Німеччина видала ордер на арешт українця по справі про підрив "Північних потоків"

Німеччина видала ордер на арешт українця по справі про підрив "Північних потоків"
Німеччина видала ордер на арешт українця по справі про підрив "Північних потоків"

Німецький суд видав перший ордер на арешт по справі про підрив газопроводів "Північний потік".

Німецькі видання ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) і Die Zeit з’ясували, що його видали на ім’я українця Володимира З. Згідно з даними слідства, ця людина нещодавно мешкала в Польщі, але де він зараз – невідомо.

Також розглядають можливість видачі ордеру стосовно ще двох громадян України, зокрема жінки. Слідство вважає, що вони брали участь у підриві труб, можливо, як водолази, які кріпили вибухівку. 

У червні прокурори Німеччини звернулися до польської влади щодо європейського ордеру на арешт Володимира З. Німецькі слідчі припустили, що він жив у місті на захід від Варшави. Кажуть, що він переховувався. Чи повернувся він зараз в Україну, невідомо. Сам Володимир, як стверджують журналісти, причетність до вибуху заперечував. 

За даними журналістів, ключову роль у доказах причетності цього чоловіка зіграли свідчення водія фургона в місті Рюген. Яхта "Андромеда", якою, ймовірно, перевозили водолазів, стояла в цьому місті. Водій фургона отримав завдання підвезти декількох людей, і серед них він упізнав Володимира. 

Читайте по темі: Війна має закінчитися відновленням принципів ООН, — Шольц

Інформація про підозрюваних базується на розвідувальних даних. Згідно з попереднім розслідуванням, у вересні 2022 зловмисники подорожували Балтійським морем на яхті "Андромеда".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus