Уряд Шольца перебуває під тиском через гроші на німецьку допомогу Україні, - NYT

Уряд Шольца перебуває під тиском через гроші на німецьку допомогу Україні, - NYT
Уряд Шольца перебуває під тиском через гроші на німецьку допомогу Україні, - NYT

Уряд Німеччини зазнає все більшого тиску вдома з вимогою відмови від підтримки України та активнішого наполягання на переговорах задля припинення війни.

Про це повідомляє The New York Times.

Трипартійний коаліційний уряд Німеччини стає дедалі непопулярнішим і стикається з критичними державними виборами у вересні, на яких прогнозують успіх крайнім як лівим, так і правим, які закликали припинити військову допомогу Києву.

Основним тягарем для уряду, який може бути паралізованим у прийнятті важливих фінансових рішень, є конституційна вимога утримувати новий бюджетний борг на рівні не більше 0,35% ВВП.

Але уряд також зіткнеться з потенційною незручністю, якщо генеральний прокурор висуне звинувачення будь-яким українським чиновникам у причетності до підриву газопроводів Nord Stream у 2022 році.

Але напруженість Німеччини з Україною більш конкретно стосується бюджету на 2025 рік. Міністр фінансів Крістіан Лінднер хоче уникнути підвищення податків і скоротити бюджет, який за законом повинен бути близьким до збалансованого.

Це обмеження спричинило тиск не лише на урядову допомогу Україні, але й на обіцянку Шольца два з половиною роки тому зробити різкий стратегічний поворот і збільшити військові витрати Німеччини.

Читайте по темі: На Київщині внаслідок падіння уламків дронів поранена жінка

Відтоді збільшення військових витрат Німеччини в основному покривалося спеціальним фондом у розмірі 100 мільярдів євро поза межами регулярного бюджету. Лінднер наполягає на тому, щоб уряд більше не брав позабюджетні позики на спеціальні проекти, наприклад збільшення військових витрат.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus