«Ковлар груп», яка забезпечує стратегічні підприємства вогнезахисними засобами, має зв’язок з росіянами

«Ковлар груп», яка забезпечує стратегічні підприємства вогнезахисними засобами, має зв’язок з росіянами
«Ковлар груп», яка забезпечує стратегічні підприємства вогнезахисними засобами, має зв’язок з росіянами

Листопад 2023 року. Київський електровагоноремонтний завод проводить тендер на закупівлю фарби та супутніх товарів, вартістю майже 9 млн гривень. Серед найменувань - і вогнезахисні засоби. Схожі тендери КЕВРЗ з початку війни проводив щонайменше двічі. А разом з ним і «Київський метрополітен», і навіть «Рівненська АЕС». І хоча всі ці конкурси виграли різні компанії, їх об’єднує те, що згадані вогнезахисні засоби виготовляє компанія «Ковлар Груп», одним із співзасновників якої був громадянин РФ з листом від СБУ про ймовірну загрозу національній безпеці.

Про це повідомляє Антикор.

ТОВ «Ковлар Груп» було створене у 2015 році. Компанія спеціалізується на виробництві вогнезахисних засобів, фарб, матеріалів та покриттів. Серед її засновників - Костянтин Калафат, Любов Вахітова та Андрій Озейчук. В одному з інтерв’ю Калафат заявляв, що назва «Ковлар» - це «милозвучна комбінація перших літер імен та прізвищ засновників». Якщо в перших чотирьох умовно прочитуються перелічені засновники, то остання літер «р» викликає запитання.

За нею ховається Роман Курашев з міста Балашиха, Московської області в Росії. Із самого початку заснування до жовтня 2022 року він був одним із керівників ТОВ «Ковлар Груп».
20.08.2024 - ковлар rtiqriezidtqant eiqrkidrdiqquroz
Курашев живе в Україні достатньо давно і працював, зокрема, у «Метінвесті» Рината Ахметова. Зараз він обіймає посаду комерційного директора будівельної компанії «Ковальська». Серед його друзів у соціальних мережах багато політичних діячів та медійних осіб. І російський паспорт цьому зовсім не заважає.

У лютому 2022 року Роман Курашев написав розлоге повідомлення російською про те, що «Украина проходит самый сложный и чёрный этап в своей новой истории». «Никто не мог предположить, что мы увидим в 21 веке прямую военную агрессию против суверенного государства. Прожив 16 лет в этой стране с российским паспортом, пройдя Донецк-2014 и эвакуацию в Киев от «русского мира», могу ещё раз сказать, что ни разу не сталкивался с проявлением национализма со стороны украинцев. Националисты есть в любом государстве, и, поверьте, в Москве их существенно больше чем Киеве», - пише Курашев.
20.08.2024 - ковлар
Сам Курашев за 16 років проживання в Україні не надто активно намагався позбутися «ненависного» російського паспорту. Тільки в грудні 2021 року він разом із дружиною звернувся до Міграційної служби з проханням про імміграцію. Звертаємо увагу, не у 2014-му, коли «руський мір» зайшов на Донбас, а тільки напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читайте по темі: В Одесі СБУ затримала російського агента, який шпигував за ППО

Судовий реєстр відкриває багато цікавого зі справи Курашева та його дружини. Так, Головне управління Служби безпеки України в Києві та Київській області, розглянувши запит Управління Державної міграційної служби в Києві та області, листом від 20 лютого 2023 року повідомило відповідача, що дії позивача, тобто Курашева, можуть загрожувати національній безпеці України.

На основі цього листа 2 березня минулого року Міграційна служба ухвалила рішення про відмову в наданні його родині дозволу на імміграцію в Україну.

Роман Курашев та його дружина Ольга подали апеляцію на це рішення, й суди по справі продовжуються.
20.08.2024 - ковлар
Завдяки російським реєстрам журналістам вдалося знайти зачіпку, яка може вказувати на те, які саме дії Курашева можуть загрожувати національній безпеці України. У лютому 2016 року, тобто на другий рік анексії Криму та військового захоплення Донецька, в Москві була зареєстрована ООО «Ковлар Рус». З перших днів її співзасновником був Роман Курашев. Той самий, чиє ім’я зашифровано в останній літері українського «Ковлара».
20.08.2024 - ковлар
Московський філіал проіснував до липня 2019 року, поки не був ліквідований. Весь цей час Роман Курашев, який стверджує, що 16 років проживає в Україні, значився співзасновником «Ковлар Рус». Згідно з російським реєстром, фірма мала певну активність, а, отже, платила податки до бюджету Російської Федерації. Подібну діяльність після 2014 року можна цілком вважати потуранням країні-агресорці та фінансуванням ворожої армії. Ймовірно, цей факт і міг лягти в основу листа СБУ про загрозу національній безпеці України з боку родини Романа Курашева.

Медійне обличчя української «Ковлар Груп» - Костянтин Калафат - є засновником та заступником голови Міжнародної громадської організації «Асоціації «Вогнезахист та аудит». За збігом обставин адресою реєстрації ГО є прописка такого собі Леоніда Дріжда в окупованому Донецьку.
20.08.2024 - ковлар
Леонід Дріжд разом з братом Віктором Дріждом та дочкою Варварою Дріжд є співзасновником ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Спецматеріали»», зареєстрованого в Борисполі Київської області.
20.08.2024 - ковлар
В той же час брати Дріжди з 1997 року є співзасновниками схожого за назвою ТОВ «Спеціальні матеріали», яке до травня 2016 року мало реєстрацію в Донецьку, а потім переїхало в Покровськ, поблизу якого зараз точаться одні з найзапекліших боїв з російським ворогом.
20.08.2024 - ковлар
Бориспільським НВП «Спецматеріали» разом із Дріждами керують Володимир Дубіна та Ніна Томашевська, зазначені в українських реєстрах як громадяни України. Цих же осіб вдалося знайти в російському реєстрі. В ньому записано, що Віктор Петрович Дріжд з жовтня 2020 року має податковий номер з реєстрацією в Костромській області Російської Федерації. Він керує двома діючими до сьогодні організаціями - ООО «Научно-Производственное Предприятие «Спецматериалы» та ООО «Спецматериалы-Юг». Перша фірма, як зауважується, зареєстрована у так званій «Донецькій народній республіці». Друга – в Ростовській області Росії.
20.08.2024 - ковлар
Разом із Віктором Дріждом «ДНРівським» підприємством «Спецматеріали» керують його брат Леонід та співзасновники української фірми  - Володимир Дубіна та Ніна Томашевська. Перший отримав індивідуальний податковий номер в РФ у листопаді 2022 року, тобто через дев’ять місяців після повномасштабного вторгнення ворога в Україну. Регіоном реєстрації Дубіни зазначена Ростовська область. В ній же 1 червня 2023 року отримала російський податковий номер Ніна Томашевська. 
20.08.2024 - ковлар
20.08.2024 - ковлар
Отже, українським ТОВ «Ковлар Груп» керує Костянтин Калафат, який прописав свою громадську організацію в квартирі особи з реєстрацією в РФ. Ця ж особа разом із братом та бізнес-партнерами одночасно керує фірмами зі схожою назвою «Спецматеріали» і в Україні, і в РФ. Причому податкові номери в Росії його колеги отримали вже під час повномасштабного вторгнення країни-агресорки в Україну.

Співзасновником української «Ковлар Груп» також був громадянин РФ Роман Курашев, якого СБУ підозрює в діях, що можуть загрожувати національній безпеці нашої країни. В той же час «Ковлар Груп» є виробником вогнезахисних засобів, які активно закуповуються на українські стратегічні підприємства, а їхніми партнерами, як зазначається на офіційному сайті, є «Укрзалізниця», «Нова пошта», найбільші торговельні мережі тощо.

Щось в цій схемі повинно було б насторожити українські правоохоронні органи. Принаймні, якщо СБУ вже знайшла в діях одного зі співзасновників фірми, яка поставляє вогнезахисні засоби для українських підприємств, загрозу, то це має призвести до певних наступних дій. Ба більше, якщо керівник цієї компанії має бізнес-зв’язки з особами з російськими податковими номерами, то спецслужби повинні зайнятися перевіркою, чи не є подібна діяльність пособництвом окупантам.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Будує московське метро та судноремонтний завод для РФ: СБУ повідомила про підозру українського бізнесмена
Будують судноремонтний завод в Росії: СБУ оголосила підозру посадовцям українського холдингу
В Одеській області затримали трьох неповнолітніх, які палили авто українських захисників
СБУ затримала агента ФСБ, який підпалював об’єкти Укрзалізниці та наводив російські ракети на Чернігів
Правоохоронці затримали пʼятьох молодиків за підпали військових автівок у столиці
ДБР направило справу ексгенерала СБУ Андрія Наумова до суду
Портова трагікомедія
СБУ викрила колаборанта, що поширював російську пропаганду на сході країни
Розробив "бліцкриг" для захоплення Харкова: СБУ оголосила підозру генералу РФ Степаніщеву
Слідчі СБУ встановили маршрут ракети, якою Росія вдарила по «Охматдиту»

Коментарі:

comments powered by Disqus