Заступника голови Південного управління ДПСУ Рижука оштрафували через загибель підлеглого

Заступника голови Південного управління ДПСУ Рижука оштрафували через загибель підлеглого
Заступника голови Південного управління ДПСУ Рижука оштрафували через загибель підлеглого

Заступника начальника Південного регіонального управління Державної прикордонної служби Дениса Рижука визнали винним та оштрафували за недбале ставлення до служби, що призвело до загибелі підлеглого.

Про це редакція дізналася з ухвали Херсонського суду за ч. 2 ст. 172-15 КУпАП.

У листопаді 2023 року керівником ПРУ було видано наказ про створення комісії для прийому-передачі посади начальника одного з прикордонних загонів на Херсонщині. Головою комісії призначили Рижука.

На полковника покладалися організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції. Але він не забезпечив належним чином проведення прийому-передачі справ та посади начальника загону.

Під час службового розслідування було встановлено, що в рамках організації роботи комісії полковником Рижук провів підготовчі заходи в Одесі, а також в перший день роботи комісії в загоні. Членам комісії, які перебували в управлінні загону, завдання уточнювались телефоном щоденно. За результатами службової наради полковник Рижук не надав жодних вказівок щодо опрацювання календарного плану роботи. Як наслідок, були створені неналежні умови для роботи членів комісії: відсутність плановості для виконання завдань та відсутність конкретних строків їх виконання.

Читайте по темі: На Одещині прикордонник скоїв самогубство

Натомість Рижук проводив зустрічі з ветеранською організацією в  Херсоні та скульптором щодо відновлення пам’ятника «Прикордонники всіх поколінь». При цьому він не знав, що його підлеглий член комісії хоче виїхати до бойових позицій.

Перевезення комісії до Херсону здійснював старший солдат на Volkswagen Transporter. Він разом із членом комісії, заступником начальника оперативного відділу штабу ПдРУ полковником Олегом Комісаруком  прибули в населений пункт Широка Балка до відділу прикордонної служби «Залізний порт».  Зупинивши на відстані 500 метрів від позиції, полковник інструктував водія щодо безпеки та порядку дій під час ворожих обстрілів. Але внаслідок обстрілу старший солдат загинув, а службовий автомобіль був знищений.

Як встановлено слідством, полковник  Рижук не контролював роботу члена комісії полковника Комісарука та не володів інформацією про місце його перебування у день трагедії.

Таким чином, він не забезпечив належну організацію роботи комісії та контроль, що призвело до неякісного виконання завдань і безконтрольного переміщення по ділянкам підрозділів прикордонного загону. Він вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 172-15 КУпАП.

До суду у червні  від захисника надійшло клопотання про закриття провадження у справі через закінчення строків притягнення до адміністративної відповідальності. Захисник зазначив, що строки притягнення сплинули 24 лютого 2024 року, а також зазначив, що Рижук фізично не міг контролювати маршрут кожного члена комісії.

Прокурор заперечив проти клопотання, зазначивши, що протокол було складено 26 березня, тобто в межах строку притягнення до відповідальності.

Суд постановив визнати Рижука винним та оштрафував його на 17 тис. гривень. Наразі ця ухвала оскаржується.

Додамо, що ДБР закрило кримінальне провадження № 42024164690000025 за ч.4 ст. 425 КК відносно Рижука через встановлення відсутності в діянні складу кримінального правопорушення.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus