«Хезболла» запустила по Ізраїлю понад 200 ракет у відповідь на вбивство командира

«Хезболла» запустила по Ізраїлю понад 200 ракет у відповідь на вбивство командира
«Хезболла» запустила по Ізраїлю понад 200 ракет у відповідь на вбивство командира

Ліванське угруповання «Хезболла» заявило, що випустило сьогодні понад 200 ракет по кількох військових базах в Ізраїлі. Це стало відповіддю на ізраїльський удар по Лівану напередодні, внаслідок якого загинув один із високопоставлених командирів ісламістського угруповання Мохаммед Наамех Насер.

Про це повідомляє Associated Press.

Ця атака «Хезболли» була однією з найбільших за останні місяці.

Ізраїльські військові заявили, що близько 200 ракет запустили з території Лівану в бік окупованої Ізраїлем території Голанських висот і ще понад 20 безпілотників запустили по Ізраїлю. Ізраїльським військовим вдалося перехопити деякі з них, водночас про постраждалих не повідомляли.

Вже після сьогоднішньої атаки «Хезболли» Ізраїль ударив по різних містах на півдні Лівану. Ізраїльські військові заявили, що вдарили по військових структурах ліванського ісламістського угруповання в південних прикордонних містах Рамʼя і Хула.

Читайте по темі: Уночі ворог обстріляв центр Херсона: вщент згоріло кафе

Національне інформаційне агентство Лівану повідомило, що внаслідок удару ізраїльського безпілотника по Хулі загинула щонайменше одна людина. Ізраїльські літаки також подолали звуковий барʼєр над столицею Лівану та іншими районами країни.

Напередодні Ізраїль визнав, що ліквідував Мохаммеда Наамеха Насера, який очолював один із трьох регіональних підрозділів «Хезболли» на півдні Лівану.

Через кілька годин після вбивства Насера «Хезболла» випустила десятки ракет «Катюша» та Falaq по півночі Ізраїлю та окупованій частині Голанських висот. Сьогодні угруповання запустило ще більше ракет і заявило, що застосувало ще й ударні дрони для атаки на військові бази.

Голова Виконавчої ради «Хезболли» Хашем Сафіддін пообіцяв, що угруповання продовжить атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство високопоставленого командира, «націлюючись на нові бази, які, на думку ізраїльтян, ніколи не могли бути уражені».

Насер мав велике значення для «Хезболли». З 2011 до 2016 року він брав участь у боях під час конфліктів у Сирії та Іраку, а також був учасником місячної війни «Хезболли» з Ізраїлем у 2006 році. Двоє інших старших командирів «Хезболли» також були вбиті.

Відносно невеликий конфлікт спалахнув між Ізраїлем та «Хезболлою» незабаром після початку війни в секторі Гази. «Хезболла» каже, що завдає ударів по Ізраїлю на знак солідарності зі ще одним підтримуваним Іраном ісламістським угрупованням ХАМАС, яке розпалило війну в Газі своїм нападом на південь Ізраїлю 7 жовтня. Керівництво «Хезболли» заявляє, що припинить свої напади тоді, коли Ізраїль припинить вогонь у Газі. Також угруповання стверджує, що не хоче війни з Ізраїлем, проте, в разі чого, до неї готова.

Водночас ізраїльські високопосадовці кажуть, що вони можуть розпочати війну в Лівані, якщо спроби знайти дипломатичне рішення проваляться.

Ізраїль вважає «Хезболлу» своєю найбільшою прямою загрозою. За його оцінками, угруповання має арсенал зі 150 тисяч ракет і снарядів, зокрема й високоточних.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus