ЗМІ: ФДМУ продав Усть-Дунайський торговий порт компанії, яка пов’язана з проросійським бізнесменом Івановим

ЗМІ: ФДМУ продав Усть-Дунайський торговий порт компанії, яка пов’язана з проросійським бізнесменом Івановим
ЗМІ: ФДМУ продав Усть-Дунайський торговий порт компанії, яка пов’язана з проросійським бізнесменом Івановим

Фонд держмайна продав Міжнародний торговий порт Усть-Дунайськ компанії, пов’язаній із проросійським бізнесменом Андрієм Івановим.

Про це йдеться в розслідуванні Hromadske.

За даними журналістів, у січні 2023 року порт Усть-Дунайськ продали на аукціоні за 200 млн грн. У серпні 2023 угоду фіналізували. Компанія "Еліксир-Україна" стала повноправною власницею порту. 

Як з’ясували ЗМІ, власник "Еліксир-Україна" Валерій Віхренко і досі пов’язаний із проросійським бізнесменом Андрієм Івановим - засновником холдингу "Трансшип"

"Це група компаній, яка впродовж багатьох років займалася перевалкою та перевезенням вантажів у портах Чорного моря, і забезпечувала буксирне обслуговування. Після окупації Криму тамтешня компанія Іванова була перереєстрована за російським законодавством і продовжила роботу у рф. Впродовж багатьох років компанії групи Андрія Іванова фігурували в розслідуваннях СБУ про незаконне перевезення людей з окупованого Криму до материкової України", - йдеться в матеріалі.

Читайте по темі: З’явилися деталі спецоперації СБУ в Краснодарському краї

Чинний власник порту Усть-Дунайськ Валерій Віхренко у розмові із журналістами заперечив будь-які зв’язки з Івановим, проте визнав, що купує його бізнес.

"Дивіться, я не приховую, що я у пана Іванова викупляю елеватор "Струмок". Людина продає свій бізнес. Я в нього викупляю елеватор "Струмок", бо він продає ... Він сьогодні розпродає все, от все він розпродає і закриває свій бізнес в Україні", - сказав Віхренко.

Також журналісти з’ясували, що після приватизації колишнього державного порту Усть-Дунайськ його майно отримала в оренду компанія "Краншип" із холдингу "Трансшип" проросійського бізнесмена з Одеси Андрія Іванова.

У розпорядженні ЗМІ опинилася угода про оренду портового майна, укладена між компаніями "Еліксир-Україна" та "Краншип" у вересні 2023 року. Згодом "Еліксир" також передав "Краншипу" право забудовника щодо цього об’єкта.

"На початку 2023 року ТОВ "Еліксир-Україна" Валерія Віхренка купило Міжнародний торговий порт Усть-Дунайськ на аукціоні у Фонду державного майна за 200 мільйонів гривень. Однією з умов участі в аукціоні була відсутність зв’язків із росією.

Компанія "Краншип", яка пізніше отримала контроль над майном порту, входить до холдингу "Трансшип" Андрія Іванова. Це група компаній, яка впродовж багатьох років займалася перевалкою та перевезенням вантажів у портах Чорного моря і забезпечувала буксирне обслуговування. Після окупації Криму тамтешня компанія Іванова була перереєстрована за російським законодавством і продовжила роботу в рф", - йдеться в розслідуванні.

Протягом багатьох років, пишуть журналісти, компанії групи фігурували в розслідуваннях СБУ про незаконне перевезення людей з окупованого Криму до материкової України.

Андрій Іванов у розмові зі ЗМІ стверджував, що пішов із бізнесу і заперечував, що "Краншип" працював у порту Кілія у 2023 році: "Я пішов із бізнесу, я пенсіонер. Сьогодні мого бізнесу немає взагалі. Я весь бізнес продаю".

Водночас, встановили автори матеріалу, насправді "Краншип" отримав портові споруди в оренду у 2023 році. Уже через кілька місяців під час обшуку Нацполіції, який проводили в межах розслідування справи про експорт "чорного зерна", в порту було вилучено сотні транспортних накладних "Краншипу". Тобто компанія активно перевантажувала зерно в порту у 2023 році.

Порт Усть-Дунайськ на сьогодні має єдиний майданчик у містечку Кілія, на якому обробляється приблизно пів мільйона тонн вантажів на рік, здебільшого зернових. Після вторгнення Росії в Україну на певний час цей порт став стратегічним активом, оскільки порти Одеси, Миколаєва та Херсона зупинили свою роботу і основний потік експорту України було спрямовано через дунайські порти. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus