Як здійснювали масштабні розкрадання зерна на 6 мільярдів через “Зелений коридор” в Одесі?

Як здійснювали масштабні розкрадання зерна на 6 мільярдів через “Зелений коридор” в Одесі?
Як здійснювали масштабні розкрадання зерна на 6 мільярдів через “Зелений коридор” в Одесі?

Знову почалися розмови навколо зернової угоди. Але в Україні ще й досі триває слідство по несплаті мільйонних податків державі компаніями ТОВ "ТОЛАНС", ТОВ "ЛІВІОН", ТОВ "ІНТЕГРА ЛАЙТ", ТОВ "МЕНТІ", які вивозили зерно через Одеський порт. До того ж двічі підсанкційний російський бізнесмен Олексій Федоричев є власником ТОВ "ТІС-Зерно" і ТОВ "ТІС-Міндобрива" заробляє десятки мільйонів на українському зерні.

Про це повідомляє СтопКор.

Під час саміту ООН президент Туреччини Реджип Ердоган повідомив Президенту України Володимиру Зеленському, що уже почав працювати по відновленню "зернової угоди" та розглядає новий механізм, про це на початку липня написали ЗМІ. Для нашої держави це вкрай важливе питання, адже підприємці зможуть продати зібрані зернові, а держава отримає в казну такий необхідний під час військогого стану податок. Але хотілося б, щоб держава знову не залишилася майже ні з чим, як минулого разу. Пригадуємо як Україну після попередньої "зернової угоди" штормило більше року - Польща, Румунія, Угорщина, Болгарія та Словаччина відмовились від імпорту наших зернових, відбулися протести фермерів, перекриття пропускних пунктів на кордонах, висипання зерна з вагонів, смерті українських шоферів у чергах пропускних пунктів.

Відбулися протести фермерів eiqeeiqrziddtroz

З 1 травня 2023 року Туреччина запровадила мито 130% на імпорт пшениці та ячменю, зокрема і з України. Тобто українське збіжжя зібране потом і кров’ю, доречі кров’ю навіть не в переносному значенні, тому що фермери під ракетними обстрілами спасали свій урожай на палаючих полях, лежало висипане на дорогах і тижнями стояло у вагонах.

Та сьогодні ми будемо говорити не про проблеми з іншими державами та небажанням їх імпортувати дешеве зерно з України. Проблема існує у середині самої нашої країни, адже знайшлися ділки, які вивезли український урожай обійшовши повернення податків.

Одеські порти та проблеми відправки зернових культур

25 жовтня одна з найбільших аграрних асоціацій України повідомила, що учасники зернового ринку масово заявляють про безпідставні затримки суден, завантажених експортною продукцією. На два дні їх рух морем майже зупинився. І хоча уже 26 жовтня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спростувало цю інформацію, проте перші судна з портів Одеси вийшли лише 27 жовтня.

Така зупинка морського сполучення під час війни не є чимось незвичним, хоча цього разу причина була не лише в безпекових питаннях. Це роз’яснив Олег Хоменко, директор Українського клубу аграрного бізнесу: "З пояснень, що обговорювалися на засіданні координаційної ради Міністерства аграрної політики, перше – це військова ситуація, яка була дуже складна. Ми бачили активне патрулювання Чорноморського регіону з боку агресора" .

Читайте по темі: В Одесі СБУ затримала російського агента, який шпигував за ППО

А от другий фактор, за його словами, полягав в більш ретельному контролі з боку влади за питанням неповернення валютної виручки недобросовісними експортерами. Призупинення морського коридору через військову загрозу збіглося з активними заходами Кабміну, НБУ та правоохоронців, спрямованими на боротьбу з схемним експортом.

Уже на початку 2023 року на всю Україну прогриміли скандали з масштабними оборудками на митниці. Тоді Служба безпеки та Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрили десяток високопосадовців ДМС та Одеської митниці, які були причетні до схем з розкрадання коштів на експорті українського зерна. Як тоді проінформувала БЕБ, у серпні-вересні 2022 року фіктивні компанії вивезли понад 1 млн тонн зерна сумнівного походження через потужності зернових терміналів у портах Одеси, які на той момент лише запрацювали в рамках "зернового коридору".

СБУ ліквідувала корупційну схему на митниці
БЕБ прокоментувала, що у серпні-вересні 2022 року фіктивні компанії вивезли понад 1 млн тонн зерна

Приблизно через місяць, у лютому 2023 року Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань оголосили про початок масштабної спецоперації. Правоохоронці проводили обшуки та перевірки по усій вертикалі митниці.

Пізніше БЕБ офіційно повідомив, що "викрили чинних та колишніх службових осіб Одеської митниці у зловживанні службовим становищем, що надало змогу компанії-експортеру соняшникових культур ухилитись від сплати податків". Завдані державі збитки складають понад 13 млн грн. Тоді п’ятьом учасникам схеми було повідомлено про підозру.

Центр публічних розслідувань на своєму сайті повідомив, що за інформацією детективів, для реалізації схеми учасники задіяли більше ніж 370 комерційних структур із ознаками фіктивності. Через них скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів. Після цього продукцію передавали через низку фірм-"прокладок" і збували зерно експортерам для продажу за кордон. У серпні-вересні 2022 року таким чином було вивезено понад 1 млн тонн зернових сумнівного походження через потужності зернових терміналів в Чорноморському, Південному та Одеському портах.

Які компанії попали під слідство?

Колеги-журналісти з "Останнього бастіону" дослідили, що сорок підозрілих компаній (імовірно, фіктивних) вивезли через порти Одеси зерна на шість мільярдів гривень. От тільки усе зерно куплене за готівку, а тому мільярди гривень лишаються за межами оподаткування. Також, щоб зрозуміти, що відбувалося із зерном в одеських портах, журналістам "Останнього Бастіону" довелося опрацювати величезний масив інформації у американській базі митних даних ImportGenius. Саме у цій базі можна побачити інформацію про всі експортно-імпортні операції в Україні з 2011 року.

Експортно-імпортні операції в Україні

Журналістами було перебрано всі записи вручну, щоб знайти ті компанії, які вийшли на ринок після 20 серпня 2023 року. То ж, на ринок вийшли 400 нових компаній. Частина з них входить до відомих агрохолдингів, частина — реальні агропідприємства зі своїми гектарами й комбайнами, частина — мала успішну історію експорту за попередні роки.

Проте у цьому великому потоці інформації Останнім бастіоном було віднайдено компанії, які мають ознаками фіктивності: ті, що вперше вийшли на ринок у 2023-му, не мають виробничих потужностей і належать незрозуміло кому. І таких підприємств виявилося близько сорока. Усі вони були зареєстровані або змінили власників у 2023 році. Ці компанії не входять до відомих агрохолдингів, не мають власної землі й ніколи раніше не займалися експортом. З керівниками цих компаній зв’язатися не було можливості, оскільки за вказаними номерами телефонів ніхто не відповідав або взагалі були поза зоною.

На 20 мільйонів доларів зерна вивезла з України компанія "ТЕЛМЕНС" (стара назва "МЕНТІ"), засновником якої, як виявилось, є житель Узбекистану Олександр Райков.

ТОВ “ТЕЛМЕНС’’ (стара назва “МЕНТІ’’)
ТОВ “МЕНТІ’’

Аналітики СтопКору поцікавилися, які ж ще з українських компаній "відзначилися" з несплатою податків до державної казни. І в єдиному реєстрі судових рішень знайшли ухвалу, яка розказала чимало цікавого. Тут поряд з уже знайомим нам підприємством "ТЕЛМЕНС" є ще ряд компаній, у яких головним підрозділом детективів Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 72023000110000044 від 06.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України. Якщо комусь невідомо, то ця стаття говорить про ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах. Вони караються штрафом від п’ятнадцяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Отож будемо знайомитися. Ще одне підприємство - ТОВ "САНПРО", директором якого на сьогодні є Савка Володимир Миколайович

ТОВ ’’САНПРО’’

Власник товариства - Озгюр Демір зареєстрований в Сполучених Штатах Америки. Копнувши глибше, бачимо, що теперішній директор трішки раніше був тут лише бухгалтером. Це нам показує платформа Сlarity-project.

Власник товариства - Озгюр Демір зареєстрований в США

А ще раніше він був працівником Галицької митниці Державної митної служби України .

Савка Володимир Миколайович директор низки підприємствв

За офіційним реєстром Опендатабот компанія так працювала і торгувала, що аж два роки поспіль у неї прибуток у мінусі. Тоді і справді - звідки ж платити податки?

Мінусові доходи ТОВ ’’САНПРО’’

А реєстр YouControl в актуальних зв’язках показує, що офіційний номер телефону компанії зареєстровано ще три товариства.

Номер телефону компанії зареєстровано ще на 3 товариства

Наступним у списку наших перевірок попало ТОВ "ТОЛАНС". Його власниця Авакова Ізабела Анастасівна зареєстрована в Узбекистані.

ТОВ ’’ТОЛАНС’’

Офіційний номер даного підприємства також має не одного власника, а також працює на ще на три компанії.

Номер телефону ТОВ ’’ТОЛАНС’’ зареєстровано ще на 3 товариства

А от власниця "ТОЛАНС" мабуть добре себе почуває в Україні, адже є підписантом у 79 товариствах, а у трьох - керівником. Компанія до 2023 року мала назву "СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ ОКТЯБРЬСЬКА"

Авакова Ізабела Анастасівна є підписантом у 79 товариствах

Та ж сама ситуація у ТОВ "ЛІВІОН", Гордим власником цього підприємства є Нухметов Фарух Султанханович, зареєстрований у Казахстані. Товариство у 2021 році взагалі немало прибутку, а в 2022 заробили аж цілих 100 грн. чистого прибутку. То звідки ж взятися податкам, які так "вперто вишукує" БЕБ? До речі попередньо компанія мала назву "Фурка"

ТОВ ’’ЛІВІОН’’
ТОВ ’’ЛІВІОН’’ у 2021 році взагалі немало прибутку, а в 2022 заробили аж цілих 100 грн.

В Україні Фарух Султанханович є засновником сорока компаній. І чим тільки не займаються - оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами; виробництво цементу; оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; будівництво житлових і нежитлових будівель; консультування з питань комерційної діяльності й керування. Як у тому старому прислів’ї: "І жнець, і швець, і на дуду грець". Тобто працівник широкого профілю.

Фарух Султанханович є засновником сорока компаній

І мабуть остання, яку переглянемо компанію - це ТОВ "ОЛСАНА", а стара назва "ІНТЕГРА ЛАЙТ". Власник її теж з Казахстану і також мабуть не вміє заробляти. Бо спромігся вторгувати за 2022 рік, як і його попередник 100 гривень. Це навіть ще добре, адже у 2021 році підприємство взагалі працювало в мінус.

Фінансова звітність ТОВ “ОЛСАНА’’
ТОВ “ОЛСАНА’’ (стара назва ’’ІНТЕГРА ЛАЙТ’’)

На сьогодні власником товариства є Стасилович Олександр Вікторович, в ще у недалекому минулому - Тимченко Сергій Вікторович

Власником товариства є Стасилович Олександр Вікторович
Тимченко Сергій Вікторович у минулому був власником ТОВ “ОЛСАНА’’

Чому нас так зацікавив попередній керівник? А все тому, що за відомостями Єдиного державного реєстру декларацій, дружина Сергія Вікторовича Тимченко Юлія Анатоліївна була начальником юридичного відділу апарату Зміївської районної державної адміністрації Харківської області (з 2015 по 2022 рік) та оперуповноваженим, ГУНП в Луганській області (за 2016 - 2017 роки.).

Ось такий результат маємо і велике поле діяльності для правоохоронних та інших контролюючих органів.

Як свого часу повідомило Слідство інфо, державна митна служба України не змогла належним чином перевірити понад 600 потенційно підозрілих компаній-експортерів зерна, про які її поінформувала податкова, йдеться у звіті. Ці компанії мали "ризики ухилення від оподаткування, неповернення валютної виручки та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом".

Можна бути двічі під санціями в Україні і тут же заробляти

Ще грудні 2022 року, коли розслідувалась діяльнісь кількох сотень компаній-"прокладок", українські правоохоронці провели серію обшуків у портовому місті Одеса та прилеглому регіоні та вилучили з кількох терміналів сотні тисяч тонн зерна. Саме ці термінали належать компанії "Трансінвестсервіс", співвласником якої є бізнесмен російського походження Олексій Федоричев.

Що ж нам відомо про нього? Кілька років він володів московським "Динамо" та був у списку найбагатших людей росії за версією російського журналу "Форбс" у 2006 році. В Україні Федоричев потрапляв двічі під санкції. У 2020 році президент Зеленський виключив Федоричева з санкційного списку, але у 2022 році він знову потрапив під санкції.

Проте у 2023 році Олексій Федоричев подав до суду позов з вимогою зняти з нього санкції, скасувавши відповідний указ президента Володимира Зеленського.

Про це у Facebook повідомив журналіст Сергій Іванов.

Пост журналіста Сергія Іванова

В Україні Олексій Федоричев є власником ТОВ "ТІС-Зерно" і ТОВ "ТІС-Міндобрива", але уже він зареєстрований в Угорщині.

Олексій Федоричев є власником ТОВ “ТІС-Зерно’’

Як бачимо навіть непогано так живе бізнесмен на українських хлібах. Офіційно у 2022 році лише ТОВ "ТІС-Зерно" отримало чистого прибутку 148 370 000 гривень, а в 2023 - 55 474 000 гривень. Непогано мабуть бути так під санкціями в Україні.

ТОВ “ТІС-Зерно’’ отримало чистого прибутку 148 370 000 гривень, а в 2023 - 55 474 000 гривень

Аналітики СтопКору і надалі будуть слідкувати яким чином закінчиться розслідування з попередньо згаданими компаніями. Крім того було надіслано запити до БЕБ та Офісу Генерального прокурора України для роз’яснення ситуації, що склалася на ринку зернових угод та до самих компаній, що проходять по кримінальній справі ТОВ "ТОЛАНС", ТОВ "ЛІВІОН", ТОВ "ІНТЕГРА ЛАЙТ", ТОВ "МЕНТІ". Та й щодо діяльності в Україні компаній Олексія Федоричева запит було направлено до РНБО.

До речі Офіс Генерального прокурора повідомив СтопКор, що за результатами проведення досудового розслідування справи за ознаками кримінального правопорушення про ухилення від сплати податків компаніями ТОВ "ТОЛАНС", ТОВ "ЛІВІОН", ТОВ "ІНТЕГРА ЛАЙТ", ТОВ "МЕНТІ" було закрито. Зокрема, детективами Бюро економічної безпеки України 02.05.2024 прийнято рішення про закриття кримінального провадження за № 72023000110000044 від 06.06.2023 , у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Відповідь Офісу Генерального прокурора

І на диво нікого не зацікавило, що всі ці компанії, продаючи зерно України великими партіями, взагалі не реєструють офіційного прибутку.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

У Дніпрі експомічник судді передавала злочинцям закриту інформацію
Будує московське метро та судноремонтний завод для РФ: СБУ повідомила про підозру українського бізнесмена
Будують судноремонтний завод в Росії: СБУ оголосила підозру посадовцям українського холдингу
В Одеській області затримали трьох неповнолітніх, які палили авто українських захисників
СБУ затримала агента ФСБ, який підпалював об’єкти Укрзалізниці та наводив російські ракети на Чернігів
Уночі Росія атакувала Одещину дронами, поранений чоловік
Як студентка Московського державного університету купувала квартири для голови ДМС Києва та Київської області Вʼячеслава Гузя
Компанія Siemens відмовилась постачати обладнання для турецької АЕС, яку будує "Росатом"
Правоохоронці затримали пʼятьох молодиків за підпали військових автівок у столиці
ДБР направило справу ексгенерала СБУ Андрія Наумова до суду

Коментарі:

comments powered by Disqus