У Фінляндії можуть розмістити війська кількох країн НАТО

У Фінляндії можуть розмістити війська кількох країн НАТО
У Фінляндії можуть розмістити війська кількох країн НАТО

Фінляндія веде переговори з кількома країнами НАТО щодо розміщення в країні їхніх солдатів. Така ймовірність існує навіть за відсутності реальної військової загрози.

Про це заявив міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен, повідомляє Yle.

Чиновник прокоментував інформацію про розміщення військ Норвегії та Швеції у провінції Лапландія. За його словами, у переговорах з цього питання брали участь не лише країни Північної Європи.

"Ми не коментуємо публічно ці переговори з боку Міноборони. Вони проводяться з кількома різними країнами. Ми ведемо переговори про те, які країни могли б виділити певні структури військ для забезпечення безпеки Фінляндії", - наголосив Хяккянен.

Він уточнив, що мета полягає в тому, щоб війська країн НАТО розміщували у Фінляндії у кризових ситуаціях. І це не означає лише загрозу війни.

"Йдеться про ситуації, коли реальної військової загрози немає, але є така напружена атмосфера, яка передбачена статтею п’ятою (про колективну оборону - ред.)", - розповів чиновник.

Зокрема, у відповідь на напружену атмосферу на кордоні Фінляндія може розпочати разом із союзниками військові навчання. При цьому іноземні війська будуть у Фінляндії не на постійній основі.

Читайте по темі: Працюємо над збільшенням терміну базової військової підготовки, — Сирський

Хяккянен розповів, що питання продовжать обговорювати восени та взимку. Також його піднімуть на зустрічі міністрів оборони країн НАТО, яка відбудеться у лютому 2025 року.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus