Через витрати компаній на енергообладнання, інфляцію і підвищення податків тарифи на мобільний зв’язок можуть зрости на 50%

Через витрати компаній на енергообладнання, інфляцію і підвищення податків тарифи на мобільний зв’язок можуть зрости на 50%
Через витрати компаній на енергообладнання, інфляцію і підвищення податків тарифи на мобільний зв’язок можуть зрости на 50%

Через тривалі відключення світла в Україні став часто і надовго зникати мобільний зв’язок. Влада намагається змусити мобільних операторів більше часу працювати без централізованого електроживлення. Але не надає їм для цього жодних преференцій, скаржаться в галузі.

Оператори будуть принаймні намагатися наблизитися до нових державних нормативів щодо часу автономної роботи мобільного зв’язку. Інвестиції в обладнання стануть одним із чинників здорожчання послуги. Слід готуватися до 50-відсоткового росту тарифів у 2025 році, каже один з експертів. Але за тривалих відключень світла забезпечити безперебійний зв’язок навряд чи вдасться.

Чому інфраструктура мобільних операторів не витримала липневих блекаутів

За твердженнями мобільних операторів, вони почали готувати зв’язкове обладнання до перебоїв у подачі електрики з осені 2022 року, після перших масштабних обстрілів росіянами української енергоінфраструктури.

Для того, щоб їх базові станції (БС) могли працювати під час знеструмлень, компанії облаштовували їх літій-іонними акумуляторами. Вони можуть до чотирьох годин забезпечувати роботу базових станцій без електрики, зазначали в Київстар. З 2022 року там встановили на БС 115 000 таких приладів. У 2024 планують поставити ще майже 62 000.

Читайте по темі: Президент Зеленський оновив склад РНБО

У Vodafone у 2024 році встановили та запланували до монтажу 83 400 батарей літій-ферумного типу (LiFePO4). Вони, повідомили нам у компанії, набагато краще пристосовані до роботи під час тривалих відключень світла: здатні забезпечувати в тринадцятеро більше циклів зарядки. Наявна зараз кількість батарей Vodafone має в півтора раза більшу ємність, ніж було на мережі на початок року.

У lifecell забезпечили новими літієвими батареями більшу частину своїх БС, вказали у пресслужбі оператора. Залежно від навантаження вони здатні підтримати роботу станції "приблизно від чотирьох годин".

Попри на ці заходи, у липні абоненти трьох найбільших мобільних операторів країни зіткнулися зі зникненням мобільного зв’язку й інтернету. Подекуди – на весь час блекауту і навіть після відновлення електропостачань.

Дописи з відповідними скаргами можна знайти на Facebook-сторінках усіх компаній великої трійки операторів. У цього явища є декілька причин. Одна з них пов’язана не тільки з відключенням централізованого електроживлення, але й із пропускною здатністю мобільної мережі.

Найпершими під час знеструмлення страждають користувачі мобільного інтернету. Через відсутність домашньої Wi-Fi-мережі вони переходять на мобільну і тим самим її перевантажують. Вона не розрахована на той самий об’єм трафіку, що і фіксований інтернет, зауважують у lifecell.

До прикладу, який наводить голова ради асоціації "Телекомунікаційна палата України" (ТелПУ, серед учасників – Volia, lifecell, Data Group та інші) Тетяна Попова, якщо світло зникає у великому ЖК увечері, коли мешканці повертаються з роботи, велика їх частина перейде на мобільний інтернет. І жодна БС не витримає таке збільшення трафіку. Під час відключень у lifecell спостерігали зростання трафіку в кілька разів.

"Цей ефект можна легко порівняти з автомобільним трафіком: коли автівок на дорозі стає занадто багато, виникають затори. Так само і в мобільній мережі. Коли на якісь базовій станції користувачі вимушено запускають відеоконференції або проглядають стримінгові відео, мережа колапсує", – навели аналогію в lifecell.

Опитані Liga.net експерти вказують, що навантаження на мобільну мережу було б меншим, якби в Україні було більше користувачів домашнього інтернету за технологією PON. Вона дозволяє отримувати інтернет-з’єднання від станції провайдера, навіть якщо вдома в абонента зникло світло.

У великих містах технологія PON не є розповсюдженою – і сподіватися на швидке зростання її частки не варто, казали Liga.net в Інтернет асоціації України (ІнАУ). Там вважають, що до кінця року частка київських користувачів фіксованого інтернету, які приєднанні до PON, зросте щонайбільше до 20% з приблизно 7-9% на цей момент. Пришвидшення темпів зростання неможливе через кадровий дефіцит у провайдерів. Наразі черги на підключення до PON у Києві сягають двох-трьох місяців.

Ще одна причина, чому під час блекаутів швидко зникає мобільний інтернет, може полягати у навмисному вимкненні операторами таких енерговитратних технологій, як 4G. Вдаватися до таких заходів провайдери можуть з метою збільшити час роботи джерел безперебійного живлення (ДБЖ) на БС, вказується в Стратегії розвитку сфери електронних комунікацій України до 2030 року, що розробили в Мінцифри (pdf).

Читайте по темі: У Києві та деяких інших областях повертають графіки відключень світла

Перевантаження мобільної мережі під час відключень світла також погіршує якість голосового зв’язку, зазначають у lifecell. Але загалом, за наявності на БС резервного живлення у вигляді зарядженої акумуляторної батареї, абоненти у зоні її покриття будуть мати доступ до послуги.

Проблема в тому, що батареї в спеку швидше розряджаються, бо частина енергії з них іде на охолоджувальні системи, додають у lifecell. З іншої сторони, під час жорстких липневих графіків обмежень електропостачання оператори мали обмаль часу на підзарядку батарей. У lifecell вказують, що акумулятори будуть підтримувати роботу станції понад чотири години, тільки якщо встигнуть до цього повністю зарядитись.

"Чому в деяких районах Києва зв’язок зникає відразу після вимкнення електроенергії? Акумулятори за дві години наявності світла фізично не встигають зарядитися, щоб потім 8 годин автономно працювати", – вказує Тетяна Попова.

Ще один шлях, яким ідуть мобільні оператори для підтримки роботи БС під час знеструмлень – забезпечення генерації власними силами. Але базових станцій, які оператори обладнали електрогенераторами, набагато менше, ніж кількість БС з акумуляторами.

lifecell встановив генератори більше ніж на 1700 своїх БС, вказали в компанії. У Vodafone таких станцій – півтори тисячі. На майже половині з них компанія користується установками від партнерів і клієнтів. У 2024 році Vodafone планує закупити ще 280 генераторів.

Київстар має понад 2 300 стаціонарних і пересувних генераторів. Але якщо виходити з пояснень компанії, тільки частина з них підтримує роботу БС. Інші встановлені на "ключових об’єктах телеком-мережі", зокрема включених до списку критичної енергоінфраструктури РНБО. Генератори здатні забезпечувати їх функціонування протягом трьох діб.

"Для всіх операторів і провайдерів першочерговим завданням було, є і буде забезпечення постійного безперебійного електроживлення ядра мережі й магістральних вузлів. Для цього закуповувалися генератори, паливо та призначався відповідальний персонал. Таких точок порівняно невелика кількість, але їх важливість у сотні разів вища за будь-яку базову станцію, і витрати виправдані", – пояснює Тетяна Попова.

Як констатується в Стратегії розвитку електронних комунікацій до 2030 року, завдяки під’єднанню до БС батарей і генераторів, а також вимкненню енерговитратних технологій типу 4G, "мобільні мережі зберігають стійку роботу протягом короткочасних відключень світла, проте втрачають більшу частину ємності під час довготривалих".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus