Військовослужбовець сфотографував свій ЗРК та надіслав фото рідним

Військовослужбовець сфотографував свій ЗРК та надіслав фото рідним
Військовослужбовець сфотографував свій ЗРК та надіслав фото рідним

Уманський міськрайонний суд Черкаської області 10 липня 2024 року притягнув до відповідальності за розголошення службової інформації солдата – старшого сапера інженерно-саперної роти 14-го зенітного ракетного полку Максима З.

Про це повідомляє sud.ua

У травні 2024 року співробітникам Департаменту Військової контррозвідки СБУ стало відомо, що Максим З. зберігає у власному мобільному телефоні Samsung Galaxy A51 інформацію, яка містить службову інформацію.

Це, зокрема:

фото-скріншот екрану автоматизованої підсистеми збору, обробки, відображення та аналізу інформації про повітряну обстановку «Віраж-планшет», на якому було зафіксовано переміщення повітряних цілей у реальному часі в ході однієї з повітряних атак ворожих БПЛА

Читайте по темі: Молдовський прикордонник загинув на лінії розмежування з Придністров’ям

фото та відеоматеріали використання зенітного ракетного комплексу HAWK (виробництва США) під час проведення бойових та навчальних стрільб

фотознімки військовослужбовців, з якими Максим З. проходив службу

фотознімок діючої перепустки для проходу на територію військової частини

Як з’ясували в СБУ, Максим З. поділився деякими фото та відеоматеріалами військового характеру зі своїми рідними та близькими друзями.

На думку СБУ, Максим З. допустив правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 212-5 (порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію, зібрану у процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни, що призвело до розголошення такої інформації) Кодексу про адміністративні правопорушення.

На судове засідання з розгляду відповідного протоколу в суді Максим З. не з’явився, однак у телефонному режимі повідомив суду, що «вину у вчиненні правопорушення визнає у повному обсязі».

Також солдат надіслав в суд і письмові пояснення з визнанням вини та зобов’язанням більше не допускати розголошення службової інформації.

Дослідивши позиції сторін, суд дійшов висновку, що Максим З. допустив порушення п. 105 «Інструкції про порядок ведення обліку, збереження, використання і знищення документів та інших носіїв інформації, що містять службову інформацію», затвердженою постановою Кабінету міністрів України від 19.10.2016 року № 736.

Інструкцією передбачено, що документи з грифом «Для службового користування» не дозволяється виносити за межі установи, крім випадків передачі документів на виконання у структурні підрозділи, що розташовуються поза межами основного приміщення установи, та у разі виникнення необхідності в їх узгодженні, підписанні в установах, розташованих у межах одного населеного пункту.

Винесення документа з грифом «Для службового користування» за межі установи може здійснюватися лише на підставі резолюції керівника установи (його заступника) або керівника структурного підрозділу, в якому такий документ (його проект) підготовлено. При цьому документ повинен бути вкладений у конверт або упакований у такий спосіб, щоб виключити можливість його прочитання.

Читайте по темі: Лікар ВЛК на Дніпропетровщині вимагав 20 тисяч грн хабаря у військового

У підсумку, суд застосував до Максима З. адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1020 гривень.

Оскаржувати рішення суду військовослужбовець не став і 23 липня воно набрало законної сили.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus