Світовий банк вперше перевів Україну в категорію країн у яких доходи вищі за середні

Світовий банк вперше перевів Україну в категорію країн у яких доходи вищі за середні
Світовий банк вперше перевів Україну в категорію країн у яких доходи вищі за середні

Україна вперше увійшла до списку країн з доходами вищими за середні. Доходи України становлять 5070 доларів на душу населення.

Рейтинг публікує Світовий банк.

Група банку відносить економіки світу до чотирьох груп доходів: низький, нижчий за середній, вищий за середній і високий. Рейтинг оновлюється щорічно 1 липня на основі валового національного доходу (сукупна вартість усіх товарів та послуг, вироблених протягом року на території держави, плюс доходи, одержані громадянами країни з-за кордону, мінус доходи, вивезені з країни іноземцями) на душу населення (у доларах) за попередній календарний рік.

У Світовому банку зазначили, що підвищення рейтингу України стало результатом відновлення економічного зростання у 2023 році – реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році – і скороченням чисельності населення (на 15% з початку вторгнення).

«Ці фактори були додатково посилені зростанням цін на товари та послуги вітчизняного виробництва, що спричинило значне збільшення номінального ВНД (за методом Атласу) на душу населення на 18,5%. У той час як економіка України була значно ослаблена вторгненням росії, реальне зростання у 2023 році було зумовлене будівельною діяльністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%), які підтримують зусилля України щодо відновлення», – йдеться у повідомленні.

Читайте по темі: В Україні може прискоритись зростання цін, – Міністерство економіки України

Рейтинг складається з кінця 80-х. Але якщо в 1987 році 30% країн були класифіковані як країни з низьким рівнем доходу, а 25% – як країни з високим рівнем доходу, то в 2023 коефіцієнти змістилися до 12% і 40% відповідно.

Україна вперше увійшла до списку країн із доходами вище середнього за версією Світового банку. qhiqquiqxtiudroz

Серед країн Південної Азії у 2023 році 13% класифіковано як країни з низьким рівнем доходу. На Близькому Сході та Північній Африці цей показник становить 10%.

У той же час у Латинській Америці та Карибському басейні частка країн з високим рівнем доходу зросла з 9% у 1987 році до 44% у 2023 році.

У 2023 році в Європі та Центральній Азії частка країн з високим рівнем доходу буде трохи нижчою (69%), ніж у 1987 році (71%).

Цього року Світовий банк перевів три країни — Болгарію, Палау та росію — з категорії країн з рівнем доходу вищим за середній у категорію країн з високим рівнем доходу. Зазначається, що економічна активність у росії була зумовлена значним зростанням військової активності, а також відновленням торгівлі, фінансового сектора та будівництва.

Крім України, з категорії країн з доходом нижче середнього в категорію країн з доходом вище середнього перейшли Алжир, Іран, Монголія.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus