Міносвіти: Не займаємося виявленням тих, хто вступає для відстрочки

Міносвіти: Не займаємося виявленням тих, хто вступає для відстрочки
Міносвіти: Не займаємося виявленням тих, хто вступає для відстрочки

Міністерство освіти та науки не займається тим, аби виявляти осіб, які хотіли б вступити до аспірантури лише задля отримання відстрочки від армії. Зміни до вступної кампанії покликані забезпечити право на освіту, зокрема, у збереженні "легітимності аспірантів".

Про це на запит LIGA.net відповіла пресслужба МОН.

Журналісти запитали: призупинення вступу на контракт до денної аспірантури не зробили раніше, аби "заманити" на Єдиний вступний іспит (ЄВІ) якомога більше осіб, котрі хотіли б вступити винятково заради відстрочки від служби? Про призупинення повідомили у перший день проведення ЄВІ.

"МОН не займається тим, щоб виявляти осіб, які не готові виконувати свій конституційний обов’язок. Відповідно, жодного задуму "заманювати" на іспити не було", – відповіло Міністерство.

Відомство додало: навчання в аспірантурі – відповідальний процес, метою якого є поглиблення дослідницьких здобутків та розвиток наукового пласта української освіти загалом.

Читайте по темі: Окупанти атакували 7 населених пунктів Запорізької області за добу

Загалом, основна мета змін до вступу 2024 року – забезпечити право на освіту, зокрема, у збереженні "легітимності аспірантів", зазначило МОН.

За словами Міносвіти, призупинення вступу для аспірантів-контрактників оголосили вже після початку вступного іспиту, тому що тільки напередодні були отримані дані про кількість абітурієнтів-чоловіків призовного віку.

Нагадаємо, 24 червня МОН своїм наказом скасувала вступ на денну аспірантуру для контрактників (вона дає право на відстрочку від служби). Натомість залишаються контрактні заочна та вечірні форми – вони не надають право на відстрочку. У 2024 році зі 100 000 вступників до аспірантури понад 90% – це чоловіки призовного віку, повідомили у відомстві. У Міносвіти розповіли, що рішення про призупинення вступу ухвалили "на найвищому рівні".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus