Жительці Сумщини, яка розголошувала позиції ЗСУ дядьку з Курської області, збільшили тюремний строк до 5 років

Жительці Сумщини, яка розголошувала позиції ЗСУ дядьку з Курської області, збільшили тюремний строк до 5 років
Жительці Сумщини, яка розголошувала позиції ЗСУ дядьку з Курської області, збільшили тюремний строк до 5 років

Полтавський апеляційний суд постановив новий вирок у справі щодо поширення інформації про розташування Збройних Сил України.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 8 серпня.

У період із 9 лютого по 2 травня 2023 року жителька Сумської області регулярно спілкувалася з рідним дядьком, який проживає у селі Козино Курської області  РФ  розповідаючи йому про місцезнаходження Збройних сил України.

Зокрема, жінка написала, що українські військові перебувають у районі сільського цвинтаря, про блокпост біля мосту через річку, про розташування прикордонної застави, прикордонної комендатури і прикордонного загону та ін.

У судовому засіданні жінка вину визнала і пояснила, що з дядьком завжди була в добрих відносинах і з початку повномасштабного вторгнення вони спілкувалися по телефону, обговорюючи, що відбувається на прикордонні. Дядько розповідав про переміщення та розташування російських військ у них на кордоні та в селі, а вона говорила йому про розташування українських військових та про обстріли росіянами українських сіл. 

Читайте по темі: В Одесі СБУ затримала російського агента, який шпигував за ППО

Зокрема, повідомила дядькові, що українські військові риють окопи навіть у городах місцевих мешканців, що біля зруйнованого мосту стоїть блок-пост, розповіла , що росіяни обстріляли приміщення крейдяного заводу, де перебували українські військові.

Глухівський міськрайонний суд Сумської області визначив жінці покарання нижче від найнижчої межі, а саме 1 рік і 2 місяці позбавлення волі. У рішенні було враховно відсутність тяжких наслідків і виключно позитивну характеристику підсудної, її щире каяття та повне визнання вини і відсутність попередніх судимостей.

Прокурор оскаржив вирок як надто мʼякий і зіслався те, що жінка протягом дня кілька раз дзвонила своєму дядьку та повідомляла про переміщення та розташування позицій ЗСУ в прикордонній зоні. Протяягом короткого відрізку часу сім разів повідомила громадянину РФ про переміщення та розташування ЗСУ в безпосередній близькості від кордону з РФ. Така інформація могла бути використана ворогом для нанесення ударів по позиціям ЗСУ. І це при тому, що працівникам правоохоронних органів вдалося зафіксувати лише незначну кількість розмов обвинуваченої.

Апеляційний суд погодився із доводами прокурор і зазначив, що місцевий суд не мотивував, які саме обставини істотно знижують ступінь скоєного злочину, оскільки визнання вини, щире каяття та відсутність судимостей не є достатніми для призначення покарання нижче від найнижчої межі, аніж передбачено санкцією.

Водночас апеляційний суд не погодився із прокурором про відсутність щирого каяття, тому що в судовому засіданні обвинувачена дійсно висловлювала щирий жаль щодо вчиненого та критично оцінювала свою поведінку.

Суд виніс новий вирок і признвчив жінці 5 років позбавлення волі, як вимагав прокурор.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus