У Нідерландах заявили, що розглядали варіант військового втручання у зону збиття MH17

У Нідерландах заявили, що розглядали варіант військового втручання у зону збиття MH17
У Нідерландах заявили, що розглядали варіант військового втручання у зону збиття MH17

Після збиття малайзійського "Боїнга" рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році у Нідерландах розглядали реальну можливість військового втручання у зону катастрофи.

Про це йдеться у матеріалі програми Nieuwsuur для мовника NOS, випущеному до 10-річчя катастрофи.

Зокрема, з журналістами програми поспілкувався напередодні свого призначення прем’єр міністром чинний глава уряду Дік Схооф. У 2014 році він очолював кризовий комітет щодо MH17 як національний координатор з питань боротьби з тероризмом і безпеки.

У розмові з Nieuwsuur Схооф зазначив, що "це можна було б зробити" – варіант військового втручання дійсно розробили та перевірили. 

Однак, за його словами, це був все ж таки крайній варіант: "Врешті-решт ви разом відновлюєте мир. Тому я не вірю, на емоціях було б прийняте таке рішення: ми збираємося розгорнути солдатів".

Читайте по темі: Німеччина запроваджує тимчасовий контроль на всіх 9 кордонах

Том Міддендорп, колишній начальник штабу оборони збройних сил Нідерландів, теж підтвердив, що "це був цілком реальний варіант". Він розповів, що до Нідерландів прилетіли і тренувалися спільно з нідерландськими колегами австралійські спецпризначенці. 

"Існувала готовність взяти на себе цю відповідальність, яка також була присутня в Раді міністрів", – зазначив Міддендорп.

Повна версія програми, де нідерландські посадовці діляться спогадами подій 10-річної давними, буде оприлюднена у п’ятницю та в суботу.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus