У справі мера Одеси Труханова про завод «Краян» помер один із обвинувачених

У справі мера Одеси Труханова про завод «Краян» помер один із обвинувачених
У справі мера Одеси Труханова про завод «Краян» помер один із обвинувачених

Вищий антикорупційний суд продовжить слухати справу міського голови Одеси Геннадія Труханова і за обвинуваченням колишнього директора департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексія Спектора, попри його смерть.

Про це йдеться в рішенні ВАКС від 31 липня, повідомляє «Слово і діло».

«Відповідно до актового запису про смерть від 27 червня 2024 року (Олексій Спектор – ред.) помер, що підтверджується остаточним лікарським свідоцтвом про смерть, виданим відділом судово-медичної експертизи трупів №1 комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації», – йдеться в рішенні.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просив закрити справу в частині обвинувачення Спектора у зв’язку з його смертю і скасувати його запобіжний захід. Однак дружина обвинуваченого просила продовжити слухати справу для реабілітації померлого.

«Відмовити у задоволенні клопотання прокурора САП у частині закриття кримінального провадження щодо обвинуваченого, який помер, на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України... Скасувати запобіжний захід у вигляді застави, грошовий еквівалент якої становить 1 342 000 грн, застосований до  ухвалою Вищого антикорупційного суду від 27 квітня 2023 року», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, Одеський міський голова Геннадій Труханов у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. Детективи НАБУ та прокурори САП стали на заваді цим планам, ініціювавши у грудні 2016 року накладення арешту на кошти, сплачені із місцевого бюджету Одеси.

Пізніше у цій справі встановили організатора та інших учасників схеми. Зокрема, за даними слідства, екснародний депутат Олександр Дубовой є організатором схеми. Крім нього, про підозру повідомили депутату Одеської обласної ради Олегу Бабенку, ексдепутату Кілійської районної ради Одеської області Анатолію Коломійцю та Поповій.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus