Щодо Трампа розслідували справу про $10 мільйонів від «його улюбленого диктатора» — президента Єгипту, - WP

Щодо Трампа розслідували справу про $10 мільйонів від «його улюбленого диктатора» — президента Єгипту, - WP
Щодо Трампа розслідували справу про $10 мільйонів від «його улюбленого диктатора» — президента Єгипту, - WP

Упродовж 2017-2020 років американські правоохоронці розслідували справу про ймовірне передання 10 мільйонів доларів від уряду Єгипту для Дональда Трампа, у президентської кампанії якого тоді закінчувалися гроші.

Про це йдеться у розслідуванні Washington Post.

Журналісти стверджують, що змогли ознайомитися з матеріалами секретного провадження. Ті свідчать, що всього за п’ять днів до того, як Дональд Трамп став президентом, відділення нацбанку Єгипту в Каїрі зняло 10 мільйонів доларів готівкою, спакувало у дві сумки та передало невідомим. Готівку просила зняти організація, яка, як вважається, пов’язана із єгипетською розвідкою.

Далі ці мільйони могли піти на «компенсацію» Трампу, вважало слідство. Тижнями раніше Трамп «влив» майже ідентичну суму у свою президентську кампанію. Він платив з власних заощаджень, але слідчі припускали, що Трамп здійснив пожертвування «наперед», очікуючи, що йому повернуть таку ж суму.

Однак законодавство США забороняє іноземним громадянам та урядам робити внески чи пожертви, чи надавати будь-яку іншу пряму/непряму фінансову підтримку кандидатам на політичні посади в Сполучених Штатах.

За даними слідства, у той період у кампанії Трампа закінчувалося фінансування. Найближчі радники республіканця розповіли, що благали Трампа виписати чек на його передвиборчу кампанію для останнього показу телевізійної реклами. Але Трамп неодноразово відмовлявся — аж до 28 жовтня, коли раптом оголосив про вливання 10 мільйонів доларів. Приблизно за 5 тижнів до цього Трамп зустрівся з президентом Єгипту Абделем Фаттахом Ас-Сісі.

Читайте по темі: Рейтинги Трампа і Гарріс майже зрівнялися, - NYT

Сісі очолює Єгипет з червня 2014 року та був одним із лідерів військового перевороту у липні 2013 року, внаслідок якого від влади усунули попереднього президента. Хоч Єгипет є союзником США, посадовці тримали Сісі «на відстані витягнутої руки», пише WP.

Та після цієї закритої зустрічі Трамп сказав Сісі, що Сполучені Штати будуть «вірним другом» Єгипту, якщо його оберуть президентом. А на каналі на Fox News похвалив президента Єгипту як «фантастичного хлопця». У 2019 році Трамп навіть називав Сісі «його улюбленим диктатором».

Слідчі також вважали потенційно значущим те, що після вступу на посаду Трамп швидко запросив єгипетського лідера стати одним зі своїх перших гостей у Білому домі. Окрім того, Держдеп США почав виділяти Єгипту допомогу, яку Сполучені Штати затримували через порушення прав людини у країні.

За даними слідчих, готівку у Каїрі зняв певний «дослідницький центр», який може бути прикриттям для єгипетської розвідки. Він перегнав гроші через філію єгипетського банку у Шанхаї, зняв готівку, через три дні закрив рахунок у Шанхаї, а через три місяці — і в Єгипті.

Однак ця справа так ніколи й не дійшла до висунення обвинувачень Трампу. Розслідування закрив тодішній генпрокурор Вільям Барр, призначений Трампом, через брак доказів. Слідча група просила через суд отримати доступ до широкого переліку банківських документів Трампа, утім старші посадовці висловлювали стурбованість тим, що Департамент юстиції знову можуть звинуватити у втручанні в президентські вибори.

За даними ЗМІ, розслідування цієї справи було настільки секретним, що одного разу правоохоронці закрили цілий поверх будівлі федерального суду у Вашингтоні, щоб команда могла домогтися записів єгипетського банку під час закритих судових засідань.

15 січня 2022 року, через п’ять років після того, як гроші покинули банк у Каїрі, закінчився термін давності для пред’явлення звинувачень.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus