Українські та молдовські шахраї під приводом продажу дронів ошукали військових на 46 мільйонів гривень

Українські та молдовські шахраї під приводом продажу дронів ошукали військових на 46 мільйонів гривень
Українські та молдовські шахраї під приводом продажу дронів ошукали військових на 46 мільйонів гривень

Українські та молдовські правоохоронці викрили та припинили діяльність шахрайського угруповання, яке під приводом продажу автомобілів та дронів виманювало гроші у військовослужбовців ЗСУ, волонтерів та їхніх рідних. Загалом злочинна група ошукала людей на 46 млн грн, повідомили у пресслужбі Офісу Генпрокурора у середу, 14 серпня.

За даними слідства, до шахрайської схеми причетні мешканці Одещини, сім’ї яких після початку повномасштабного вторгнення переїхали до Молдови. Використовуючи українські номери, вони розміщували оголошення нібито про продаж автомобілів та дронів з-за кордону начебто на потреби ЗСУ. Зокрема, такі оголошення злочинці розміщували на платформах OLX, Bon.Ua та Avto-Ria.

«Покупцям пропонували внести передоплату на банківську карту, а після отримання грошей продавці на зв’язок не виходили. Отримані шляхом шахрайства гроші зловмисники вкладали в елітні автомобілі та золоті прикраси. Станом на теперішній час встановлено 67 епізодів шахрайства. Приблизна сума збитків складає 46 млн грн. Остаточна кількість постраждалих ще встановлюється», – повідомили у пресслужбі Офісу Генпрокурора.

За даними Нацполіції, шахрайську оборудку організував 34-річний уродженець Росії. Під його керівництвом шахраї вимагали в постраждалих підтверджувати свою приналежність до ЗСУ чи волонтерської діяльності.

«Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку РФ, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань», – повідомили у пресслужбі поліції.

Читайте по темі: "Давали їсти по дві-три хвилини": Військовий розповів про катування в російському полоні

Правоохоронці встановили щонайменше 27 учасників шахрайської схеми від 17 до 46 років. Переважна більшість злочинців наразі перебуває на території Молдови. В результаті 23 обшуків молдовські правоохоронці вилучили понад 60 тис. доларів, 20 елітних авто, приблизно 5 кг золота, а також мобільні телефони, картки та чорновики із доказами шахрайської діяльності. На території України правоохоронці провели 13 обшуків та вилучили три автомобілі, мобільні телефони, картки та документацію.

У Молдові вже затримали дев’ятьох підозрюваних у шахрайській схемі. Вісьмом зі злочинців обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.В Україні злочинцям повідомили про підозри за ч. 4 ст. 190 ККУ (шахрайство) та ст. 209 ККУ (відмивання злочинно отриманого майна). Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus