Лубінець звернувся до омбудсменки Росії у зв’язку зі смертю в полоні "азовця" Олександра Іщенка

Лубінець звернувся до омбудсменки Росії у зв’язку зі смертю в полоні "азовця" Олександра Іщенка
Лубінець звернувся до омбудсменки Росії у зв’язку зі смертю в полоні "азовця" Олександра Іщенка

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з негайним листом до омбудсменки РФ Тетяни Москалькової щодо смерті захисника Маріуполя Олександра Іщенка у російському полоні. Лубінець також повідомив про трагедію МКЧХ та ООН.

Про це повідомив омбудсмен у його телеграм-каналі.

"Дізнався про смерть захисника Маріуполя 55-річного Олександра Іщенка, якого росіяни судили за надуманою статтею та утримували у слідчому ізоляторі на території РФ", - написав Лубінець.

Зі слів доньки Іщенка, її батько помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті захисника.

"Тож із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ, щоб вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка", - написав омбудсмен.

Читайте по темі: "Давали їсти по дві-три хвилини": Військовий розповів про катування в російському полоні

Крім цього, Лубінець додатково повідомив Міжнародний комітет Червоного Хреста та Організацію об’єднаних націй, щоб вони зафіксували факт загибелі військовополоненого та звернули увагу на умови утримання українських захисників у полоні.

"Україна вимагає, щоб РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених", - йдеться у дописі уповноваженого з прав людини.

Наостанок Лубінець нагадав, що відповідно до ст. 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus