Росіяни знову почали скуповувати нерухомість у Європі попри санкції

Росіяни знову почали скуповувати нерухомість у Європі попри санкції
Росіяни знову почали скуповувати нерухомість у Європі попри санкції

Росіяни, незважаючи на санкції та насторожене ставлення до "російських" грошей, знайшли обхідні шляхи та знову активно купують нерухомість у Європі. Так, на країни Європейського Союзу за підсумками першого півріччя припало 35% від загальної кількості угод росіян із закордонною нерухомістю.

Про це йдеться в даних агентства Intermark Global, передає The Moscow Times.

У 2022 році кількість угод росіян у Європі різко скоротилася через санкції, посилення імміграційних програм, закриття програм "золотих віз" та підвищення вимог до покупців.

Потім до цього додалися проблеми в розрахунках: девелопери та власники нерухомості в ЄС побоювалися брати гроші від росіян, навіть якщо тим вдавалося переказати кошти в європейські банки.

Тому в 2023 році угод було ще менше, а частка Європи в покупках росіянами закордонної нерухомості становила лише 7%, за підсумками перших трьох місяців вона була близько 10%, і тепер уже більше третини за підсумками півріччя.

Читайте по темі: Глава МЗС Литви: Російські дрони впали на території НАТО через нашу бездіяльність

Раніше два заможні росіянина з кіпрським громадянством розповідали The Moscow Times, що життя в країні перетворилося для них на серйозне випробування: банки відмовлялися зараховувати на їхні рахунки будь-які кошти, і навіть платити за комунальні послуги було проблемою, не кажучи вже про купівлю нерухомості.

Проте поступово продавці наважилися: зараз забудовники в країнах ЄС знову проводять угоди з громадянами РФ, причому для оплати багато хто бере рублі, розповідає керуюча партнерка Intermark Global Ірина Мошева.

Дедалі більше клієнтів-росіян оформляє посвідки на проживання в Євросоюзі як за інвестиції, так і на підставі фінансової незалежності. Серед лідерів за популярністю – Франція, Іспанія та Кіпр.

У двох російських агентствах закордонної нерухомості запропонували на вибір близько 30 квартир, апартаментів і вілл, за які можна заплатити рублями: на Кіпрі, в Італії, Франції, Іспанії, Угорщині, а також в Чорногорії та Сербії, що не входять до ЄС. В Угорщині, яка нещодавно спростила росіянам правила в’їзду та перебування, зараз продається в рублях досить багато комерційної нерухомості – готелі, офіси, торговельні приміщення.

У деяких випадках оплата йде на рахунки агентства в Росії – подальші транзакції із власником агенти беруть на себе. Є, наприклад, варіанти заплатити рублями за новобудову кіпрському девелоперу на рахунок у Туреччині та угорському девелоперу на рахунок у Сербії.

У багатьох інших країнах та регіонах росіяни скоротили покупки. Загалом за перші шість місяців продажі закордонної нерухомості на 19% нижче, ніж роком раніше. 

Лідером за кількістю угод залишається Південно-Східна Азія, на яку припало 40% усієї придбаної росіянами за пів року нерухомості. Найчастіше покупці обирали Таїланд (26% угод) та Балі (13%), де привабливі порівняно з іншими регіонами ціни, сприятливі для росіян правила перебування та немає санкційних обмежень. 15% угод припало на країни Близького Сходу, насамперед на ОАЕ, 7% – на Туреччину.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus