ЗМІ: Тільки шість українських пілотів навчилися літати на F-16

ЗМІ: Тільки шість українських пілотів навчилися літати на F-16
ЗМІ: Тільки шість українських пілотів навчилися літати на F-16

Лише шість українських пілотів закінчили програму навчання польотам на винищувачах F-16, які мають бути доставлені Україні в серпні.

Загалом цього року Україна отримає тільки одну ескадрилью F-16, приблизно 20 винищувачів, а це набагато менше, ніж вона розраховувала, пише The Telegraph.

Український президент Володимир Зеленський та українські військові висловили розчарування ситуацією з поставками західних винищувачів, наголосивши, що їх надто мало і надто пізно. Вони зазначили, що коли F-16 нарешті прибудуть в Україну, вони не стануть вирішальними факторами, як сподівалися.

Одна з причин полягає в тому, що вони будуть розгорнуті в оборонних цілях, оскільки РФ, як і раніше, контролює небо і встановила системи ППО по всій лінії фронту, що піддає ризику F-16. "Ми не будемо використовувати винищувачі занадто близько до росіян через загрозу протиповітряної оборони", - повідомив один з українських чиновників.

Видання зазначило, що, наприклад, російський пропагандистський Telegram-канал Fighterbomber, що спеціалізується на авіації, вже поспішив заявити що з шістьма пілотами Україна зможе задіяти тільки 2 винищувачі одночасно, тому що "пілот не може працювати цілодобово".

Читайте по темі: Авіаудар по багатоповерхівці у Харкові: у лікарнях залишаються 14 поранених, двоє у тяжкому стані

"Два пілоти - це максимум 10 бойових вильотів на день загалом. Для всієї України 10 вильотів F-16 - це ніщо", - констатували в Fighterbomber.

F-16 для України

Протягом двох років українська влада просила у своїх західних союзників винищувачі F-16, щоб протистояти домінуванню росіян у небі.

Загалом 80 винищувачів F-16 були обіцяні Україні Данією, Нідерландами, Норвегією та Бельгією. Однак справа з їхніми поставками затягнулася на скільки, що вони можуть стати марними, хоча раніше на них покладалися великі надії. Деякі військові експерти навіть прогнозували, що застосування цих винищувачів здатне переломити хід війни.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus