Після невдалих торгів «Укрнафта» хоче купити більше когенераційних газових установок меншої потужності по нижчій питомій вартості

Після невдалих торгів «Укрнафта» хоче купити більше когенераційних газових установок меншої потужності по нижчій питомій вартості
Після невдалих торгів «Укрнафта» хоче купити більше когенераційних газових установок меншої потужності по нижчій питомій вартості

ПАТ «Укрнафта» 14 серпня відхилила єдиного учасника ТОВ «Будспецгарант Груп» із тендерів щодо трьох когенераційних газопоршневих електростанцій загальною очікуваною вартістю 2,56 млрд грн (тут і далі без ПДВ). Тому тендери відмінять. Натомість оголосили нові тендери на 1,58 млрд грн. Вони стосуються поставки 16 менших станцій по нижчій питомій вартості, але теж у короткий строк.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом планували замовити три комплектні когенераційні газопоршневі електростанції загальною потужністю 72-80 МВт. Дві електростанції мали бути потужністю 27-30 МВт із трьома двигунами по 960,14 млн грн, а третя – потужністю 18-20 МВт із двома двигунами за 640,09 млн грн. Електричний ККД мав бути не менше 46%, а тепловий ККД – не менше 42%.

Таким чином, очікувана питома вартість становила близько 32-36 млн грн за один МВт.

Потенційні переможці мали поставити новий та невживаний товар протягом усього трьох місяців після укладення договору. Причому ціна включала поставку, монтаж, шеф-нагляд, пусконалагодження, випробування, введення в експлуатацію, а також навчання персоналу.

Читайте по темі: Непрозорість та хаос: Велике мелітопольське крадівництво в Запоріжжі

Спершу вимагалось, щоб електростанції були виготовлені не раніше 2023 року, та потім це обмеження прибрали. Після цього анонімна фірма заявила, що є офіційним представником виробника на Україні, до якого замовник раніше звертався за прорахунком пропозиції. Вона звинуватила замовника в спробі купити обладнання 1985 року в фірми «Рога і Копита». Той відповів, що змінив умови, враховуючи складну ситуацію з енергозабезпеченням країни та нагальну необхідність введення в експлуатацію якомога більше генеруючих потужностей, щоб розширити конкуренцію і допустити учасників із більш широкою лінійкою наявного обладнання. Мовляв, технічні вимоги унеможливлюють подання пропозицій з технічно застарілим обладнанням та передбачають поставку нового та невживаного обладнання.

На всі тендери прийшла тільки «Будспецгарант Груп», яка майже не знизила ціни. Вона пропонувала електростанції MS1 потужністю 27 МВт по 960,14 млн грн та електростанцію M1 потужністю 18 МВт за 640,00 млн грн. Виробником була вказана компанія «Krachtige Generator Groep» із Бельгії. Електричний ККД складав 46,2%, а тепловий ККД – 42,7%.

Замовник відхилив «Будспецгарант Груп» з усіх трьох тендерів за відсутність цілої низки необхідних документів. Наприклад, завантажені фірмою архіви із банківськими гарантіями та файли із сертифікатами і документами виробника у форматі .pdf не відкривалися. Низка інших документів узагалі не були подані, у тому числі технічна пропозиція з основними вимогами до будівельного майданчику та ескіз креслень на електростанцію і двигуни. Ще фірма подала документ з іншого тендеру – лист-пояснення, що поставка паперових рушників, серветок та туалетного паперу не підлягає ліцензуванню.

Якби з документами у «Будспецгарант Груп» було все гаразд, питома вартість її станцій склала б 36 млн грн за один МВт. Але в червні Київ замовив установки набагато меншою потужністю 3,3 МВт і 4,5 МВт по 18-19 млн грн за один МВт, тобто вдвічі дешевше. Вони мали електричний ККД 46,9% і тепловий ККД 42,4%. До того ж, питома вартість установок від «Будспецгарант Груп» майже досягає питомої вартості в десятки разів меншої установки потужністю 1 МВт, яку Горішні Плавні нещодавно замовили по 38 млн грн за один МВт.

Фірма «Будспецгарант Груп» була єдиним учасником, тому ці тендери будуть відмінені.

Натомість «Укрнафта» 8-10 серпня встигла оголосити нові тендери щодо когенераційних газопоршневих станцій загальною потужністю 63,59-76,4 МВт на 1,58 млрд грн. Тепер вона планує замовити більшу кількість станцій – 16 штук меншої потужності від 1-1,3 МВт до 12-14,1 МВт. Вони повинні бути не раніше 2021 року виготовлення. Очікувана питома вартість станцій знизилась і складає близько 19-30 млн грн за один МВт. А строк їхньої поставки із наданням супутніх послуг залишився таким самим – три місяці після укладення договору.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Мерія Вінниці розкрила кошторис у тендері на будівництво укриття в ліцеї 41 млн гривень
АРМА знайшло майже 400 млн грн на рахунках компаній, що підозрюються у махінаціях із держзакупівлями
В укриття дитсадка на Дарниці у Києві за 133 мільйони врахували арматуру за завищеними цінами та генератор без локалізації
Адамовський і Якубовський: скандал із закупівлею продуктів харчування для ЗСУ на 666 мільйонів та судове протистояння
У Харкові Поліція охорони закупила пальне по завищеним цінам
Комунальники Оболоні віддали «прокладці» 55 млн гривень на ремонт дороги
Вартість підземних шкіл у Запоріжжі виявилась найвищою в Україні
Філія АМПУ збирається купити судно з баржею за 310 млн гривень
У кошторис Меморіалу почесних поховань у Кривому розі за 80 млн заклали матеріали по завищених в 4 рази цінах
Метрополітен замовив у болгар електрообладнання на 10 млн євро

Коментарі:

comments powered by Disqus