Чеська євродепутатка-комуністка поскаржилась на візит до Праги бійців з полку "Азов"

Чеська євродепутатка-комуністка поскаржилась на візит до Праги бійців з полку "Азов"
Чеська євродепутатка-комуністка поскаржилась на візит до Праги бійців з полку "Азов"

Чеська депутатка Європарламенту від компартії Чехії та Моравії Катержина Конечна обурилась візитом до Праги бійців Третьої окремої штурмової бригади і колишніх бійців Азову.

Про це повідомляє iDNES.

Своє обурення комуністка висловила у листі адресованому главі МЗС Чехії Яну Ліпавському.

"Полк "Азов" є найгіршим проявом українського націоналізму та неонацизму. Полк, заснований расистом, членом "Правого сектору" Андрієм Білецьким на прізвисько "Білий вождь", очолюваний Денисом Прокопенком, неонацистом і футбольним хуліганом київського "Динамо". Адже діяльність цього полку в минулому піддавалася критиці, зокрема, Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини", – пише Конечнав листі, який вона опублікувала в мережі X.

На середу, 31 липня, у Празі заплановано зустріч зі співвітчизниками бійців Третьої окремої штурмової бригади України. Третя штурмова бригада була сформована наприкінці 2022 року з ветеранів полку "Азов" і входить до складу сухопутних військ української армії.

Читайте по темі: Колишнього віцепрезидента Європарламенту затримали через корупційний скандал

Зустріч відбувається в рамках "турне Європою" штурмової бригади, бійці якої минулого тижня відвідали Польщу. Подібні заходи також планували провести в Німеччині, Нідерландах і Бельгії, проте вони були скасовані організаторами з міркувань безпеки. У п’ятницю, 2 серпня, члени бригади мають прибути до Вільнюса.

"Проведення подібного заходу, який узаконює і пропагує неонацизм, слід рішуче відкидати, зокрема і в Чехії", – обурилась Конечна. У своєму посланні євродепутатка закликала міністерство та уряд виступити проти заходу.

Катержині Конечній відповів міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. Він висловив сумнів з приводу того "в якій країні вона обиралась як євродепутатка".

"Скоро ми згадуватимемо чергову річницю окупації [Чехословаччини] радянськими танками. Ті ж самі танки зараз вбивають в Україні, і Путін хотів би йти ще далі. Якщо хто і наслідує нацистів, вбиваючи і викрадаючи дітей, то це Росія", – підкреслив глава МЗС.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus