Одеська суддя Попова звільняє від покарання ухилянтів, вільно трактуючи зону прикордонної смуги

Одеська суддя Попова звільняє від покарання ухилянтів, вільно трактуючи зону прикордонної смуги
Одеська суддя Попова звільняє від покарання ухилянтів, вільно трактуючи зону прикордонної смуги

На Одещині суддя Фрунзівського райсуду (селище Захарівка) Ірина Гончар масово звільняє від покарань ухилянтів, котрих правоохоронці затримують біля кордону за спробу його незаконного перетину.

Про це редакція дізналася з ухвал судді за ч. 2 ст. 204-1 КУпАП, які вона зробила за останні два місяці.

Суддя у липні розглядала справу стосовно Володимира Кулика, який разом з групою осіб був затриманий 6 липня 2024 року близько села Затишшя Роздільнянського району. Вони намагалися перейти кордон в Молдову поза офіційним пунктом пропуску.  Їх затримали прикордонники. Кулик мав документи, що посвідчують особу, але не з’явився на судове засідання. Його адвокат Ірина Попова просила  розглянути справу без нього і закрити її через відсутність доказів.

 qhiqquiqzriqktroz

Адвокат Ірина Попова

Читайте по темі: Суд звільнив від відповідальності учасника схеми переправлення ухилянтів у Словаччину

Вона подала заяву, в якій підзахисний визнав свою вину, але ця заява не була належним чином зареєстрована в суді, тому її не врахували. З’ясувалося, що підзахисний нібито не підписував цю заяву. Суд вирішив, що відсутність відповідача не перешкоджає розгляду справи, якщо його було належним чином повідомлено про засідання.

Суд перевірив матеріали справи і дійшов висновку, що немає достатніх доказів для підтвердження спроби незаконного перетину кордону. Підзахисний перебував на відстані до 22 км від кордону, що саме по собі не свідчить про намір порушити закон. Він мав документи, що підтверджують особу, і свідків правопорушення не було.

Суддя Гончар вказала, що прикордонникам надаються у постійне користування земельні ділянки шириною 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону України з Російською Федерацією і Республікою Білорусь – шириною до 2 км. Кулика визнали невинуватим у вчиненні адмінправопорушення.

Може здатися, що суддя поважає літеру закону, та діє відповідно до неї, але редакція знайшла інші рішення Гончар, де вона накладає штрафи за ч. 2 ст. 204-1 КУпАП на осіб, котрі перебували ближче 22 км до кордону.

Наприклад, чоловіка, затриманого 17 липня біля села Самійлівка в 300 м від кордону, покарали штрафом. Іншого ухилянта, якого затримали вночі 12 лютого біля села Йосипівка в 1 км від кордону, також оштрафували. Отримав покарання й чоловік, якого виявили в 4 км від державного кордону 4 липня у селі Василівка.

Тобто суддя Ірина Гончар по-різному трактує відстань від державного кордону в залежності від того, яка справа перебуває у неї на розгляді. Окремо вкажемо, що такі справи у суді переважно розглядає саме вона. Редакція 368.media   звертає увагу НАБУ на ці ухвали.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus