Влада Грузії вкотре звинуватила Саакашвілі та його партію у війні 2008 року

Влада Грузії вкотре звинуватила Саакашвілі та його партію у війні 2008 року
Влада Грузії вкотре звинуватила Саакашвілі та його партію у війні 2008 року

Грузинська провладна партія «Грузинська мрія» вкотре звинуватила у війні 2008 року свого головного опонента на виборах — партію «Єдиний національний рух» та його лідера Міхеіла Саакашвілі.

Відповідну заяву політсила поширила 13 серпня.

У ній партія влади Грузії, зокрема, посилається на інтервʼю голови міжнародної комісії ЄС із розслідування причин війни в Грузії Хайді Тальявіні.

Її слова, як каже «Грузинська мрія», нібито підтверджують, що дії тодішньої грузинської влади спровокували Росію.

«Згідно з висновком Тальявіні, уряд Саакашвілі створив такий момент 7 серпня 2008 року, коли артилерійська атака на Цхінвалі розвʼязала Росії руки, а російська армія увійшла в Грузію», — йдеться в заяві.

Читайте по темі: Авіаудар по багатоповерхівці у Харкові: у лікарнях залишаються 14 поранених, двоє у тяжкому стані

Мова про те, що в ніч із 7 на 8 серпня 2008 року Грузія заявила про початок військового наступу на «столицю» самопроголошеної Південної Осетії Цхінвалі для «відновлення конституційного ладу». У відповідь 8 серпня тодішній президент Росії Дмитро Медведєв оголосив про початок операції з «примусу до миру», ввівши в країну війська.

Дії Саакашвілі в «Грузинській мрії» назвали «авантюрними» та «керованою ззовні і добре спланованою зрадою».

Подібні звинувачення в бік Саакашвілі лунають не вперше. У 2022 році премʼєр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що «нерозумна політика колишнього президента Саакашвілі, його непродумані провокаційні кроки зумовили те, що вони не змогли запобігти цій трагічній війні».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus