«Ощадбанк» під заточки закупив акумулятори на 189 млн гривень

«Ощадбанк» під заточки закупив акумулятори на 189 млн гривень
«Ощадбанк» під заточки закупив акумулятори на 189 млн гривень

АТ «Ощадбанк» 21 серпня за результатами тендеру замовив філії «ЕТГ Сервіс Солюшнс» ТОВ «Енерджі Трейд Груп» акумуляторних батарей з інверторами на 188,66 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у підрозділи замовника по Україні поставлять 450 комплектів з акумуляторної батареї Revention PowerCube Enterprise номінальною ємністю 14,4 кВт*год (виробництва іншої філії «ЕТГ Сторедж Солюшнс» ТОВ «Енерджі Трейд Груп») і гібридного інвертора DEYE SUN-6K-SG05LP1-EU максимальною потужністю 6 600 Вт (виробництва китайської компанії «Ningbo Deye Inverter Technology Co., Ltd.»). Розрахунковий термін експлуатації батареї підлогового монтажу становить 10-15 років. Кожен комплект коштує 419 тис грн.

На сайті бренду Revention немає таких батарей. Там є тільки PowerCube щонайбільше на 12,4 кВт*год і PowerCube Max на 11,8 кВт*год по невідомих цінах. В інших інтернет-магазинах найбільшу PowerCube продають по 249275 тис грн, а PowerCube Max – по 239240 тис грн.

 qhiqqkiqtdihkroz

Що до інвертора DEYE SUN-6K-SG05LP1-EU, то український сайт бренду пропонує його по 66 тис грн під замовлення. Натомість в інших інтернет-магазинах ціни різняться в рази: від 55 тис грн у магазині «Sheriff Engineering Systems» та до 218 тис грн у магазині «Безпека».

Договір передбачає аванс 60% та оплату решти за п’ять банківських днів після поставки.

Філія отримала це замовлення без конкуренції, бо на спрощену закупівлю більше ніхто не прийшов. У тендерній документації були вказані саме ці моделі батареї та інвертора. Тому анонімні фірми неодноразово питали, чи розглядає замовник аналоги. Він повторював, що «подання учасником пропозиції з використанням еквіваленту товару не передбачається».

Крім того, анонімна фірма скаржилася, що вимога про те, що «Країна виробник/країна походження акумуляторної батареї – Україна», є прямим порушенням закону в частині дискримінації. Але «Ощадбанк» відповів, що не є замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі», тому умови тендерної документації не суперечать вимогам закону.

Вимоги оголошення про спрощену закупівлю неможливо оскаржити в Антимонопольний комітет, як і будь-які рішення замовника під час її проведення. Оскільки ця процедура була створена на воєнний час саме для уникнення різних оскаржень, що забирають час тендеру.

Філію «ЕТГ Сервіс Солюшнс» із міста Жовті Води на Дніпропетровщині очолює Ярослав Гошко. Материнська «Енерджі Трейд Груп» із Києва належить британській компанії «ЕТГ Груп Лтд» («ETG Group Ltd»), бенефіціарами через яку вказані Олексій Бондаренко з Боярки на Київщині та Володимир Шведкий з Одеси. Керує «Енерджі Трейд Груп» Євген Франчик.

Компанія «Енерджі Трейд Груп» разом із братом екс-заступника директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Русланом Журилом Миколою заснувала низку компаній «ЕТГ Солар» із різними номерами. У 2019 році Микола Журило вийшов із їх засновників.

Загалом із 2016 року «Енерджі Трейд Груп» натендерила 5,05 млрд грн на газу та енергії.

Анна Сорока, «Наші гроші»

Сторінка для друку

Читайте по темі:

АРМА знайшло майже 400 млн грн на рахунках компаній, що підозрюються у махінаціях із держзакупівлями
Адамовський і Якубовський: скандал із закупівлею продуктів харчування для ЗСУ на 666 мільйонів та судове протистояння
У Харкові Поліція охорони закупила пальне по завищеним цінам
Комунальники Оболоні віддали «прокладці» 55 млн гривень на ремонт дороги
Вартість підземних шкіл у Запоріжжі виявилась найвищою в Україні
Філія АМПУ збирається купити судно з баржею за 310 млн гривень
У кошторис Меморіалу почесних поховань у Кривому розі за 80 млн заклали матеріали по завищених в 4 рази цінах
Метрополітен замовив у болгар електрообладнання на 10 млн євро
Прокуратура запобігла незаконному витрачанню понад 56 млн гривень у Кураховому
Мільйони на рекламу та незрозумілі закупівлі: Куди витрачає гроші державний Укргазбанк

Коментарі:

comments powered by Disqus