На Буковині мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік

На Буковині мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік
На Буковині мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік

У Чернівецькій області у селі Глиниця мама у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина. Хлопчик вважається гіперактивним, і щоб дитина не втекла з дому, поки жінка пішла в аптеку, вона вирішила, що краще син посидить на ланцюзі. Тепер дитину можуть передати до патронатної родини. Однак у селі думки розділилися, і далеко не всі вважають за правильне, що дитину треба забирати від рідних.

У селі Глиниця Мамаївської ОТГ Чернівецької області 34-річна мама посадила на ланцюг у дворі 11-річного сина, щоб він не втік, поки вона пішла в аптеку по ліки. Однак це помітив хтось з односельців і повідомив до сільради. Тоді на подвір’я до жінки прийшла ціла комісія – начальник служби у справах дітей Мамаївської ОТГ, соціальний працівник, поліцейський, староста округу.

Як з’ясувалося, це багатодітна родина, мама сама виховує шістьох дітей. Старшій дочці 14 років, п’ятьом хлопцям від 3 до 11 років. Приблизно півтора року тому в сім’ї сталося горе – голова сім’ї, який працював кочегаром у місцевій школі, раптово помер.

На Буковині мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік: тепер дитину можуть забрати із сім’ї tdiqriqudiqerroz

Як розповіла начальниця служби у справах дітей Мамаївської ОТГ Наталія Ліска, сім’я ніколи не перебувала на обліку.

"Мама сама виховує дітей. Старша донька живе з бабусею та дідусем, а п’ятеро хлопців – з мамою. Бабуся і дідусь наскільки можуть допомагають жінці. Але, на жаль, у них серйозні проблеми зі здоров’ям: у дідуся цукровий діабет, бабуся має онкологічне захворювання. Але вони в міру можливостей приходять і доглядають дітей", – каже Ліска.

Того дня, 12 серпня, мамі потрібно було терміново сходити в аптеку по ліки для дідуся.

"11-річний син гіперактивний. Мама сама каже, що не встигне відвернутися, як він уже кудись біжить. І щоб він не втік з двору, вона вирішила, що можна посадити його на ланцюг, прикувала за ногу і пішла. Але ж це не метод, хоч би як складно було", – пояснює начальниця служби у справах дітей.

На Буковині мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік: тепер дитину можуть забрати із сім’ї

Цей випадок здивував і освітян Глиницької школи, де навчається 11-річний хлопчик. Там розводять руками і кажуть, що сім’я ніколи не вважалася неблагополучною. А хлопчик дуже здібний і має просто феноменальну пам’ять.

"Це нормальна родина. Хоч і багатодітна, але дитина завжди була охайно одягнена, завжди всі підручники, зошити в неї були з собою. Так, він у нас вважається гіперактивним. Діагноз йому ніхто не ставив, але він навчався в нас під педагогічним патронатом. Так, у нього дуже хороша пам’ять, я сказала б феноменальна. І добрі здібності до навчання", – сказала завуч школи Наталія Флорескул.

Що трапилося за літо в сім’ї, чому мама так вчинила, там пояснити не можуть.

На Буковині мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік: тепер дитину можуть забрати із сім’ї

Комісія того дня вилучила дитину з сім’ї і поки помістила до лікарні. Потім має бути суд, і, за словами Наталії Ліски, можливо, дитину передадуть до патронатної родини.

"Звичайно, мати переживає. Як тільки хлопчика відправили до лікарні, вони з бабусею поїхали туди, повезли йому їжу, плачуть. Але що ж робити? У нас є патронатна сім’я, хороша, там мама – колишня директорка дитячого садка, сама психолог. Виховує чотирьох дітей", – каже Ліска.

У школі вважають, що хлопчику в іншій сім’ї може бути гірше.

"Все-таки він ріс зі своїми братами та сестрою, він сумуватиме. Нас на суд навряд чи викличуть, нас уже запрошували на розмову. Подивимося, суд ухвалюватиме рішення", – каже завуч.

На Буковині мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік: тепер дитину можуть забрати із сім’ї

Місцеві жителі здивовані, що мама так вчинила з дитиною. Але вважають, що забирати сина з сім’ї – це занадто жорсткий захід.

"Сім’я нормальна, жодних скарг на них ніколи не було. Батько дітей помер, звичайно, матері може бути важко за всіма встежити, та ще старі хворі батьки. Але вона сама ремонт у будинку робить, там у них чисто, вона доглядає їх, вони голодними не бігають", – каже одна із сусідок родини.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus