У Росії невдоволення владою підскочило до максимуму з часів заколоту Пригожина

У Росії невдоволення владою підскочило до максимуму з часів заколоту Пригожина
У Росії невдоволення владою підскочило до максимуму з часів заколоту Пригожина

Операція, яку проводить українська армія в Курській області Росії, що триває понад тиждень і вже охопила понад 1000 квадратних кілометрів території РФ, вплинула на значне зменшення довіри до влади у російських громадян. Невдоволення росіян владою підскочило до максимуму з липня 2023 року, коли ПВК "Вагнер" зчинила заколот, а танки Євгена Пригожина ледь не дійшли до Москви.

Такі дані опитування, яке провів Фонд "Громадська думка" 11 серпня. Результати його показують, що рівень невдоволення став рекордним з часів заколоту Пригожина.

Так, 25% росіян заявляли, що дії влади викликають у них "обурення".

За тиждень частка обуреної діями влади збільшилася на 7 процентних пунктів. І, за даними ФОМ, цей стрибок став рекордним з осені 2022 року, коли російський диктатор Володимир Путін оголосив першу масову мобілізацію. Тоді частка "невдоволених" владою зросла з 21% до 31% за три тижні.

У Росії невдоволення владою підскочило до максимуму з часів заколоту Пригожина: дані опитування  eiqkiqkriqhroz

Опитування показало, що втрата контролю над десятками сіл у Курській області, повідомлення про жертви та перекидання в регіон солдатів-строковиків різко підвищили рівень страху в російському суспільстві.

Про "тривожний" настрій серед знайомих та колег під час опитування заявили 45% росіян — рекордне число з жовтня 2023 року. При цьому стрибок тривожності на 12 процентних пунктів за два тижні став найрізкішим з часів першої мобілізації.

Схожий сплеск стресу в російському суспільстві за два тижні ФОМ фіксував у травні 2023 року, коли українські безпілотники вперше атакували Москву та Кремль. Тоді рівень тривожності стрибнув на 11 процентних пунктів.

При цьому, попри наростаючий стрес, рівень довіри росіян до Путіна на тлі подій у Курській області навіть зріс — з 78 до 80%.

Водночас рейтинг його партії "Єдина Росія" просів з 49% наприкінці липня до 44% станом на 11 серпня, що стало найнижчим за останні 10 місяців.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus