"Велике будівництво" чи великий обман: як Максим Шкіль розбагатів на держзамовленнях

"Велике будівництво" чи великий обман: як Максим Шкіль розбагатів на держзамовленнях
"Велике будівництво" чи великий обман: як Максим Шкіль розбагатів на держзамовленнях

Максима Шкіля в першу чергу знають як власника однієї з провідних компаній, що бере участь у проєкті «Велике будівництво» і спеціалізується на ремонті доріг в Україні.

Справді, Максим Шкіль – бенефеціар ТОВ «Група компаній Автострада 2023», який став лідером за обсягами підрядів від держави з будівництва доріг.

Однак це лідерство виглядає набагато цікавішим, якщо його розглядати трохи ширше. Ще позаминулого, 2021 року, ця компанія, що мала дещо іншу назву – ТОВ «СП Автострада», займала друге місце за обсягами дорожніх підрядів, отримавши 23,9 мільярда гривень, що склало 15,4% від усіх коштів, виділених на «Велике будівництво». Це було досить несподівано для учасників ринку, оскільки в 2020 році «Автострада» (назвемо фірму так для простоти) отримала всього 8 мільярдів від цього ласого державного пирога.

Щодо 2022 року, то тут точні цифри невідомі, проте той факт, що «Автострада» Шкіля не залишилася без роботи, незаперечний. Вона, наприклад, отримала замовлення на відновлення знищеного мосту через Десну під Черніговом. Це не простий міст - його довжина становить 682 метри, він має чотири смуги руху. Скільки одержав Шкіль на його будівництво, невідомо. Натомість відомо, що на роботи з реконструкції дороги «Чорнобаївка-Херсон» у лютому 2022 року «Автострада» отримала 22 мільйони гривень. Були й інші підряди, проте не так важлива сума отриманих фірмою Шкіля грошей, як інше. Ось звітність ТОВ «ГК Автострада 2023» за 2022 рік:

 huixrihqidqratf tidttiqzqiqkddrm uriqzeiqqiuhatf uriqzeiqqiuhvls rtiqriezidtqroz eiqrtiqzhiqzxroz

Читайте по темі: Зеленський: Україна ознайомить союзників з Планом перемоги наступного тижня

Де гроші, отримані на ремонт мосту та реконструкцію доріг? Питання, як ви самі розумієте, суто риторичне. Незважаючи на це, у 2023 році ТОВ «ГК Автострада 2023» стала лідером з дорожнього будівництва. Точні суми, на жаль, невідомі. Однак у ВР під час обговорення фінансування «Великого будівництва» на 2023 рік називалися суми, що коливаються в районі 130 мільярдів гривень. Якщо 2021 року «Автострада» отримала 15,4% цих коштів, посівши друге місце за обсягами, то 2023 року вона вже лідер цього списку. Виходячи з цього, можна уявити, скільки коштів освоїть лише одна з кількох десятків компаній Максима Шкіля лише на ремонті доріг. З якими, до речі, може статися те саме, що і з дорогами, збудованими у 2021 році: за даними уряду, було знищено рівно вдвічі більше доріг, ніж відремонтовано на момент початку війни.

Щодо цих ремонтів та компанії Шкіля «Автострада» варто нагадати ще один цікавий розрахунок. Він був зроблений у 2021 році, цифри змінилися – як казав сам Шкіль в одному з недавніх інтерв’ю, вартість дорожнього будівництва у 2023 році зросла наполовину, – однак у розрахунку непропорційно дорогих ремонтів від «Автостради» у цьому ключі потрібно внести відповідну поправку.

Отже, 2021 року кілометр відремонтованої дороги на трасі «Київ-Чоп» коштував 9,6 мільйона, а на «Київ-Рені» – 13 мільйонів гривень. Але їх ремонтували інші компанії. А ось в «Автостраді» кілометр дороги вже коштував у середньому 23 мільйони. До цього додайте слова тодішнього віце-прем’єра Уруського про те, що "на дорожньому будівництві крадуть 40% виділених коштів". Підрахунки проведіть самі, враховуючи, що скільки крадуть 2023 року (як і 2022-го) – невідомо нікому.

Ця вся передісторія та цифри наведені не дарма. Оскільки в даному контексті дуже цікавою є фігура самого Максима Шкіля, який є бенефіціаром ТОВ «ГК Автострада».

Справа в тому, що компанії Максима Шкіля взагалі не повинні отримувати жодних державних замовлень після приходу до влади Зеленського та його політичної сили, якби влада виконала свою обіцянку про «нових осіб» і «весна прийде – саджатимемо». Що сталося із цими обіцянками, всім відомо.

Щодо Шкіля в цьому контексті, то «Автострада», яка тоді називалася ТОВ «СП Автострада», була заснована ним через ТОВ «МС Капітал» ще в 2015 році і націлена на проект тодішнього міністра транспорту Володимира Омеляна Go Highway (той самий «гіперлуп»). Проект помер не народившись, проте підряд на його будівництво отримало саме ТОВ «СП Автострада».

Ще одна фірма Максима Шкіля – ТОВ «Перша логістична компанія» – була за часів Омеляна одним із топових підрядників «Укрзалізниці», постійно виграючи тендери на транспортування залізницею від державних організацій. За що й потрапила до розслідування, під час якого виявилося, що щороку діяльність ТОВ «Перша логістична компанія» приносило її власникам щонайменше 400 мільйонів гривень, які вони виводили до фіктивних компаній. Щодо ТОВ «СП «Автострада», то на початок 2019 року воно було фігурантом цілої низки кримінальних справ.

Втім, дивує не це. А те, що у травні 2019 р. усі ці справи почали розвалюватися. Особливо дивовижно це виглядає на тлі того, що Максим Шкіль є кумом Володимира Омеляна. Це відкриває секрет такого успіху структур Шкіля при Омеляні як міністрі, проте не пояснює того факту, чому після зміни влади замість в’язниці Шкіль вирвався до топових підрядників «Великого будівництва».

Читайте по темі: У потягу Укрзалізниці виявили п’яними працівників воєнізованої охорони

Проте загадка не така вже й велика. І розкривається вона просто. Вже всі забули, але у 2021 році серед «слуг» був конфлікт між угрупованнями Кирила Тимошенка та Андрія Єрмака, на боці якого «воював» Олег Татаров. Останні виграли, внаслідок чого змінився куратор «Великого будівництва», а «Автострада» зробила ривок до золотих потоків бюджетного фінансування, про що згадувалося на початку матеріалу.

Хто такі Єрмак та Татаров – пояснювати треба хіба що зовсім дрімучим людям, які не знають, що ці особи були далеко не останніми у системі, яку побудував в Україні Віктор Янукович. Варто лише процитувати Центр протидії корупції: «Олег Татаров допоміг втекти з України куму Путіна Віктору Медведчуку, колишньому заступнику глави Адміністрації президента України за Януковича Андрія Портнову та сину Портнова призовного віку, який залишив країну 28 березня 2022 року. Крім того, Олег Татаров намагався розблокувати заморожені в Україні рахунки Миколаївського глиноземного заводу, який належить російському мільярдеру Олегу Дерипасці».

Щодо Єрмака, то він протягом трьох скликань ВР працював помічником у регіонала Ельбруса Тадєєва. Однак мова не про них особисто, а про Максима Шкіля.

До чого тут Максим Шкіль? А до того, що свою кар’єру він почав зовсім не за часів Порошенка, як можна було б подумати з огляду на його тісне співробітництво з Омеляном. Ні, свій шлях до успіху Максим Шкіль почав набагато раніше. У 2007-2014 рр. він був помічником нардепа від Партії Регіонів Миколи Демянка.

Саме в цей час і розпочав свій шлях у великий бізнес – на молодого функціонера «молодіжки» Партії Регіонів оформили гранітний кар’єр, який потім Шкіль називав своїм першим серйозним бізнесом. Про те, що він у цьому кар’єрі був звичайним «фунтом», Шкіль вважає за краще не згадувати.

Проте, треба визнати: «фунт» виявився талановитим і, налагодивши контакти в «Укрзалізниці», пішов уперед, перетворившись із молодого активіста з мегафоном на власника цілої низки компаній. Які з цих компаній комусь належать і на яких умовах – достеменно невідомо. Однак Максим Шкіль однозначно вже давно не хлопчик на побігеньках у жирних регіоналів, які підминали Україну.

Це підтверджує хоча б той факт, що після краху режиму Януковича Максим Шкіль зміг утриматися на плаву, хай і за допомогою свого кума Володимира Омеляна. Проте ще більш виразними є його успіхи після того, як «режим проклятого Порошенка» змінила «народна влада Голобородька». Спочатку Шкіль активно співпрацював із Андрієм Богданом і завдяки цьому потрапив до підрядників «Великого будівництва». Однак після приходу в ОПУ Олега Татарова та перемоги групи Єрмака зірка Максима Шкіля розгорілася на повну – незважаючи на повномасштабну війну в Україні, він став лідером у здобутті підрядів «Великого будівництва». Те, що роботи його компанії «Автострада» – найдорожчі із усіх підрядників, нікого не зупинило. Втім, найімовірніше, це якраз навпаки – один із чинників, який привів Шкіля до успіху.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Посол Брінк: Боротьба з корупцією в Україні допомагає військовим на фронті
Ексдиректор Рівненського медцентру затвердив угоду про визнання провини із судом
Зеленський підписав закон про створення Сили безпілотних систем в структурі ЗСУ
Які вироки отримують злочинці, які допомагають військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації
Начальника Держгеокадастру Львівщини Кавецького виправдали у справі роздачі землі в гірській громаді
В Одесі на хабарі викрили працівника морського коледжу
Президент Зеленський про замах на Трампа: Політичному насильству немає місця в світі
Посадовець ДСНС у Києві завдав збитків на 500 тисяч гривень
Непрозорість та хаос: Велике мелітопольське крадівництво в Запоріжжі
Ліцей у Фастові відремонтують за 42 мільйони гривень із завищеними цінами і низькими зарплатами

Коментарі:

comments powered by Disqus