Як ціни мавіків Кличка на 392 мільйонів цілком легально виявились вищими від ринку

Як ціни мавіків Кличка на 392 мільйонів цілком легально виявились вищими від ринку
Як ціни мавіків Кличка на 392 мільйонів цілком легально виявились вищими від ринку

Департамент муніципальної безпеки КМДА 30 липня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «УМО Україна» на поставку китайських дронів на 391,50 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За три місяці мають поставити 2 500 квадрокоптерів виробництва компанії «DJI» (Китай):

  • 1 550 квадрокоптерів Mavic 3T з тепловізійними камерам для нічної роботи по 184 тис грн;
  • 950 квадрокоптерів Mavic 3E по 112 тис грн.

Їх оплачуватимуть протягом семи банківських днів після поставки, аванс не передбачений.

На сьогодні це дорожче від ринку, адже останнім часом ціни квадрокоптерів DJI знизились. У період із 7 по 25 липня середня ціна Mavic 3T у «Прозорро» склала 159 тис грн, а ціновий рекорд поставила Криворізька міськрада з нічними дронами по 148 тис грн.

Проте у КМДА ситуація інша.

КМДА оголосила відкриті торги ще наприкінці квітня. На той момент ринкові ціни квадрокоптерів DJI були вищими. «Наші гроші» проаналізували всі договори за кодом CPV 34710000-7 «Вертольоти, літаки, космічні та інші літальні апарати з двигуном», які були оприлюднені в системі «Прозорро» за тиждень, коли КМДА оголосила нинішні торги, тобто із 22 по 28 квітня. Як виявилось, тоді середня ціна Mavic 3T становила 194 тис грн (діапазон цін 176-217 тис грн), а середня ціна Mavic 3E – 107 тис грн (діапазон цін 92-130 тис грн).

Однак далі почались оскарження, які затягнули закупівлю аж до липня, коли ринкова ціна впала.

Читайте по темі: Університет Шевченка без торгів замовив яйця по завищених цінах

Очікувана вартість закупівлі становила 414,50 млн грн. Анонімна компанія жалілася, що замовник дискримінував дрібних постачальників, не розбивши її на лоти. Той відповів, що нікого не дискримінує і що розіб’є на лоти другу закупівлю, якщо на цю ніхто не прийде.

Аукціон відбувся у травні. На нього прийшло троє учасників. Найдешевшою виявилась пропозиція ТОВ «Конкорд-22» у 361,27 млн грн, що на 14% нижче від очікуваної суми. Ця фірма пропонувала поставити Mavic 3T по 175 тис грн і Mavic 3E по 95 тис грн. Однак вона не сплатила забезпечення виконання договору в розмірі 5% його вартості, як того вимагала тендерна документація. 5% – це максимум, дозволений законом. У цьому випадку воно склало би 18,06 млн грн. Замовник відхилив «Конкорд-22», а потім обрав переможцем наступну «УМО Україна» із ціною 391,50 млн грн, що на 6% нижче від очікуваної суми.

Якби уклали договір невдовзі після цього, на межі травня-червня, то ціни залишились би у середньому на ринковому рівні. Однак тендер вирішила перевірити Держаудитслужба.

Крім того, тими ж днями Територіальне управління БЕБ у м. Києві написало Київраді листа про те, що очікувану вартість торгів помилково визначено з ПДВ, хоча закупівлі дронів від нього звільнено. Також у БЕБ зауважили, що в тендерній документації щодо китайських дронів немає пункту про заборону купувати товари з Ірану, в іранців або іранських фірм.

Із подальшого листування замовника з аудиторами стало відомо, як він визначив очікувану вартість. Він проаналізував закупівлі через «Прозорро.Маркет» за кодом CPV 34710000-7 на 16 квітня. На його скріншотах із модуля аналітики медіанна ціна Mavic 3T по Київщині складала 196 тис грн, а Mavic 3E по Україні – 107 тис грн. Також замовник навів публікацію «Forbes» про квітневу закупівлю «Агенцією оборонних закупівель». Остання купила дрони із трьома додатковими батареями та зарядним пристроєм: Mavic 3T по 194 тис грн і Mavic 3E по 127 тис грн. Крім того, замовник отримав чотири роздрібні комерційні пропозиції від:

  • ФОП Остапенко Аліна Сергіївна – Mavic 3T по 214 тис грн і Mavic 3E по 116 тис грн;
  • ТОВ «Севіс» – Mavic 3T по 212 тис грн;
  • ФОП Боднарюк Володимир Олександрович – Mavic 3T по 216 тис грн;
  • ТОВ «Протея2000» – Mavic 3T по 225 тис грн і Mavic 3E по 129 тис грн.

Зрештою очікувану ціну Mavic 3T вирішили встановити на рівні 200 тис грн, а очікувану ціну Mavic 3E – на рівні 110 тис грн, що сумарно й дало очікувану вартість 414,50 млн грн.

Наприкінці червня ДАСУ опублікувала висновок про виявлене порушення: «УМО Україна» не зазначила у порівняльній таблиці фірму-виробника та країну походження товару. При цьому замовник казав, що вказані відомості були в деклараціях відповідності та інструкції з експлуатації, однак для аудиторів це не спростувало наявність невідповідності. Тому ДАСУ наказала «здійснити заходи щодо недопущення таких порушень в подальшому та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про вжиття таких заходів». Після цього замовник запитав, як це зробити і чи відміняти закупівлю, проте вона не відповіла.

У липні замовник відмінив закупівлю на виконання рішення ДАСУ з урахуванням листа БЕБ через неможливість усунення порушень закону. Але «УМО Україна» оскаржила відміну в Антимонопольний комітет. І комісія вирішила, що відміна тендеру була неправомірною, бо висновок ДАСУ не містить ані зобов’язання відмінити тендер, ані порушень з листа БЕБ.

На виконання рішення АМКУ замовник поновив процедуру. З огляду на все це договір з «УМО Україна» уклали аж 30 липня, коли ринкові ціни квадрокоптерів DJI вже впали.

Департамент муніципальної безпеки КМДА очолює Роман Ткачук. Договір підписав його перший заступник Олег Куявський. Уповноваженою особою із закупівель є Олена Загородня.

Лист від 5 червня підписав тодішній т. в. о. керівника Теруправління БЕБ у м. Києві Олександр Зуб. Нині ж т. в. о. керівника є Назар Константинов, а Зуб – його заступник.

Київською «УМО Україна» володіють директор Сергій Цюпко з Миколаєва та компанія «UMO Sp.z o.o.» (Польща), власником якої є громадянин Польщі Адам Аркадіуш Шуба.

Із квітня 2024 року «УМО Україна» натендерила виключно на дронах 525,66 млн грн.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus