На поставки дизеля «Укрзалізниці» на 529 мільйонів зайшли азербайджанці, які ввозять в Україну зроблене в Угорщині паливо з російської нафти

На поставки дизеля «Укрзалізниці» на 529 мільйонів зайшли азербайджанці, які ввозять в Україну зроблене в Угорщині паливо з російської нафти
На поставки дизеля «Укрзалізниці» на 529 мільйонів зайшли азербайджанці, які ввозять в Україну зроблене в Угорщині паливо з російської нафти

З 4 по 10 серпня в системі «Прозорро» оприлюднено 56 тис повідомлень про закупівлі на 15,26 млрд грн.

Про військове кладовище в Гатному зі слідами Біркадзе-Голика за 1,8 млрд грн та заміну деяких постачальників харчів Міноборони ми вже писали. Тож сьогодні зупинимся докладніше на закупівлях дизельного палива.

Після того, як уряд заборонив «Укрзалізниці» укладати прямі угоди з іноземними виробниками дизелю, вона вийшла на «Прозорро.маркет» і почала купувати там. Спочатку виграла «Укрнафта», але тепер і вона програла «Торговому дому Сокар Україна» у боротьбі за підряд розміром 529 млн грн. Ціна по контракту з азербайджанцями становить 52 900 грн за тону, що трохи більше від червневих цін  «Укрнафти» 50 948 і 51 300 грн/т. Однак у цього є пояснення: за цей час на пару відсотків виріс індекс Platts, що враховує світові котирування палива, а також гривня подешевшала з 40,65 до 41,23 грн/$.

Також відмітимо нюанс. “Укрзалізниця” зберегла вимогу щодо фарбування дизелю для запобігання крадіжок. Як повідомили нам в компанії, експеримент, що почався цього літа, вже дає плоди – з внутрішніх зведень зникли повідомлення про крадіжки палива.

Українська дочірка азербайджанського державного оператора «Сокар» є одним з крупних постачальників дизелю з Угорщині по трубопроводу (другим великим постачальником є «Альянс енерго трейд» – підрядник «Укргазвидобування»). Постачання трубопроводом набагато дешевше від залізничних і тим більш автомобільних перевезень.

Читайте по темі: Ліцей у Фастові відремонтують за 42 мільйони гривень із завищеними цінами і низькими зарплатами

В Угорщині дизель виробляють на заводі крупної місцевої корпорації MOL. Нафту для виробництва дизелю Угорщина отримує з Росії по нафтопроводу, який також проходить по території України. Раніше основним постачальником нафти для угорців була приватна російська компанія «Лукойл». Однак невдовзі після візиту прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в липні Україна наклала санкції на «Лукойл». При цьому поставки самої нафти з Росії не постраждали, бо замість «лукойлівської» відразу пішла нафта інших постачальників з РФ.

Цілком вірогідно, що входження «Сокару» на ринок державних закупівель дизельного палива не останній проект азербайджанців в Україні ближчим часом. На рівні президента Володимира Зеленського обговорюється проект заміни російського «Газпрому» на азербайджанський «Сокар»  в схемі транзиту газу з Росії через Україну до Угорщини і Словаччину.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus