Почесний консул Німеччини з Одеси Олександр Кіфак приховує свої зв’язки з Іванющенко та «ЛНР»

Почесний консул Німеччини з Одеси Олександр Кіфак приховує свої зв’язки з Іванющенко та «ЛНР»
Почесний консул Німеччини з Одеси Олександр Кіфак приховує свої зв’язки з Іванющенко та «ЛНР»

Юрист з Одеси та Почесний консул Федеративної республіки Німеччина Олександр Кифак намагається приховати свої зв’язки з олігархом Юрієм Іванющенком та «ЛНР».

У 2014 року юридична компанія Кифака «АНК» уклала договір на юридичне обслуговування одеського ринку «Сьомий кілометр», який належить Юрію Іванющенку. Останній на той момент був за кордоном, проте це не заважало йому контролювати ринок і збирати з підприємців крім офіційних платежів готівку за «додаткові послуги».

Буквально за кілька місяців у пресі з’явилася інформація, що ринок вивів 23,5 мільйона гривень до «Луганської народної республіки» – згідно з угодою між директором «7 кілометрів» Василем Мозгальським та Луганською вугільнозбагачувальною компанією, ринок «7 кілометрів» переказав ці гроші на рахунки компанії у «ЛНР». У грудні 2014 року директор ТОВ «Промтоварний ринок» Василь Мозгальський підписав договір про купівлю цінних паперів у ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» на суму 23 505 000 гривень.

Те, що Луганськ, у якому знаходиться ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія», вже контролюється росіянами, і гроші, сплачені за «цінні папери», підуть до них, Василь Мозгальський знав. Але просто виконав розпорядження Юрія Іванющенка, фактичного власника ринку. масового чищення інтернету саме в тому, що хтось цю справу намагається відродити? Нам це невідомо, але ще один епізод, який активно намагається вичистити Олександр Кифак з інтернету, стосується купівлі семи земельних ділянок у найпривабливіших місцях Одеси за 30 млн гривень.

У 2016 році міська рада Одеси ухвалила рішення продати Олександру Кифаку дві ділянки загальною площею один гектар на Моторній вулиці (склади); ділянка 1,45 га на Проселочній; ділянка 0,1724 га на Канатній, 1в; ділянку 0,3 га на проспекті Маршала Жукова, 30а (ТЦ «Скриня»); півтора гектари на Люстдорфській дорозі, 140а (бізнес-центр «Вузовський») та 0,17 га на 25-й Чапаєвській дивізії, 14а (автоцентр «Рено»). Спалахнув скандал – земля була оцінена в рази нижчою за реальну вартість, крім того, багато хто сумнівався, що справжнім власником є саме Олександр Кіфак. І тут теж спливло прізвище Юрія Іванющенка. мова йде про дві речі. По-перше – співпраця з іноземними компаніями.

Так, зараз на стадії остаточного завершення знаходиться угода про покупку нідерландською компанією Viterra українською ТОВ «Пеньківський ЗПК», бенефіціаром якої до продажу був Олександр Кифак. Угода коштує десятки мільйонів гривень і, якщо голландці звернуть увагу на зв’язок Кифака з Юрою Єнакіївським та фінансуванням «ЛНР», із цими грошима можна попрощатися. І не тому, що голландці такі чесні та педантичні – воно просто не захочуть зв’язуватися з проблемним активом, який, до того ж, як і ринок Сьомий кілометр, може належати не Кіфаку, а Юрію Іванющенку.

Друга причина пов’язана із німцями. Адже їм теж не посміхається тримати в почесних консулах людину, пов’язану з видатним представником злочинного світу і причетного, хай і опосередковано, до фінансування терористів. А питання німцям із приводу призначення Олександра Кифака почесним консулом ставлять уже давно. Для Кифака ця неоплачувана посада означає втрату дипломатичного імунітету, яким він активно користується.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus