«Ковлар груп», яка забезпечує стратегічні підприємства вогнезахисними засобами, має зв’язок з росіянами

«Ковлар груп», яка забезпечує стратегічні підприємства вогнезахисними засобами, має зв’язок з росіянами
«Ковлар груп», яка забезпечує стратегічні підприємства вогнезахисними засобами, має зв’язок з росіянами

Листопад 2023 року. Київський електровагоноремонтний завод проводить тендер на закупівлю фарби та супутніх товарів, вартістю майже 9 млн гривень. Серед найменувань - і вогнезахисні засоби. Схожі тендери КЕВРЗ з початку війни проводив щонайменше двічі. А разом з ним і «Київський метрополітен», і навіть «Рівненська АЕС». І хоча всі ці конкурси виграли різні компанії, їх об’єднує те, що згадані вогнезахисні засоби виготовляє компанія «Ковлар Груп», одним із співзасновників якої був громадянин РФ з листом від СБУ про ймовірну загрозу національній безпеці.

Про це повідомляє Антикор.

ТОВ «Ковлар Груп» було створене у 2015 році. Компанія спеціалізується на виробництві вогнезахисних засобів, фарб, матеріалів та покриттів. Серед її засновників - Костянтин Калафат, Любов Вахітова та Андрій Озейчук. В одному з інтерв’ю Калафат заявляв, що назва «Ковлар» - це «милозвучна комбінація перших літер імен та прізвищ засновників». Якщо в перших чотирьох умовно прочитуються перелічені засновники, то остання літер «р» викликає запитання.

За нею ховається Роман Курашев з міста Балашиха, Московської області в Росії. Із самого початку заснування до жовтня 2022 року він був одним із керівників ТОВ «Ковлар Груп».
20.08.2024 - ковлар rtiqriezidtqant qhiqquiduiqztroz
Курашев живе в Україні достатньо давно і працював, зокрема, у «Метінвесті» Рината Ахметова. Зараз він обіймає посаду комерційного директора будівельної компанії «Ковальська». Серед його друзів у соціальних мережах багато політичних діячів та медійних осіб. І російський паспорт цьому зовсім не заважає.

У лютому 2022 року Роман Курашев написав розлоге повідомлення російською про те, що «Украина проходит самый сложный и чёрный этап в своей новой истории». «Никто не мог предположить, что мы увидим в 21 веке прямую военную агрессию против суверенного государства. Прожив 16 лет в этой стране с российским паспортом, пройдя Донецк-2014 и эвакуацию в Киев от «русского мира», могу ещё раз сказать, что ни разу не сталкивался с проявлением национализма со стороны украинцев. Националисты есть в любом государстве, и, поверьте, в Москве их существенно больше чем Киеве», - пише Курашев.
20.08.2024 - ковлар
Сам Курашев за 16 років проживання в Україні не надто активно намагався позбутися «ненависного» російського паспорту. Тільки в грудні 2021 року він разом із дружиною звернувся до Міграційної служби з проханням про імміграцію. Звертаємо увагу, не у 2014-му, коли «руський мір» зайшов на Донбас, а тільки напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читайте по темі: Правоохоронці затримали 16-річного студента за підпал авто, придбаного журналістами для військових

Судовий реєстр відкриває багато цікавого зі справи Курашева та його дружини. Так, Головне управління Служби безпеки України в Києві та Київській області, розглянувши запит Управління Державної міграційної служби в Києві та області, листом від 20 лютого 2023 року повідомило відповідача, що дії позивача, тобто Курашева, можуть загрожувати національній безпеці України.

На основі цього листа 2 березня минулого року Міграційна служба ухвалила рішення про відмову в наданні його родині дозволу на імміграцію в Україну.

Роман Курашев та його дружина Ольга подали апеляцію на це рішення, й суди по справі продовжуються.
20.08.2024 - ковлар
Завдяки російським реєстрам журналістам вдалося знайти зачіпку, яка може вказувати на те, які саме дії Курашева можуть загрожувати національній безпеці України. У лютому 2016 року, тобто на другий рік анексії Криму та військового захоплення Донецька, в Москві була зареєстрована ООО «Ковлар Рус». З перших днів її співзасновником був Роман Курашев. Той самий, чиє ім’я зашифровано в останній літері українського «Ковлара».
20.08.2024 - ковлар
Московський філіал проіснував до липня 2019 року, поки не був ліквідований. Весь цей час Роман Курашев, який стверджує, що 16 років проживає в Україні, значився співзасновником «Ковлар Рус». Згідно з російським реєстром, фірма мала певну активність, а, отже, платила податки до бюджету Російської Федерації. Подібну діяльність після 2014 року можна цілком вважати потуранням країні-агресорці та фінансуванням ворожої армії. Ймовірно, цей факт і міг лягти в основу листа СБУ про загрозу національній безпеці України з боку родини Романа Курашева.

Медійне обличчя української «Ковлар Груп» - Костянтин Калафат - є засновником та заступником голови Міжнародної громадської організації «Асоціації «Вогнезахист та аудит». За збігом обставин адресою реєстрації ГО є прописка такого собі Леоніда Дріжда в окупованому Донецьку.
20.08.2024 - ковлар
Леонід Дріжд разом з братом Віктором Дріждом та дочкою Варварою Дріжд є співзасновником ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Спецматеріали»», зареєстрованого в Борисполі Київської області.
20.08.2024 - ковлар
В той же час брати Дріжди з 1997 року є співзасновниками схожого за назвою ТОВ «Спеціальні матеріали», яке до травня 2016 року мало реєстрацію в Донецьку, а потім переїхало в Покровськ, поблизу якого зараз точаться одні з найзапекліших боїв з російським ворогом.
20.08.2024 - ковлар
Бориспільським НВП «Спецматеріали» разом із Дріждами керують Володимир Дубіна та Ніна Томашевська, зазначені в українських реєстрах як громадяни України. Цих же осіб вдалося знайти в російському реєстрі. В ньому записано, що Віктор Петрович Дріжд з жовтня 2020 року має податковий номер з реєстрацією в Костромській області Російської Федерації. Він керує двома діючими до сьогодні організаціями - ООО «Научно-Производственное Предприятие «Спецматериалы» та ООО «Спецматериалы-Юг». Перша фірма, як зауважується, зареєстрована у так званій «Донецькій народній республіці». Друга – в Ростовській області Росії.
20.08.2024 - ковлар
Разом із Віктором Дріждом «ДНРівським» підприємством «Спецматеріали» керують його брат Леонід та співзасновники української фірми  - Володимир Дубіна та Ніна Томашевська. Перший отримав індивідуальний податковий номер в РФ у листопаді 2022 року, тобто через дев’ять місяців після повномасштабного вторгнення ворога в Україну. Регіоном реєстрації Дубіни зазначена Ростовська область. В ній же 1 червня 2023 року отримала російський податковий номер Ніна Томашевська. 
20.08.2024 - ковлар
20.08.2024 - ковлар
Отже, українським ТОВ «Ковлар Груп» керує Костянтин Калафат, який прописав свою громадську організацію в квартирі особи з реєстрацією в РФ. Ця ж особа разом із братом та бізнес-партнерами одночасно керує фірмами зі схожою назвою «Спецматеріали» і в Україні, і в РФ. Причому податкові номери в Росії його колеги отримали вже під час повномасштабного вторгнення країни-агресорки в Україну.

Співзасновником української «Ковлар Груп» також був громадянин РФ Роман Курашев, якого СБУ підозрює в діях, що можуть загрожувати національній безпеці нашої країни. В той же час «Ковлар Груп» є виробником вогнезахисних засобів, які активно закуповуються на українські стратегічні підприємства, а їхніми партнерами, як зазначається на офіційному сайті, є «Укрзалізниця», «Нова пошта», найбільші торговельні мережі тощо.

Щось в цій схемі повинно було б насторожити українські правоохоронні органи. Принаймні, якщо СБУ вже знайшла в діях одного зі співзасновників фірми, яка поставляє вогнезахисні засоби для українських підприємств, загрозу, то це має призвести до певних наступних дій. Ба більше, якщо керівник цієї компанії має бізнес-зв’язки з особами з російськими податковими номерами, то спецслужби повинні зайнятися перевіркою, чи не є подібна діяльність пособництвом окупантам.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus