Компанія, котра ймовірно причетна до руйнування садиби Зеленських, роками отримує мільйони гривень з бюджету КМДА

Компанія, котра ймовірно причетна до руйнування садиби Зеленських, роками отримує мільйони гривень з бюджету КМДА
Компанія, котра ймовірно причетна до руйнування садиби Зеленських, роками отримує мільйони гривень з бюджету КМДА

Віталій Кличко назвав «цинічною провокацією» незаконне знесення історичної будівлі в Києві. Журналісти дізналися, що попри позицію міського голови, Київська міська державна адміністрація роками віддавала державні кошти компанії, яка може бути причетна до руйнування садиби.

Йдеться про ТОВ «ПВЦ «Сервіт», яку контролюють брати єдиного підозрюваного у знесенні садиби Зеленських і сам підозрюваний був серед власників у цій компанії.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Увечері 19 липня 2024 року невідомі зруйнували садибу Зеленських, побудувану наприкінці XIX століття.

 qhiddxiqxuiqzxroz

Читайте по темі: Аудитори викрили сумнівні витрати на благоустрій у КМДА

Першим про руйнування будівлі повідомив юрист Дмитро Перов. Він вважає, що за знесенням стоїть ТОВ «Тургєнєв Білд», а на місці будівлі планують звести житловий комплекс «Тургеневъ» (ЖК назване на честь російського письменника Івана Тургенєва, який зневажав українців).

У 2017 році компанія «ПВЦ «Сервіт» звела 11-поверховий клубний будинок Turgenev впритул до будівлі ХІХ століття. Відтоді садибу намагалися зруйнувати під приводами реконструкції. Наприклад, забудовник у 2021 році почав розбирати садибу і тільки відкрита кримінальна справа та арешт нерухомості його зупинили.

Зараз відкрили нову кримінальну справу, але вже після руйнування садиби. Єдиний підозрюваний — Михайло Гречко і він є співвласником садиби та власником ТОВ «Тургєнєв Білд». 24 липня Шевченківський суд обрав чоловіку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Михайло Гречко (ліворуч) / фото Віталія Кличка

Гречко в суді заявляв, що дізнався про руйнування своєї садиби з новин. Суддя запитала у чоловіка, чому він не викликав поліцію після цього, однак Гречко не знайшов, що відповісти. Також чоловік не міг згадати,  скільки поверхів у історичної будівлі, а також як він планував реконструювати будівлю.

«Місто позиватиметься в суді до забудовника, який несанкціоновано зніс садибу Зеленських, та до власників будівлі, яку нахабно знищили. І вимагатиме заново відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала», — відреагував на інцидент з садибою очільник Києва Віталій Кличко.

Між власниками садиби та Департаментом охорони культурної спадщини КМДА справді уклали меморандум, який, нібито, зобов’язує власників будівлі її відновити, але, як зазначає Дмитро Перов, ці документи насправді ні до чого не зобов’язують підписантів.

Садибу Зеленських міг врятувати від знесення статус пам’ятки Києва, але Департамент охорони культурної спадщини КМДА не міг тричі зібрати голоси, щоб захистити будівлю.

Читайте по темі: Кум Кличка Артур Палатний отримає контроль над торговою сферою Києва – ЗМІ

Журналісти зі дізналися з Prozorro, що КМДА віддає мільйони гривень з бюджету ТОВ «ПВЦ «Сервіт», яке може бути причетним до знесення садиби.

Підозрюваний Михайло Гречко був серед власників компанії, а чинні контролери бізнесу — Володимир та Віктор Бесаги. Як зазначив у суді сам Гречко, це його брати. 

Згідно з інформацією у Prozorro, компанія «ПВЦ «Сервіт» від 2018 року й на момент руйнування садиби уклала 109 договорів з державними замовниками. На цих тендерах вона заробила 64 млн грн.

«ПВЦ «Сервіт» укладало найбільше договорів саме з київськими державними установами — усього 97, з яких КМДА уклала 78. 

Більшість угод стосувалася будівництва, ремонту,  реконструкції, розроблення кошторисної документації або нагляду за будівництвом.

Найбільший тендер компанія отримала у кінці 2018 року. Тоді Комунальне підприємство з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» без проведення аукціону уклало договір на 36,2 млн грн з «ПВЦ «Сервіт».

За ці гроші компанія взяла на себе відповідальність реконструювати у Святошинському районі Києва комунікації будинку для ветеранів АТО. Як пишуть «Наші гроші», цей будинок почали зводити через чотири роки після російського вторгнення на місці старої «хрущовки». Впродовж всього будівництва «Спецжитлофонд» постійно оголошував нові тендери на його добудову і зараз будівля є недобудованою. 

Попри це все, компанія«ПВЦ «Сервіт» виконала свою роботу та після змін у договірній ціні заробила на цьому підряді 15,2 млн грн.

Також «ПВЦ «Сервіт» стабільно отримує підряди від КМДА. Вони стосуються розроблення кошторисної документації на ремонтні роботи або оренди у компанії техніки разом з водіями. Усього КМДА заплатила «ПВЦ «Сервіт» за її послуги 22,4 млн грн.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Масштабна атака на Київ: Є падіння уламків у різних районах міста, пошкоджено станцію метро
ДБР розпочало розслідування скандального будівництва апартамент-готелю на столичному Звіринцю
Порушень на 878 млн гривень: у столичній мерії відзвітувалися про результати аудиту ПрАТ “АК “Київводоканал”
Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?
У Києві бізнесмена підозрюють у захопленні землі біля озера та забудові
Підрядник київського госпіталя ветеранів за 104 млн відремонтує лікарню швидкої по завищених цінах
Президентка Молдови Мая Санду захворіла на COVID-19
Голову диспетчерської служби Чорноморського порту засудили за підкуп прикордонника
У різних областях України повідомили про мінування 16 судів
Суд на два місяці продовжив запобіжний захід митрополиту Павлу Лебедю

Коментарі:

comments powered by Disqus