Дмитро Фірташ продав ліцензію на титанове родовище відразу на наступний день після запровадження санкцій

Дмитро Фірташ продав ліцензію на титанове родовище відразу на наступний день після запровадження санкцій
Дмитро Фірташ продав ліцензію на титанове родовище відразу на наступний день після запровадження санкцій

ТОВ "Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат" Дмитра Фірташа на наступний день після запровадження санкцій РНБО продало спеціальний дозвіл на користування надрами.

На цій підставі компанія отримала рішення суду, який заборонив Державній службі геології та надр виконувати рішення РНБО та анулювати цей спецдозвіл, повідомляє галузеве видання Nadra.info.

Йдеться про спецдозвіл №3640, виданий Мотронівському ГЗК для видобування циркон-рутил-ільменітоносних пісків родовища Малишевське (ділянки Мотронівсько-Аннівська та Північно-Західна) у Дніпропетровській області. Іншими спецдозволами станом на липень 2024 року компанія не володіє.

24 червня 2024 року Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) уточнила перелік санкцій щодо Фірташа, це рішення передбачало й анулювання спецдозволу №3640.

Втім, Держгеонадр виконання рішення РНБО відклала, вирішивши розглянути це питання після 27 липня, коли спливе 30-денний термін, передбачений Кодексом України про надра.

Читайте по темі: Банкір олігарха Фірташа Горбуненко сплив у справі про поставки титану Росії – британські слідчі

"Імовірно, взяти паузу у Службі вирішили, врахувавши минулорічний спір із ТОВ "Межиріченський ГЗК", якому в листопаді 2023 року суд відновив поспіхом зупинений спецдозвіл (нагадаємо, дозвіл Межиріченському ГЗК та іншим компаніям Фірташа Держгеонадра зупинили в день набрання чинності санкційних змін до Кодексу 28 березня 2023 року)", – зауважує Nadra.info.

Втім, 17 липня маловідома компанія "Тіберіус Плюс" звернулася до Держгеонадр із вимогою внести зміни до спецдозволу №3640 у зв`язку із відчуженням права на користування надрами. Компанія стверджувала, що вона придбала спецдозвіл у Мотронівського ГЗК 25 червня, на наступний день після рішення РНБО. Держгеонадр залишила цю вимогу без розгляду, як і повторну заяву, що надійшла 25 липня.

Того ж дня, 25 липня, Мотронівський ГЗК Фірташа звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із скаргою на бездіяльність Держеонадр і подав заяву про забезпечення позову.

Суд цю заяву задовольнив і заборонив Держгеонадрам приймати будь-які рішення та вчиняти будь-які дії щодо анулювання або зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №3640 до набрання законної сили рішенням суду.

ТОВ "Тіберіус Плюс" також зверталося до Київського окружного адміністративного суду із заявою про забезпечення позову, однак покупцю спецдозволу заяву повернули без розгляду.

За даними у системі YouControl, ТОВ "Тіберіус Плюс" зареєстроване у 2008 році, але до липня 2024 року займалося купівлею та продажем нерухомості. Бенефіціарним власником і керівником фірми з 2017 року вказаний Олексій Шестюк, який не має іншого бізнесу. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus