Колишнього правоохоронця із Балаклії за колабораціонізм посадили на 13 років

Колишнього правоохоронця із Балаклії за колабораціонізм посадили на 13 років
Колишнього правоохоронця із Балаклії за колабораціонізм посадили на 13 років

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав чоловіка винним у колабораціонізмі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 22 липня.

Із 2020 року і до моменту окупації обвинувачений був командиром відділення роти охорони батальйону охорони військової частини. У червні 2022-го в приміщенні актового залу міської ради міста Балаклія на загальній зустрічі із головою окупаційної адміністрації він пройшов інструктаж працівника «народної міліції». До обовʼязків працівника незаконно створеного правоохоронного органу входило: охорона обʼєктів інфраструктури, аптек та складів, прийом скарг та заяв від громадян, огляди місця події, вилучення наркотиків і зброї, опечатування речових доказів та передача їх до військової комендатури міста Балаклія та ін.

Із кінця червня і до звільнення міста Збройними силами України чоловік виконував обовʼязки «слідчого» у створеному окупантами «правоохоронному органі». Четверо місцевих жителів розповіли суду, що він конфісковував зброю від імені окупаційної влади

На початку судового розгляду обвинувачений частково визнавав вину, пояснював, що не добровільно займав посаду, але в подальшому вину повністю заперечив. Він намагався переконати суд, що не працював у «народній міліції», а обманював людей, щоб заволодіти зброєю для самооборони.

Читайте по темі: Україна повернула з окупованих територій двох жінок похилого віку

Однак суд вважає вину захисту такою, що спростовується доказами по справі.

Жінка, яка є старшим секретарем в Балаклійському районному суді знайома з обвинуваченим. Вона показала, що на початку вересня 2022-го, напередодні звільнення міста, була вдома і почула голоси, вийшла у двір та побачила обвинуваченого та молодого хлопця. Її чоловік виніс зброю та патрони на вимогу обвинуваченого і його напарника.  Це був рейд окупаційної влади із вилучення зброї. 

Ще один сусід є пенсіонером, а раніше працював разом із обвинуваченим у поліції. Він описав схожий випадок, коли обвинувачений і ще якийсь незнайомець прийшли і сказали, що їм потрібна рушниця. Посвідчення не предʼявляли, але люди говорили, що це співробітники «народної міліції», тому він здав зброю. Обвинувачений підписав акт про вилучення рушниці і пообіцяв, що тепер ФСБ РФ не прийде.

Електрик водоканалу раніше не був не знайомий із обвинуваченим і бачив його вперше, коли прийшли вилучати зброю. Незнайомці представились працівниками поліції, показали посвідчення і на прохання дружини також назвали свої прізвища. Чоловіки були одягнені в цивільне, символіки не мали. Він віддав зброю, бо подивився на посвідчення і переконався, що це окупаційна влада.

За адресою, де розміщувався так званий «Балаклейський отдел полиции», вилучили документи, в яких є прізвище обвинуваченого як співробітника. Це графік несення служби зі списком працівників, документ щодо розмірів форменного одягу співробітників «Балаклейского отдела полиции», а також «платежная ведомость №14 от 24 августа 2022 года», що обвинувачений під розпис отримав грошову винагороду в сумі 42 150 російських рублів. 

Чоловіка засудили до 13 років увʼязнення із конфіскацією майна. Також йому на 12 років забороняється обіймати будь-які посади в правоохоронних органах, органах влади, місцевого самоврядування та підприємствах, установах і організаціях, створених органами влади та місцевого самоврядування.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus