Аферист-забудовник Андрій Вавриш обдурив сотні інвесторів: Saga Development на межі краху, будівництво ЖК «Рибальський» зупинено

Аферист-забудовник Андрій Вавриш обдурив сотні інвесторів: Saga Development на межі краху, будівництво ЖК «Рибальський» зупинено
Аферист-забудовник Андрій Вавриш обдурив сотні інвесторів: Saga Development на межі краху, будівництво ЖК «Рибальський» зупинено

У Києві розгорається черговий скандал навколо ЖК «Рибальський» через невиконання забудовником своїх зобов’язань, внаслідок чого сотні інвесторів фактично втратили свої гроші.

Про це повідомляє Антикор.

Найгірше в цій новині те, що вона далеко не новина - інвестори компанії Saga Development Андрія Вавриша страждають від свого забудовника вже давно. Перелічити всі скандали, пов’язані із забудовником, просто неможливо через їхню кількість. Серед найгучніших – заява телеведучої Ольги Фреймут про те, що через дії Saga Development вона залишилася без квартири.
20.08.2024 - сага rtiqriezidtqant qhiddxiueiddkroz

Це повідомлення Ольги Фреймут миттєво розтиражували ЗМІ через зірковість самої авторки. Але ж ситуація тільки самою пані Фреймут не обмежується – гроші від дій Андрія Вавриша насправді втратили щонайменше сотні людей.

До редакції звернулася ініціативна група інвесторів, які вклали свої гроші в інвестиційне будівництво будинку №11 у ЖК «Рибальський». Як вони стверджують, будівництво будинку, в якому купили квартири, не відбувається понад два роки, а терміни здачі житла постійно відсуваються.
20.08.2024 - сага

Читайте по темі: Онлайн-казино і нерухомість: "мийник брудних грошей" Максим Кріппа купив віллу російського олігарха у Чехії

Як видно з листа, будівництво будинку почалося ще 2018 року, а сам будинок мав бути зданий в експлуатацію ще 2020 року. Минуло чотири роки, терміни здачі постійно зміщувалися, і дуже схоже, що інвестори розділять долю Ольги Фреймут, яка залишилася й без квартири, і без грошей. Можливо, що вони так само, як і пані Фреймут, виграють суди у забудовника, але це буде слабкою втіхою, оскільки виконати рішення суду буде неможливо через відсутність грошей на рахунках девелопера.

Ініціативна група інвесторів ще намагається порозумітися з Андрієм Вавришем, проте треба визнати чесно – шансів у них вкрай мало. Про це свідчить як процес забудови Рибальського острова, так і біографія самого девелопера Андрія Вавриша, для якого подібні методи заробляння грошей, схоже, є нормою.

20.08.2024 - сага
Щодо ЖК «Рибальський», то з ним пов’язано ще кілька гучних скандалів. Наприкінці минулого року інвестори раптово виявили, що їм нараховують пеню та штрафи за прострочені платежі. Хоча цю пеню та ці штрафи девелопер Saga Development обіцяв не застосовувати - як публічно, так і в особистих повідомленнях від менеджерів.

Суть ситуації в наступному - у зв’язку з повномасштабними бойовими діями призупинилося як будівництво об’єктів Saga Development, так і виникли труднощі з внесенням чергових платежів за майбутні квартири в інвесторів. У зв’язку з чим девелопер пообіцяв не застосовувати штрафні санкції за прострочені платежі та «заморозити» ситуацію до кінця воєнного стану. Але минулого року раптово виявилося, що пеню нараховують, причому заднім числом – з червня 2022 року. «Пеню, від розмірів якої волосся стає дибки. Це дуже схоже на пограбування», — написала на своїй сторінці у соціальній мережі Неллі Вернер, інвестор житла у ЖК «Рибальський».
20.08.2024 - сага

Пеню нарахували, хоча будівництво будинків ніхто не відновив . Ні сам Андрій Вавриш, ні менеджмент компанії Saga Development ситуацію не прокоментували. Хоча продаж квартир тривав. Причому ціни високі навіть для Києва та так званого «елітного сегменту» житла, на який претендує ЖК «Рибальський». Станом на зараз розцінки виглядають так:

20.08.2024 - сага
У той же час на сайтах відгуків є маса коментарів, які розповідають про проблеми, що виникли з ЖК «Рибальський». Ці коментарі підтверджують все те, що виклала у своєму листі до редакції Ініціативна група інвесторів будинку №11 у ЖК «Рибальський»: зрив термінів, причому неодноразовий, та фактична зупинка будівництва. З перспективою залишитись і без квартир, і без грошей.

20.08.2024 - сага
Причому ця перспектива цілком реальна – Андрій Вавриш ігнорує всі спроби не те, що порозумітися з інвесторами, а навіть елементарно зустрітися. Зневірені інвестори навіть провели пікет біля свого будинку, точніше – недобудови, яку їм продав Вавриш, але ситуація з місця не зрушила.

Як кажуть люди, обізнані зі справжнім станом справ, компанія Saga Development Андрія Вавриша - на межі банкрутства. А гроші з рахунків виведено, що підтверджується і результатами суду Ольги Фреймут: позов до забудовника вона виграла, але грошей на рахунках немає, і стягнути нічого. Правда це чи ні – покаже найближче майбутнє, проте перспективи в інвесторів далеко не райдужні: будівництво стоїть, терміни здачі відсуваються все далі й далі, а збудовані стіни тим часом потроху руйнуються. Гроші, внесені інвесторами як передплата за майбутні квадратні метри, зникли у невідомому напрямку.

Для розуміння перспектив треба трохи нагадати, хто такий власник Saga Development Андрій Вавриш. Це – колишній заступник начальника департаменту містобудування та архітектури КМДА, начальник служби містобудівного кадастру Києва, який став після звільнення з держслужби власником девелоперської компанії Saga Development. Особливо «піднявся» Вавриш після зміни влади – Офіс нового президента затіяв війну з Віталієм Кличком, а Андрія Вавриша називали «смотрящим від ОПУ» за будівельною сферою столиці. Видання TheBabel називало Вавриша другом Андрія Богдана, ворогом соратника чинного мера Києва – девелопера Вадима Столара та одним із кураторів київських мажоритарників від «Слуги народу».

Сукупність усіх цих факторів дала можливість Андрію Вавришу стати одним із найбільших гравців на ринку столичного девелопменту. Хоча після відходу Богдана з посади голови ОПУ у Вавриша почалися проблеми – за чутками, Єрмак має з ним напружені стосунки. За даними журналістів BIGUS Info, з подачі Єрмака «смотрящими по Києву», які осідлали фінансові потоки, стали ексглава фракції «Блоку Леоніда Черновецького» у Київраді Денис Комарницький та депутати ВР IX скликання від «Слуги народу» Андрій Холодов і Микола Тищенко.

Читайте по темі: Мийник "брудних" російських грошей Максим Кріппа скуповує нерухомість у Чехії

Чи позначилося все це на долі ЖК «Рибальський» Андрія Вавриша – сказати важко. Але факт провалу термінів будівництва та виведення грошей з рахунків девелопера має місце. Чи спробує втрутитися в ситуацію влада і хоча б пом’якшити майбутній крах Saga Development – невідомо. Влада мовчить, боротися намагаються рядові інвестори, але всі вдають, що нічого не відбувається. Хоча йдеться не про сотні, а про тисячі людей, які вклали гроші в ЖК «Рибальський» від Saga Development, адже, зважаючи на все, лише будинком №11 ситуація не обмежується.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Будує московське метро та судноремонтний завод для РФ: СБУ повідомила про підозру українського бізнесмена
Елітні будівельні афери Андрія Вавриша: інвестори втратили сотні тисяч доларів через довгобуди "Саги Девелопмент"
Очільник волинської податкової Лисеюк приховує власні активи з декларації
Китай наклав рекордний штраф на одну з аудиторських компаній за шахрайство
В укриття дитсадка на Дарниці у Києві за 133 мільйони врахували арматуру за завищеними цінами та генератор без локалізації
Квартиру російського генерала в Одесі вартістю 1,5 мільйонів доларів передали в управління АРМА
Як студентка Московського державного університету купувала квартири для голови ДМС Києва та Київської області Вʼячеслава Гузя
Правоохоронці знешкодили хакерське угруповання з Чернігова, яке ошукало громадян США на понад 1,2 млн грн
ДБР направило справу ексгенерала СБУ Андрія Наумова до суду
Хранителька статків Таїсії Повалій: Хто така Ніна Гирявець і чому її тепер тягнуть до суду

Коментарі:

comments powered by Disqus