Як хотіли привласнити понад 100 мільйонів гривень благодійних коштів на відбудові «Охматдиту»

Як хотіли привласнити понад 100 мільйонів гривень благодійних коштів на відбудові «Охматдиту»
Як хотіли привласнити понад 100 мільйонів гривень благодійних коштів на відбудові «Охматдиту»

На відновлення зруйнованих російськими загарбниками корпусів дитячої лікарні Охматдит провели тендер, втім компанія, яка виграла конкурс на ремонтні роботи, викликала питання у журналістів розслідувачів.

Що не так із переможцем тендеру та що із відбудовою лікарні буде далі пояснюють журналісти видання "Наші Гроші" та Суспільного.

Скандал почався з того, що «Благодійний фонд «Охматдит» дивним чином обрав невідому запорізьку фірму «Буд-технолоджі» переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні, який зазнав пошкоджень від ракетного обстрілу у липні.

З 14 учасників це була одна з найдорожчих пропозицій розміром 307 млн грн (тут і далі без ПДВ). Десяток інших учасник запропонував виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн грн. Однак з жодним з них замовник перемовин не вів, ніяк не пояснюючи своє рішення, зазначає видання "Наші гроші".

список претендентів qhiddrixxiqukroz

Читайте по темі: Університет Шевченка без торгів замовив яйця по завищених цінах

Аналіз журналістів «Наших грошей» показав, що з десяти дешевших пропозицій щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

За даними «Наших грошей» від учасників конкурсу, у фінал були відібрані фірми «ДАК» (310 млн грн) із групи «Альтіс» Олександра Глімбовського, «Буд-технолоджі» (307 млн грн) із групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка та «Мега профіт груп» (220 млн грн) Олексія Ломакіна  і Юлії Кузьменко.

Робоча група замовника провела з цими фірмами онлайн-зустрічі. «Мега профіт груп» отримала відмову через невідомі підозри щодо її податкових документів. «ДАК» відмели через скандальну репутацію Глімбовського. У липні Глімбовський був затриманий по справі НАБУ щодо корупції у виконанні його зятя Романа Насірова, коли той керував податковою у 2015-2016 роках.

Замовник довірив фірмі «Столична правова фундація» провести «юридичний аналіз переможця з приводу доброчесності» і зрештою обрав «Буд-технолоджі» підрядником.

При цьому замовник з невідомих причин проігнорував наступні проблеми у пропозиції переможця. Наприклад, «Буд-технолоджі» вказала лише оренду такої будівельної техніки: автокран «Камаз», MAN з маніпулятором та Екскаватор JCB. Жоден із цих механізмів не може бути використаний для монтажу фасадів вище другого поверху. Також фірма не завантажила жодних даних про обладнання для монтажу плитки.

Однак ніякого пояснення ігноруванню дешевших пропозицій «Охматдит» не надав. Керівником благодійного фонду «Охматдит-Здорове дитинство» є Євген Вембер, головбухом – Світлана Розборська.

Пояснення яке після розгоряння скандалу й прес-конференції  на сторінці Фонду надав Євген Вембер, голова благодійного фонду “Охматдит – Здорове дитинство” не дає відповіді на питання чому були проігноровані інші компанії, мова йде тільки про три які відібрала якась експертна рада, дві з яких виявились з ознаками неприйнятності (чому вони були при цьому відібрані також не пояснювалось). Не злякав відбірників й статутний капітал переможця у 5 тис грн (бо його пообіцяли швидко збільшити заради такого діла) й відсутність техніки (Євген Вембер пояснює це нормальною практикою).

На жаль, влада в історії з «Охматдитом» знову вибрала шлях «проєхалі-заігралі», зазначає глоовний редактор видання "Наші гроші" Юрій Ніколов. Гроші благодійників переведуть в бюджет, і тепер вони не матимуть впливу на подальшу закупівлю. Сам тендер тепер переведуть в «Прозорро», але нема жодних гарантій, що і там не буде маніпуляцій (минулого тижня підшефним Голика через «Прозорро» злили 1,3 мільярди на ремонт лікарні в Кривому Розі і хоч би шо).

Гарантій нема тому, що за цю спробу розпиляти благодійні 307 мільйонів гривень ніхто не покараний. Головлікар Охматдиту Жовнір вдягнув вишиванку і навіть начебто як пустив сльозу на прес-конференції, де разом з міністром охорони здоров’я Ляшком пожурили якихось бізнесменів, що вирішили побаражити на святому – дитятках, на яких ми скидувались всім світом.

Зліва направо: міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, гендиректор Охматдиту Володимир Жовнір, голова благодійного фонду Охматдиту Євген Вембер і меддиректор Охматдиту Сергій Чернишук під час брифінгу 2 серпня

Читайте по темі: Суд арештував майно підозрюваної у отриманні хабаря директорки лікарні у Верховині

Це крокодилячі сльози.

Справа в тім, що під час прес-конференції ці "прекрасні" люди так і не відповіли на одне просте питання: як благодійний фонд «Охматдиту» зміг однаково оцінити технічну спроможність виконати ремонт у запорізької фірми, яка ледь встигла орендувати в Києві один автокран, що по висоті не достає навіть до половини корпусу лікарні, екскаватор (а він то нащо для ремонту вікон?) і кран-маніпулятор, та фірми, що раніше і збудувала весь корпус, і у якої реально повно самої різної техніки?

Щоб ви розуміли – реальна будівельна фірма запропонувала відремонтувати Охматдит на 178 млн, а запорізькі гастролери – за 307 млн. Тобто майже півтораста мільйонів маржі і були тією магічною темою, що завела міністра і головлікаря на маніпулятивні заяви.

Їх за це не покарали. Сподіваюсь не покарали поки, - пише Ніколов. Бо занадто очевидний був намір тупо розпиляти півтораста мільйонів.

"Наймаєш зрозумілу тобі фірму, підписуєш їй акти що вона замінила всю плитку, хоча насправді ракета розбила не всю облицьовку, а з однієї сторони корпус взагалі не постраждав ні на копійку. І маєш інтірєсну маржу. За півтораста мільйонів навіть Бред Пітт розплачеться))) Менше з тим. Ми обов’язково прослідкуєм за майбутнім тендером в «Прозорро». І запам’ятаємо ганебну поведінку Ляшка і Жовніра. По суті, вони сьогодні робили те саме, що рік тому робив Резніков, захищаючи яйця по 17. Вони просто відводили удар від розпильників. Але всім все зрозуміло. 

Для мене найочевиднішим доказом їхньої вини є те, що вони не зробили найпростіший варіант у цій історії. На конкурсі було 14 фірм. На моїй пам’яті це рекорд серед будівельних тендерів України, справді шалена конкуренція. То навіщо заново щось довго калапуцать через «Прозорро», якщо можна просто взяти ті самі пропозиції, але тепер публічно провести оцінку заново, і пояснюючи кожен свій крок обрати підрядника? Може б справді в ході публічного розгляду змогли б побачити, що десь шось провтикали, десь шось перегнули. І виявилось би що можна і не 307 мільйонів потратити, а значно менше. Але ж ні. Просто змели всі фігури зі стола, як вроді нічого й не було. 

Це називається замітання доказів." - резюмує журналіст-розслідувач.

Після скандалу який спричинила ця спроба відвертого схематозу  Володимир Жовнір у коментарі виданню LB.ua з переляку за наслідки  зазначив, що просив громадськість поки що стати неофіційною наглядовою радою, щоб вони «розуміли процес, були експертами, щоб усе було максимально прозоро»:

«Планував запросити туди «Пацієнтів України», «Запоруку», «Таблеточки», Марту Левченко з «Міста Добра», Юрія Ніколова з «Наших грошей» — кажуть, він знається на будівництві».

2 серпня очільник  МОЗ Віктор Ляшко повідомив журналістам, що після консультацій вирішили, що благодійний фонд лікарні перекаже зібрану суму на казначейський рахунок медзакладу. Далі створять ревізійно-наглядову раду за критеріями:

  • шість найбільших благодійників (які перерахували найбільше коштів),
  • представник МОЗ,
  • представник Охматдиту,

і вже вони відберуть представників громадськості й будорганізацій, щоб загалом було не більш ніж 15 членів.

Ця рада затвердить критерії до учасників нового тендеру — за держпроцедурою. Залучать для нього і нібито ДП «Медичні закупівлі України», що має значний досвід.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus