Війна не завада корупції: Як працює контрабандний схематоз на Рівненській митниці

Війна не завада корупції: Як працює контрабандний схематоз на Рівненській митниці
Війна не завада корупції: Як працює контрабандний схематоз на Рівненській митниці

Дуже важливу роботу виконали детективи НАБУ задокументувавши та висвітливши всю механіку обслуговування митницею контрабандистів під час війни.

Ця механіка деталізована в судовому рішенні ВАКС, про обрання запобіжного заходу начальнику управління по боротьбі з контрабандою Рівненської митниці, в рамках кримінального провадження № 52024000000000178 від 16.04.2024

Ось кілька цитат, які дадуть вам можливість зрозуміти не лише масштаб поборів на митниці, а й факт централізованості всіх схем, та залучення в них всіх силовиків країни.

Отже.

 За змістом підозри, начальник управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Рівненської митниці ОСОБА_3 у період з 06.07.2023 по 24.05.2024 одержав від невстановлених осіб, які діяли в інтересах ТОВ «ЛД Тревелінг», ТОВ «Євро Транс Портал», ТОВ «Квантум Авто», ТОВ «Лайн Оупен» та інших невстановлених підприємств-імпортерів неправомірну вигоду в особливо великому розмірі, зокрема, в іноземній валюті в сумі 277 900 доларів США.

Читайте по темі: Угорець намагався заїхати в Україну на набитому наркотиками автомобілі

Оцінили масштаб?

За 10 місяців, лише з трьох компаній, на маленькій Рівненській миниці, майже 300 тисяч доларів.

Тепер далі. В темі всі.

У період квітня по 24.05.2024, ОСОБА_3 , одержав частину від неправомірної вигоди в особливо великому розмірі від невстановленої особи, яка була зацікавлена у безперешкодному митному оформленні товарів ТОВ «Лайн Оупен», зокрема 500 000 грн для себе та невстановлених службових осіб Центрального апарату Держмитслужби України та інших правоохоронних органів за безперешкодне митне оформлення товарів від імені ТОВ «Лайн Оупен» на Рівненській митниці у квітні-травні 2024 року, а також за невчинення ОСОБА_3 та службовими особами Центрального апарату Держмитслужби України дій з використанням наданого їм службового становища щодо виявлення та документування порушень митних правил цим підприємством-імпортером.

Тобто Центральний апарат ДМСУ таки отримує касу з регіонів за «невчинення дій»

А ось і найцікавіше - НСРД.

Розмова, під час якої ОСОБА_3 запитав:

«Добре, тоді що ти мені даєш, щоб я розумів?», на що ОСОБА_7 відповів: «… Ну вони по програмі пʼять і пʼять хотіли, правильно?», на що ОСОБА_3 відповів ствердно, після чого ОСОБА_7 продовжив:

«Пʼять пʼятсот. У пʼять пʼятсот входило все: СБУ… митниця… департаменти… силовики», що ОСОБА_3 послідовно підтвердив, а надалі ОСОБА_7 зазначив:

 «Значить, що я тобі даю, грубо кажучи? Я тобі зараз даю рубль, я даю тобі департаменти півтори, я даю тобі пʼятсот на місцевих силовиків… і контора в мене»

Читайте по темі: Національне меморіальне військове кладовище: хапуги намагаються поживитися навіть на пам’яті загиблих героїв

А тепер важливий момент про залучення в контрабандну «програму» начальника Департамента по боротьбі з контрабандою - Дениса Райкова, який прямо координує роботу підлеглого по обслуговуванню контрабандистів.

Зверіть увагу на слово «тарифи».

Це скоріш за все департамент тарифного регулювання без погодження якого ввезти товар дешевше ніж «по ринку» практично неможливо.

Між  ОСОБА_3  та начальником Рівненської митниці  ОСОБА_16  24.05.2024 відбулася розмова під час якої ОСОБА_3  промовив:

«Я через департамент, через наш, мені це сказали, щоб це треба, щоб туди… це було ще на початку місяця, в перших числах, в перших числах цього мі…, за той місяць, зустрілися на початку цього місяця… Мене визвав ОСОБА_17  і сказав: от люди… У тебе, вони повинні от так-от, на управління.

Всьо. Далі «все інше», то вони напряму розраховуються з цими людьми… А ти контролюєш… З цими я зустрівся вже»,

Після чого  ОСОБА_3  у телефонній розмові із начальником Департаменту по боротьбі з контрабандою та порушення митних правил Державної митної служби України  ОСОБА_18  промовив:

 «Я зіслався на вас по квітах… Там у нас виходить двадцять відсотків від загального. Тобто, там дають п`ятсот і відразу сказали ось ваша сума… Він намагається її забрати, у нас половину та віддати по «тарифам» /а.с. 154-168 т.

1/, звідки слідує, що ОСОБА_3  встановив комунікацію з невстановленою особою, яка була зацікавлена у безперешкодному митному оформленні на Рівненській митниці товарів, а саме квітів (за версією органу досудового розслідування ввозились ТОВ «Лайн Оупен»), та домовився з останньою щодо отримання від неї неправомірної вигоди в розмірі 500 000 грн.

І так на кожній митниці, кожен місяць збирається каса, яка частково залишається на місцях, частково їде в Київ, а частково розподіляється між силовиками.

Чим це все відрізняється від офісів контрабанди Порошенка та Януковича?

А нічим. хіба що прізвищами фігурантів.

Автор: Євген Плінський

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus