В Німеччині пропонують скоротити число одержувачів соцдопомоги

В Німеччині пропонують скоротити число одержувачів соцдопомоги
В Німеччині пропонують скоротити число одержувачів соцдопомоги
 

У ХДС/ХСС виступили за скорочення на щонайменше 100 тисяч числа одержувачів базової соціальної допомоги. Застосувати підхід пропонують і для біженців з України.

Якби нині в Німеччині урядували консервативні Християнсько-демократичнийта Християнсько-соціальний союзи (ХДС та ХСС), то вони б скасували для понад 100 тисяч людей базову соціальну допомогу. Про це заявив генеральний секретар ХДС Карстен Ліннеманн (Carsten Linnemann) в інтерв’ю виданням медіагрупи Funke, витяги з якого оприлюднені у неділю, 28 липня.

Ліннеманн сказав, що в Німеччині "шестизначна кількість людей принципово не бажає працювати", тож щодо них держава повинна виходити з того, що вони потребують допомоги. "Зменшення виплат на 10, 20 чи 30 відсотків недостатньо. Потрібно повністю скасувати базову допомогу", - зазначив політик.

Скорочення як крок до справедливої системи соцпідтримки

Реформу базової соціальної допомоги, яку у ФРН називають Bürgergeld (українською - "гроші для громадян"), заплановану нинішнім коаліційним урядом, Ліннеманн назвав недостатньою.

"Нам потрібні фундаментальні зміни в політиці - потрібен новий базовий дохід", - сказав він і додав, що прагне "справедливої системи соціальної підтримки, а базовий дохід нині - несправедливий".

Читайте по темі: Польща не фінансує "чеську ініціативу" з купівлі снарядів для України, — ЗМІ

У цьому контексті Ліннеманн також розкритикував базову соціальну допомогу для українців, яким в Німеччині наданий тимчасовий захист. "Ми повинні обговорити, чому в багатьох європейських країнах країнах понад 50 відсотків українців працюють, а в Німеччині - лише 25 відсотків, - сказав політик. - Існує явний брак стимулів для того, щоб швидко взятися за роботу".

Ліннеманн наголосив, що українці захищають свободу німців, але при цьому додав: "Але якщо є послуга, то вона пов’язана з чимось натомість. Але якщо є допомога, то вона пов’язана з взаємними діями, які включають у себе працевлаштування".

За останніми даними, у 2023 році Німеччина виплатила як базову соціальну допомогу 42,6 мільярда євро. Станом на середину 2023 року, допомогу Bürgergeld в Німеччині отримували 5,5 мільйона людей (при населенні 84,5 мільйона), з них - 2,6 мільйона іноземців, які мешкають в Німеччині. Цей вид допомоги одержують і майже 708 тисяч українців, які мають в Німеччині статус тимчасового захисту від війни.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus