Монако та оборонні розкрадання: Як Ігор Абрамович причетний до схем будівництва фортифікацій в Україні

Монако та оборонні розкрадання: Як Ігор Абрамович причетний до схем будівництва фортифікацій в Україні
Монако та оборонні розкрадання: Як Ігор Абрамович причетний до схем будівництва фортифікацій в Україні

Весною 2024 року гучно лунали заяви про провал будівництва фортифікаційних споруд на Харківщині, яка межує з РФ. Тоді президенту України Володимиру Зеленському довелося їхати в область і на власні очі дивитись, що відбувається на кордоні з країною-агресоркою. Очільник Харківської області Олег Синєгубов виправдовувався фактичною неможливістю будувати укріплення на перших лініях через постійні обстріли та небезпеку для життя. Втім, журналісти знайшли того, кому може бути насправді вигідний зрив будівництва оборонних споруд, і ним виявився колишній депутат від ОПЗЖ Ігор Абрамович.

З січня по травень 2024 року Харківська обласна військова адміністрація уклала близько 220 договорів на будівництво фортифікаційних споруд. Загальна сума –  51 млрд гривень. Такі дані містяться в системі закупівель Prozorro. Договори проводились на безальтернативній основі і підписувались напряму з компаніями.

З них 81 договір на суму в 687,4 млн гривень станом на травень 2024 року був підписаний з ТОВ «Проєктний альянс». Цікаво, що в червні цього року компанія не підписала жодного нового договору на будівництво захисних споруд на Харківщині. Зате в липні 2024 вона отримала замовлень по цьому напрямку аж на 126 млн гривень.
31.07.2024 - фортифікації rtiqriezidtqant tdiqriqueixdroz
ТОВ «Проєктний альянс» було створене в червні 2021 року. Його засновником був Ігор Рожков. Його рідний брат Микита Рожков – колишній депутат Харківської районної ради, і він же є співзасновником фірми «СПБ-1», яка також підписала чимало договорів з владою Харківщини на будівництво захисних споруд за останній час.

За даними Харківського антрикорупційного центру, Ігор Рожков, як і його родичка Світлана Рожкова, яка була співзасновницею фірми, що відбудовує зруйнований російською ракетою житловий будинок, - громадяни Російської Федерації.

І це не єдиний російський слід по цій фірмі. Ще одним співзасновником ТОВ «Проєктний альянс» є Олександр Сорочинський. Його бізнес-партнером у компаніях «Годсенд» та «Хартпластмас» є громадянин Росії Олег Лукін. Про це повідомляється в тому числі й в українських реєстрах.

31.07.2024 - фортифікації
Хоча перша фірма зараз перебуває в процесі припинення діяльності, але росіянин Лукін продовжував нею керувати аж до травня 2022 року, коли РФ вже пів року проводила повномасштабне вторгнення на територію України. ТОВ «Хартпластмас», засновником якого Лукін був з 2012 по 2016 рік, продовжує працювати понині.
31.07.2024 - фортифікації
З листопада 2022 по жовтень 2023-го ще однією засновницею ТОВ «Проєктний альянс» була Вікторія Пісьмак. Ця ж людина була засновницею ТОВ «Тех-Інком», яке з початку 2024 року підписало 29 договорів з департаментом житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА на будівництво фортифікаційних споруд на Харківщині на суму 545,7 млн грн.

Читайте по темі: Глава МЗС Литви: Російські дрони впали на території НАТО через нашу бездіяльність

Вікторія Пісьмак через ряд фірм тісно пов’язана з колишнім заступником мера Харкова Андрієм Руденком. В харківській мерії він якраз відповідав за питання оборони міста. Руденка звільнили в розпал скандалу щодо провалу будівництва фортифікаційних споруд. Напередодні звільнення Бюро економічної безпеки викрило фірму, наближену до дружини Руденка, на спробі розтрати бюджетних коштів під час будівництва захисних споруд на території Харківської області.

«Підприємство неодноразово ставало переможцем тендерних торгів, проведених одним із департаментів Харківської обласної державної адміністрації. Загалом компанія отримала підряди на будівництво фортифікаційних споруд вартістю понад 240 млн грн. Встановлено, що… 20,45 млн грн товариство перевело на рахунки фізичної особи - підприємця, яка була зареєстрована у січні 2024 року. Згадувана особа фактично працює адміністратором закладу харчування, тобто не має стосунку до будівництва. Водночас після отримання коштів вона намагалась перерахувати їх на рахунок компанії, що  може бути пов’язана із діяльністю так званих «конвертаційних центрів»», - йшлося в заяві БЕБ у березні 2024 року.

В травні 2024 року голові Харківської обласної військової адміністрації Олегу Синєгубову довелося виправдовуватися за неналежне будівництво захисних споруд та участь в цьому процесі сумнівних фірм. За його словами, ХОВА відповідає за так звану третю лінію оборони, а карти-схеми надходять в область безпосередньо від Міністерства оборони. Але будівництво цих споруд вкрай небезпечне, адже Харківщина перебуває під постійними обстрілами з боку окупантів. Саме з цим Синєгубов пов’язує те, що до будівництва споруд залучені не великі компанії, а ті, які просто погодились ризикувати як прибутком, так і життями.

Але Синєгубов замовчує один важливий нюанс. Відповідальним за фортифікаційні споруди на Харківщині є його заступник Михайло Харнам. Він - вихідець із будівельного бізнесу, з одного боку достатньо наближений до нині покійного міського голови Харкова Геннадія Кернеса, а з іншого – до теперішнього мешканця Монако, колишнього депутата від забороненої «Опозиційної платформи – За життя» Ігоря Абрамовича.

У 2019 році, коли Харнам був серед засновників ТОВ «Будівельник», компанія виграла державних тендерів на суму 293 мільйони гривень, у 2020-му – на 245 мільйонів гривень, а у 2021-му – на суму 109 мільйонів.
31.07.2024 - фортифікації
За даними ЗМІ та Телеграм-каналів, саме Харнаму правоохоронці готують показову підозру у зриві будівництва фортифікаційних споруд на Харківщини. Про це, за даними джерел, йому в телефонному режимі повідомив колишній депутат Ігор Абрамович, який залишає величезний вплив на Харківський регіон, незважаючи на постійне перебування у Монако.
31.07.2024 - фортифікації
Абрамовича називають куратором ринку контрабанди тютюнових виробів. В той же час він є бізнес-партнером російсько-українського підсанкційного бізнесмена Павла Фукса. Тесть Абрамовича – Семен Сирота - колишній заступник мера Харкова, відповідальний за житлово-комунальне господарство. Сирота обіймав посаду директора будівельного комунального підприємства «ХРБП». У 2016 році отримав підозру у справі щодо ймовірного розкрадання понад 5 млн гривень з бюджету Харкова на закупівлі автомобілів. Справа тягнулась цілих вісім років, і тільки у квітні 2024 року, якраз на хвилі скандалу зі зривом будівництва захисних споруд на Харківщині, тесть Абрамовича був виправданий судом.
31.07.2024 - фортифікації
Абрамович і Фукс були близькими друзями покійного мера Харкова Геннадія Кернеса й обидва зберегли свій вплив, коли місто очолив Ігор Терехов. Через згаданих керівників Харкова Абрамович також знайомий із нещодавно звільненим Андрієм Руденком. Тим самим, чия менеджерка Вікторія Пісьмак була засновницею фірм, залучених до провального будівництва фортифікацій на Харківщині. Та, яка була бізнес-партнеркою у компаніях громадян Російської Федерації.

Коло замкнулось, і справжній вигодонабувач від згаданого будівництва та участі у ньому сумнівних компаній знайдений. Саме Ігоря Абрамовича можна вважати тим, в чиїх інтересах те, щоб оборонні споруди на кордоні з РФ будувалися виключно на папері, а гроші з бюджету капали в гаманець, з якого колишній депутат має можливість жити своє найкраще життя у Монако.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus