Наступний саміт миру має відбутися з Росією, але не на умовах Путіна, - Боррель

Наступний саміт миру має відбутися з Росією, але не на умовах Путіна, - Боррель
Наступний саміт миру має відбутися з Росією, але не на умовах Путіна, - Боррель

Наступний саміт миру має відбуватися за участі російської сторони, однак не на умовах диктатора РФ Володимира Путіна.

Про це заявив високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель за підсумками підсумками Ради глав МЗС ЄС.

У Борреля запитали, чи вважає він за можливе скликати наступний саміт миру вже восени поточного року, і за яких умов до цієї зустрічі можливо долучити РФ. На що головний дипломат ЄС відповів, що наступний крок вимагає залучення Росії, проте не на умовах Кремля. Він сказав, що така участь має відбуватися на основі міжнародного права.

"Я переконаний в тому, що президент Зеленський буде продовжувати наступ у цих перемовинах, щоб мати наступну конференцію за присутності Росії. Це реально, безумовно. Ми вже сказали те, що було сказано, - наступний крок вимагає залучення Росії. Але як треба сприймати те, що президент Путін сказав під час візиту прем’єра Орбана до Москви? Подивіться - це ті передумови, які висуває Путін. Так, зрозуміло, ми маємо покладати надії на мир через дипломатичні переговори, але на певній основі. І це не путінська основа", - наголосив Боррель.

Дипломат також розповів, що під час спілкування з главою МЗС України Дмитром Кулебою європейські урядовці обговорили наступні кроки після саміту миру у Швейцарії. Вони, за словами Борреля, погодилися, що має бути зроблено більше для залучення якомога ширшої присутності партнерів з усього світу.

Читайте по темі: Зеленський обговорив з Шольцом військову допомогу та Саміт миру

"Саміт у Швейцарії мав добрий результат, але він має бути покращений. Близько 90 країн погодилися з підсумковою заявою цієї зустрічі, але ми маємо йти далі, щоб протидіяти російській пропаганді, роз’яснювати та пояснювати всім і кожному у світі , що саме відбувається. Що це Росія здійснює атаку проти України. Щоб нагадати, що є агресор, і є сторона, яка піддається агресії. Що Україна обороняється, і ми допомагаємо Україні у самозахисті", - сказав головний дипломат ЄС.

Він також додав, що ЄС підтримує Українську формулу миру.

Як відомо, Глобальний саміт миру відбувся у Швейцарії 15-16 червня. На ньому обговорювалися питання, визначені в Українській формулі миру, серед іншого щодо ядерної та продовольчої безпеки, а також повернення дітей та інших гуманітарні питання. Підсумкове комюніке підписала низка держав та організацій.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus