Ціни на щебінь у Полтавській області зростають через одеську фірму-монополіста

Ціни на щебінь у Полтавській області зростають через одеську фірму-монополіста
Ціни на щебінь у Полтавській області зростають через одеську фірму-монополіста

Моніторинг «НІРІ» фіксує найвищу ціну щебню на Полтавщині, оскільки дані про його ціну в області туди подає тільки одна фірма.

Про це пише Оксана Цокур у виданні «МедіаДоказ».

«Національний інститут розвитку інфраструктури» («НІРІ») щомісяця оновлює базу цін на основні будівельні матеріали. На ці ціни посилаються замовники та виконавці бюджетних підрядів. Журналістка «МедіаДоказу» перевірила ціни на щебінь у «НІРІ» за півтора року.

Як з’ясувалося, Полтавська область має рекордну або одну з найвищих цін по більшості фракцій щебню в Україні з червня 2023 року. Ціна щебню по Полтавській області виявилась удвічі більшою за середню по Україні та майже в чотири рази вищою за мінімальну. При цьому в регіоні є чимало виробників; щонайменше один кар’єр виробляє всі фракції.

 qhiqhhiqueiqqroz

Читайте по темі: Знущання з 12-річної дитини під Полтавою: Через скандальну справу звільнили двох поліцейських

Весь цей рік, коли «НІРІ» фіксує найвищу ціну щебню на Полтавщині, дані про вартість цього будматеріалу в Полтавській області до державної бази беруть тільки від однієї фірми – ТОВ «Сепоставка». Саме ця фірма єдина подає дані щодо цін по трьох із чотирьох фракцій щебню в області. І саме по цих фракціях Полтавщина попереду всієї країни. По тій фракції, де ціну щебню диктує не тільки «Сепоставка», в області виходить нормальна середня ціна.

Також журналістка зробила вибірку відпускних цін із двадцяти будівельних кошторисів за травень-червень. Тільки в одному вартість щебню була нижчою за середню по Україні. Більшість – близькі до цін «Сепоставки», а деякі пробили навіть встановлену стелю.

«Сепоставка» нині зареєстрована в Краматорську. Засновником і директором значиться Андрій Мітрофанов з Одеси. Фірма фігурує у низці кримінальних проваджень. Зокрема директор фірми має офіційний статус підозрюваного у провадженні від 2022 року щодо можливого завищення цін на будматеріали та «розпилу» бюджетних грошей на дорожніх тендерах столиці. Йому встановлено запобіжний захід у вигляді застави в 908 тис грн. У цьому провадженні «Сепоставка» згадується разом зі службовцями «Київавтодору», ШЕУ Подільського та Печерського районів, ПП «Київшляхбуд» і ТОВ «Ростдорстрой».

Один із підозрюваних у цьому провадженні суміщав роботу менеджера із забезпечення «Сепоставки» і менеджера з постачання «Ростдорстрою». Це крупна шляхоремонтна компанія з Одеси, кінцевими бенефіціарами якої є Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова.

І саме «Ростдорстрою» та його дочірньому підприємству «РДС-Полтава» місцева влада за останні роки віддала близько 5 мільярдів гривень на утримання доріг.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus