НАТО відстає від Росії у розвитку штучного інтелекту на тлі війни в Україні, - Bloomberg

НАТО відстає від Росії у розвитку штучного інтелекту на тлі війни в Україні, - Bloomberg
НАТО відстає від Росії у розвитку штучного інтелекту на тлі війни в Україні, - Bloomberg

У Вашингтоні відбудеться ювілейний саміт з нагоди заснування Організації Північноатлантичного договору. Під час заходу також буде обрано нового генерального секретаря після "дуже успішного десятиліття" під керівництвом Єнса Столтенберга. Водночас Швеція та Фінляндія будуть облаштовуватися на своєму місці як передові країни НАТО на північно-західному фланзі Росії, проте все не так добре, як здається, адже є загроза розвитку штучного інтелекту.

Про це пише адмірал ВМС США у відставці, колишній верховний головнокомандувач НАТО Джеймс Ставрідіс для Bloomberg.

Експерт наголосив, що наразі Україна є пріоритетом №1 для Альянсу, проте чи добре підготовлені в НАТО до інших проблем.

"Почнемо з нового генерального секретаря, прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, який залишає свій пост. Лідер центристської Народної партії за свободу і демократію протягом майже 20 років, Рютте чотири терміни був лідером Нідерландів і має глибокий досвід в європейській політиці", - розповідає Ставрідіс

На думку адмірала у відставці, Рютте є невибагливим політиком, який їздить на роботу на велосипеді, живе у маленькій квартирі в Гаазі та викладає курс державного управління в середній школі. Також за словами експерта, політик дуже організований, його люблять виборці та він завжди хоче контролювати все, що відбувається. 

Читайте по темі: В столиці та області працює ППО

"Все це є добрими ознаками його здатності впоратися з найбільш важливими викликами, які стоять перед НАТО, окрім України: кібербезпека і штучний інтелект. Війна змінює форму на наших очах, і ця тенденція лише прискорюватиметься під час його перебування на посаді, яка триватиме щонайменше чотири роки", - підкреслив колишній верховний головнокомандувач НАТО.

Ставрідіс додав, попри те, що НАТО зробила кілька рішучих політичних заяв про необхідність узгоджених кіберпотужностей для всього Альянсу, колективна оборона практично відсутня. 

Крім того, як зазначає адмірал у відставці, на тогорічному саміті НАТО було ухвалено рішення про динамічніший підхід та створення віртуальних сил і засобів Альянсу з реагування на кіберінциденти, проте війна в Україні "поглинає величезну кількість ресурсів і уваги керівництва Альянсу". Водночас експерт наголошує, що ці дві кризи насправді є однією.

"Російський уряд та його хакерські партнери посилюють свій зловмисний кіберфронт, здійснюючи постійні прямі атаки проти України, країн Балтії та багатьох країн Східної Європи. Президент Владімір Путін знає, що його країна не може перемогти НАТО лише військовою силою - колективний оборонний бюджет членів Альянсу приблизно в 10 разів перевищує бюджет Російської Федерації - і він, ймовірно, розпочне кібератаки безпосередньо проти Альянсу", - зауважив Ставрідіс.

Експерт вважає, що Путін має великий потенціал для завдання шкоди в кіберпросторі, тому не варто робити помилок у цьому питанні.

За його словами, разом з кібервійною йде загроза штучного інтелекту, адже він стає потужним інструментом у війні Путіна. До прикладу, американський експерт з дезінформації (і колишній співробітник правоохоронних органів Флориди), який живе в Москві, використовував ШІ для створення десятків вебсайтів, аби підірвати згуртованість Альянсу і допомогу Україні.

"З часом ШІ стане потужним інструментом на полі бою - від створення аватарів, які можуть консультувати командирів з питань тактики і стратегії, до систем озброєння, які об’єднують безпілотні платформи спостереження і нападу на суші, морі і в повітрі. Машини, що навчаються, також значно поліпшать "бек-офіс" війни, особливо в технічному обслуговуванні і логістиці - справжніх ключах до ефективної військової діяльності. НАТО не рухається достатньо швидко, щоб випередити Росію, яка швидко навчається в умовах реального конфлікту, в той час, як НАТО обмежується випробуваннями і гіпотетичними міркуваннями", - вважає Ставрідіс.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus