В укриття для київського дитсадка на Дарниці за 127 млн зашили дизель-генератор у півтора раза дорожче ринку

В укриття для київського дитсадка на Дарниці за 127 млн зашили дизель-генератор у півтора раза дорожче ринку
В укриття для київського дитсадка на Дарниці за 127 млн зашили дизель-генератор у півтора раза дорожче ринку

Управління освіти Дарницької РДА 12 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «АЕС-Групп» будівництво укриття за 126,60 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2025 року збудують протирадіаційне укриття на території садочку №210 по вул. Срібнокільська, 14-Б. Зокрема там повинні демонтувати альтанки та пісочниці, вирубати дерева, провести земляні роботи, улаштувати залізобетонні конструкції, зробити стіни, двері, внутрішнє опорядження, підлогу, провести електромонтажні роботи, опалення, вентиляцію та кондиціонування, каналізацію, пожежну сигналізацію, систему димовидалення, водопостачання, зовнішнє освітлення території, благоустрій та озеленення території.

Укриття садочку розраховано на 297 осіб, площею 1 500 кв. м. Відтак виходить, що вартість одного квадратного метра укриття становитиме 84 403 грн з ПДВ, що вчетверо дорожче від встановленої Мінвідновленням вартості будівництва житла у Київській області на рівні 21 519 грн.

Проект без торгів замовили ТОВ «Кад Інжиніринг» за 839 тис грн. Фірма створена рік тому і належить Олександру Гаврилову з Луганської області. Позитивний експертний звіт видало ТОВ «Проексп». Договірна ціна тверда. Будівництво фінансується з місцевого бюджету, а роботи будуть оплачуватися протягом чотирьох місяців після їхнього завершення.

Читайте по темі: Ліцей у Фастові відремонтують за 42 мільйони гривень із завищеними цінами і низькими зарплатами

У підсумковій відомості ресурсів найбільша сума 17,87 млн грн припадає на гарячекатані фасонні профілі для шпунтових паль Л4 і Л5, масою понад 50 до 100 кг включно, довжиною 1 м, сталі марки 16ХГ по 77 976 грн/т (тут і далі ціни вказано з ПДВ). Ринкових цін такого матеріалу знайти не вдалося.

Інші вагомі позиції на 8,15 млн грн, зокрема, клей, пінополістирол та ПВХ мембрана вказані без будь-яких додаткових характеристик, що не дає змоги порівняти їх з ринковими цінами.

 qhiqquiqxeidqqroz

Бетон С25/30 W8 F200 замовили на 6,12 млн грн по 3 863 грн/куб. м, що відповідає ринковим цінам.

Ще 9,04 млн грн у кошторисі відведено на гарячекатану арматурну сталь класу А500С діаметром 12, 14, 16 та 32 мм по однаковій ціні 41 747 грн/т. Фірма «Булат Метал» продає таку арматуру діаметром 12–16 мм по 33 800 грн/т, що на 19% дешевше.

Дизельний генератор FG Wilson P330-5 врахували за 3,48 млн грн, а інтернет магазин «Mascus» продає такий за 2,54 млн грн, що на 27% дешевше.

У кошторисі середня зарплата робітника при нормі тривалості робочого часу 172,33 людино-години і розряді робіт 3,8 складає 18 000 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії трохи нижчий – 15 433 грн, а середня зарплата за вакансіями у будівництві на сайті «Work.ua» в Києві значно вища – 30 000 грн.

Конкурентом на торгах була броварська компанія «Укрбуд-Проект-Реконструкція», якою володіє Давід Кізіменко з Донецька. Її пропозицію, яка була на 18,37 млн грн дешевшою, відхилили через відсутність забезпечення тендерної пропозиції, кошторисних розрахунків та гарантійного листа щодо строку експлуатації протягом 10 років.

Фірма відома тим, що Кізіменка підозрюють у розкраданні бюджетних коштів під час відбудови Сумщини. Крім того, батько власника фірми має судимість за державну зраду, оскільки працював заступником окупаційного міського голови Севастополя.

Управління освіти Дарницької РДА очолює Євгенія Списовська, уповноваженою особою з питань закупівель є Ірина Антонюк.  У 2022 році правоохоронці повідомили Списовській про підозру в розтраті бюджетних коштів у великому розмірі. Обов’язки голови Дарницької РДА тимчасово виконує Микола Калашник.

Читайте по темі: Мерія Вінниці розкрила кошторис у тендері на будівництво укриття в ліцеї 41 млн гривень

Столичною «АЕС-Групп» керує Віктор Крушельницький, а володіє Руслан Сілін разом із АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Вітал Інвест Девелопмент». Фондом керує Ірина Дріжденко, а належить він Сергію Мусієнко та Олександру Рубану з Ірпіня.

Нинішній державний підряд був перший в історії фірми. На підтвердження аналогічного досвіду «АЕС-Групп» надала договір з ТОВ «Центрбуд» на 80 млн грн щодо реконструкції технічної території військової частини. З 2016 року «Центрбуд» натендерив 821,55 млн грн, найбільше в «Укренерго».

Сторінка для друку

Читайте по темі:

АРМА знайшло майже 400 млн грн на рахунках компаній, що підозрюються у махінаціях із держзакупівлями
В укриття дитсадка на Дарниці у Києві за 133 мільйони врахували арматуру за завищеними цінами та генератор без локалізації
Адамовський і Якубовський: скандал із закупівлею продуктів харчування для ЗСУ на 666 мільйонів та судове протистояння
У Харкові Поліція охорони закупила пальне по завищеним цінам
Комунальники Оболоні віддали «прокладці» 55 млн гривень на ремонт дороги
Вартість підземних шкіл у Запоріжжі виявилась найвищою в Україні
Філія АМПУ збирається купити судно з баржею за 310 млн гривень
У кошторис Меморіалу почесних поховань у Кривому розі за 80 млн заклали матеріали по завищених в 4 рази цінах
Метрополітен замовив у болгар електрообладнання на 10 млн євро
Прокуратура запобігла незаконному витрачанню понад 56 млн гривень у Кураховому

Коментарі:

comments powered by Disqus