиція сезонних фруктів та ягід в Україні знаходиться на непоганому рівні, однак ціни досить високі через мінливу погоду та ситуацію з постачанням електроенергії.

У той же час, як повідомлялось в кінці червня, в країні дешевшають овочі. Причиною цього називають новий урожай. Потроху знижується ціна на такі ягоди, як малина і лохина.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus